Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономика предприятия ЕП 2ч / Экономика предприятия ЕП 2ч / Система економічної безпеки підприємства НОВАЯ ЛЕКЦИЯ.ppt
Скачиваний:
129
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
811.01 Кб
Скачать

ТЕМА: СИСТЕМА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА

1.

Сутність

економічної

безпеки

підприємства

2.

Методи і алгоритм оцінки рівня

економічної

безпеки

підприємства.

3.

Фактори, що

впливають

на рівень

економічної безпеки.

4.

Стратегії

реалізації

економічної

безпеки.

5. Умови досягнення економічної безпеки.

1

Досягнення економічної безпеки підприємства можна розглядати як процес запобігання різних збитків від негативних впливів по різних аспектах його господарсько-фінансової

діяльності.

Рівень економічної безпеки підприємства визначається наявністю і станом використання його ресурсів по основних функціональних складових економічної безпеки.

Функціональні складові економічної безпеки підприємства – це сукупність основних напрямків його економічної безпеки, що істотно відмінні один від одного за своїм змістом: техніко-технологічна складова (виробничий потенціал підприємства), інтелектуальна, кадрова, фінансова, правова та інформаційна складова.

2

Ефективність системи економічної безпеки підприємства визначається, у першу чергу, тим, наскільки оперативно службам даного підприємства вдається запобігати загрозам та усувати збитки від негативних впливів на різні аспекти його господарсько-фінансової діяльності.

Джерелами негативних впливів можуть бути усвідомлені або неусвідомлені дії людей, організацій, у тому числі органів державної влади, міжнародних організацій або підприємств – конкурентів, а також дія таких об’єктивних факторів, як різкі коливання ринкової кон’юнктури, наукові відкриття та нові технологічні розробки, здійснені конкурентами, форс – мажорні обставини та ін. Негативні впливи на економічну безпеку можуть бути об’єктивними і суб’єктивними.

Об’єктивні негативні впливи – це такі негативні впливи, які виникають без участі і поза волею працівників підприємства.

Суб’єктивні негативні впливи – це негативні впливи, які виникають внаслідок неефективної роботи підприємства в цілому або окремих його працівників.

3

Головні умови щодо забезпечення економічної безпеки підприємства:

-забезпечення ефективності роботи підприємства та його фінансової стійкості і незалежності;

-забезпечення технологічної незалежності підприємства і досягнення високої конкурентоспроможності його технологічного потенціалу;

-створення системи ефективного менеджменту на підприємстві та оптимізація його організаційної структури;

-підтримка високого рівня кваліфікації персоналу підприємства, його інтелектуального потенціалу, забезпечення ефективності науково – дослідних і дослідно – конструкторських робіт;

-захист інформаційного середовища підприємства, комерційної таємниці і досягнення високого рівня інформаційного забезпечення роботи всіх його служб.

4

Засоби забезпечення економічної безпеки підприємства – це набір заходів і система їх організації, виконання та контролю, які дозволяють досягати найбільш високих значень рівня економічної безпеки підприємства.

Для оцінки загального рівня економічної безпеки підприємства (Іеб) може бути використана наступна формула:

n

Iеб Ri ki , i 1

де Rі – значення локальних критеріїв оцінки економічної безпеки по основних її функціональних складових;

kі – питома вага і-ої функціональної складової економічної безпеки;

і – кількість функціональних складових економічної безпеки підприємства (і = 1,2,. . . n).

5

Локальні критерії оцінки економічної безпеки можуть бути розраховані як відношення сукупних збитків по і-тій складовій економічної безпеки підприємства до суми витрат на реалізацію заходів із попередження збитків від негативних впливів за певною функціональною

складовою:

 

ОЗЗ

 

 

R

 

i

,

i

 

 

Зi

 

 

 

де Зі – загальні витрати на реалізацію заходів по попередженню збитків по і-тій функціональній складовій економічної безпеки підприємства;

ОЗЗі – очікувані загальні збитки за і-тою функціональною складовою економічної безпеки підприємства.

6

Результати розмірів запобіжної та сукупної втрат по кожній функціональній складовій і по підприємству в цілому, а також питомої ваги збитків по функціональним складовим заносяться в таблицю .

Функціональні

збитки

1. Виробнича

2. Інтелектуальна та кадрова

3. Фінансова

4. Правова

5. Інформаційна Загальний підсумок

Типи збитків і втрат

Питома вага збитків

Очікуванні

Запобіжні

Сукупні

по функціональних

складових в загальній

збитки

витрати

витрати

сумі збитків

 

 

 

7

Алгоритм оцінки системи економічної безпеки

8

підприємства

 

Методи оцінки рівня економічної бехзпеки підприємства

Критеріальні методи за інформаційну базу використовують абсолютні (натуральні або вартісні) значення ключових показників. За належного інформаційного забезпечення ці методи є найточнішими.

Експертні методи прості у використанні, не потребують збирання повної інформації про конкурентів, оскільки базуються на висновках (оцінках) досвідчених фахівців. Проте перевага таких методів є водночас і їхнім недоліком, бо іноді суб’єктивізм експертів може спотворювати результати оцінки.

За способом відображення кінцевих результатів виокремлюють графічні, математичні та логічні методи оцінки.

Графічні методи забезпечують найвищий рівень сприйняття кінцевих результатів оцінки, інтерпретованих у графічних об’єктах (рисунках, графіках, діаграмах та ін.).

Математичні методи базуються на факторних моделях оцінки, які полягають у розрахунку одного (інтегрального) показника або кількох цифрових значень показників, за якими формується остаточна оцінка. Ці методи вважають найточнішими, хоч іноді вони потребують обтяжливих математичних обчислень, тобто спеціальної підготовки працівників.

Логічні методи є алгоритмізованими методами оцінки, які базуються на логічних

припущеннях.

9

 

За можливістю розробки управлінських рішень існують одномоментні та стратегічні методи оцінки.

Одномоментні методи – це, по суті, статичні методи тому, що оцінюють тільки фактичний стан справ, не забезпечуючи можливості розроблення заходів на перспективу.

Стратегічна методи уможливлюють не тільки оцінку стану конкурентоспроможності потенціалу підприємства на конкретну дату, а й розроблення стратегічних заходів з покращання цього потенціалу.

10