Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База подготовки Крок-1 фармация / м_кроб_олог_я / буклет ЦТ м_кроб_олог_я укр

.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
107.52 Кб
Скачать

МІКРОБІОЛОГІЯ (БУКЛЕТ ЦТ)

2011-2015

1. Для лiкування дисбактерiозу використовують колiбактерiн. Цей препарат мiстить кишкову паличку, що здатна виробляти бактерiоцини. Наявнiстю яких структур це зумовлене?

A. Плазмiди

B. Джгутики

C. Капсула

D. Рибосоми

E. Спори

2. Фiтопатогеннi мiкроорганiзми викликають захворювання рослин, що призводить до псування лiкарської сировини. Назвiть основне мiсце перебування фiтопатогенiв у природi:

A. Грунт

B. Вода

C. Повiтря

D. Тварини

E. Комахи

3. Сульфанiламiди широко використовуються як бактерiостатичнi засоби. Механiзм протимiкробної дiї сульфанiламiдних препаратiв ґрунтується на структурнiй подiбностi їх з:

A. Параамiнобензойною кислотою

B. Глутамiновою кислотою

C. Фолiєвою кислотою

D. Нуклеїновою кислотою

E. Антибiотиками

4. При бактерiологiчному контролi якостi дезiнфекцiї, проведеної в аптецi, в пiдсобному примiщеннi (у зливi раковини умивальника) виявлений мiкроорганiзм з наступними властивостями: рухливi неспоровi грамнегативнi палички, утворюють капсулоподiбну речовину, добре ростуть на простих поживних середовищах, видiляючи синьо-зелений пiгмент. До якого роду найбiльш iмовiрно вiдноситься цей мiкроорганiзм?

A. Pseudomonas

B. Proteus

C. Clostridium

D. Shigella

E. Vibrio

5. При бактерiоскопiчному дослiдженнi матерiалу з твердого шанкеру виявили рухомi, тонкi, довгi, звивистi мiкроорганiзми з рiвномiрними 8-12 завитками. Вказанi властивостi мають:

A. Трепонеми

B. Борелiї

C. Лептоспiри

D. Вiбрiони

E. Кампiлобактери

6. У хворого з високою температурою, ознобом, кашлем з харкотиння видiлили грампозитивнi диплококи ланцетоподiбної форми, що мають капсулу. Назвiть передбачуваний збудник:

A. Пневмокок

B. Стафiлокок

C. Ентерокок

D. Менiнгокок

E. Гонокок

7. До аптеки надiйшла партiя препаратiв тривалої мiкробостатичної дiї для обробки шкiри, слизових i ранових поверхонь з метою попередження i лiкування iнфекцiйних уражень шкiри. До якої групи антимiкробних препаратiв вони вiдносяться?

A. Антисептики

B. Антибiотики

C. Пробiотики

D. Сульфанiламiди

E. Дезiнфектанти

8. Для виготовлення нестерильних лiкарських препаратiв часто використовують допомiжнi речовини рослинного i тваринного походження, та рiзнi субстанцiї. Присутнiсть яких мiкроорганiзмiв категорично не допускається в допомiжних речовинах?

A. Золотавий стафiлокок

B. Епiдермальний стафiлокок

C. Клебсiєла

D. Плiснявi гриби

E. Дрiжджеподiбнi гриби

9. При неправильному зберiганнi рослинної лiкарської сировини, в аптецi виявили ураження у виглядi м’якої гнилi, вiлту, плямистостi, некрозу. Як називаються такi захворювання?

A. Бактерiози

B. Мiкози

C. Мiкоплазмози

D. Вiруснi ураження

E. Нематози

10. Пiд час санiтарно-мiкробiологiчного дослiдження питної води виявили колi-фаги. Який висновок слiд зробити про санiтарно-епiдемiчний стан цiєї води?

A. Забруднена

B. Стерильна

C. Сумнiвна

D. Придатна для споживання

E. Практично стерильна

11. В фармацевтичнiй промисловостi необхiдно простерилiзувати розчини вiтамiнiв, очних крапель. Виберiть, з наведених нижче, оптимальний метод стерилiзацiї:

A. Мембранна фiльтрацiя

B. Стерилiзацiя текучою парою

C. Автоклавування

D. Пастеризацiя

E. Кип’ятiння

12. В лабораторiю для проведення санiтарно-вiрусологiчного дослiдження доставлена проба води, що використовується у виробництвi лiкарських препаратiв. Виявлення якої групи вiрусiв вкаже на фекальне забруднення води i необхiднiсть додаткового очищення?

A. Пiкорнавiруси

B. Герпесвiруси

C. Ортомiксовiруси

D. Ретровiруси

E. Флавiвiруси

13. Пацiєнт доставлений до лiкарнi з гострим харчовим отруєнням, причиною якого стало вживання консервованих грибiв, що були виготовленi у домашнiх умовах. Дослiдження продукту виявило наявнiсть у ньому мiкроорганiзмiв, що розвиваються лише за вiдсутностi кисню. Якi мiкроорганiзми стали причиною отруєння?

