Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шевченко1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
25.13 Кб
Скачать

2. Робота на картках

Картка № 1 1. Дослідіть, як за допомогою природи поет намагається відобразити внутрішній стан свого героя. Відповідаючи, посилайтеся на зміст твору. 2. Як, на ваш погляд, з якою молитвою пастушок звертався до Бога? Свої думки обґрунтуйте. 3. Який художній засіб використав Т. Шевченко у фразі: «І хлинули сльози»? а) Метафору; б) порівняння; в) алегорію.

Картка № 2 1. Охарактеризуйте дівчину, яка не виявила байдужості до сліз хлопця? Вмотивуйте її поведінку, прагнення стосовно цього. 2. Чому, на ваш погляд, Т. Шевченко оптимістично закінчує дану поезію? Свої міркування обґрунтуйте. 3. Кульмінацією поезії є: а) хвилювання хлопчика через непорозуміння з паном; б) плач, а потім радість героя; в) осмислення героєм того, що він став багатим.

Картка № 3 1. Чи можна вважати поезію «Мені тринадцятий минало» Т. Шевченка автобіографічною? Власну думку доведіть, посилаючись на факти з життя письменника та приклади з твору. 2. Дослідіть, як змінюється настрій і почуття головного героя протягом твору. Чим це зумовлено? Свою думку вмотивуйте. 3. Яке з прислів’їв стосується хлопчика-пастушка? а) «Більше смутку, як радості»; б) «Що написано на роду, того не об’їдеш і на льоду»; в) «Іржа залізо їсть, а печаль серце».

 

Vі. Підсумок уроку

 

VІІ. Домашнє завдання Прочитати твір Т. Шевченка «Тополя», скласти до нього питання, підготувати малюнки.