A. Облiгатнi анаероби

B. Факультативнi анаероби

C. Мiкроаерофiли

D. Облiгатнi аероби

E. Капнофiли

14. У вiдповiдностi до вимог ВООЗ i Фармакопеї України деякi лiкарськi форми мають бути стерильними. Якi з нижче перерахованих вiдносяться до таких форм?

A. Офтальмологiчнi мазi

B. Пероральнi розчини

C. Дерматологiчнi мазi

D. Вушнi краплi

E. Iнтраназальнi краплi

15. На пiдприємствi, що виробляє вакцини, необхiдно перевiрити якiсть вакцини БЦЖ - визначити життєздатнiсть бактерiй вакцинного штаму. Яке з перелiчених поживних середовищ можна використати для контрольного посiву?

A. Левенштейна-Йенсена

B. Казеїново-вугiльний агар

C. Молочно-сольовий агар

D.Жовчний бульйон

E. Середовище з телурiтом i цистеїном

16. У мазку з випорожненьх ворого виявленi грамнегативнi бактерiї у виглядi коми. Якi властивостi слiд у першу чергу вивчити за допомогою мiкроскопа для отримання додаткової iнформацiї про виявленi мiкроби?

A. Рухливiсть

B. Наявнiсть спор

C. Наявнiсть капсул

D. Наявнiсть цист

E. Наявнiсть гранул волютину

17. При тривалому лiкуваннi iнфекцiйного хворого пенiцилiном встановлено явище трансформацiї збудника в L-форму. Якi змiни виникаютьу клiтинi збудника при L-трансформацiї?

A. Вiдсутнiсть клiтинної стiнки

B. Вiдсутнiсть джгутика

C. Вiдсутнiсть капсули

D. Вiдсутнiсть спори

E. Вiдсутнiсть включень

18. Досить часто ґрунт може бути мiсцем перебування низки патогенних мiкроорганiзмiв. Збудники яких захворювань можуть тривалий час iснувати в ґрунтi?

A. Сибiрка

B. Дифтерiя

C. Вiрусний гепатит

D. Кашлюк

E. Дизентерiя

19. Патогенним мiкроорганiзмам властива наявнiсть ферментiв агресiї, якi визначають їх вiрулентнiсть. Виберiть серед перерахованих ферменти агресiї:

A. Гiалуронiдаза

B. Карбогiдраза

C. Трансфераза

D. Оксидаза

E. Лiаза

20. Перед проведенням операцiї хiрург обробив руки спиртвмiсним розчином. До якої групи препаратiв вiдноситься даний розчин?

A. Антисептики

B. Дезiнфектанти

C. Стерилiзуючi розчини

D. Миючi розчини

E. Поверхнево-активнi речовини

21. З метою визначення можливої засiяностi медичного препарату грибами провели посiв на поживне середовище, на якому виросли великi сметаноподiбнi колонiї. Яке поживе середовище було використане в даному випадку?

A. Сабуро

B. Левенштейна-Йенсена

C. Ру

D. Лефлера

E. ФIНН-2

22. Для корекцiї дисбiозу використовують препарати, якi мiстять живих представникiв нормальної мiкрофлори, а також продукти їх життєдiяльностi. Виберiть серед перерахованих мiкроорганiзмiв тi, якi використовують для виготовлення таких препаратiв:

A. Бiфiдобактерiї

B. Золотавий стафiлокок

C. Протей

D. Провiденцiї

E. Iєрсинiї

23. В аптечних умовах хворому виготовили мазь для зовнiшнього застосування. Яка кiлькiсть мiкроорганiзмiв може знаходитися в одному грамi згiдно вимог Фармакопеї?

A. До 100 бактерiй i грибiв разом

B. До 1 000 бактерiй i грибiв разом

C. До 10 000 бактерiй i грибiв разом

D. До 500 бактерiй i грибiв разом

E. До 5 000 бактерiй i грибiв разом

24. При зборi лiкарської сировини (плоди шипшини) на гiлках рослин були виявленi багаточисельнi нарости та пухлини. Якi фiтопатогеннi мiкроорганiзми могли викликати такi ушкодження?

A. Гриби

B. Актиномiцети

C. Мiкоплазми

D. Вiруси

E. Псевдомонади

25. Багато хвороб лiкарських рослин спричиняють бактерiї роду Pseudomonas. Оберiть серед наведених бактерiй тi, якi належатьд о цього роду:

A. Синьогнiйна паличка

B. Кишкова паличка

C. Протей

D. Мiкоплазма

E. Мiкрококи

26. Фармацевтичне пiдприємство може запропонувати аптекам широкий перелiк антимiкробних препаратiв. Оберiть антибактерiальний препарат широкого спектру дiї:

A. Тетрациклiн

B. Ремантадин

C. Нiстатин

D. Гризеофульвiн

E. Фталазол

27. На пiдприємствi для специфiчної профiлактики грипу у спiвробiтникiв використали вакцину "Iнфлювак". Який вид iмунiтету буде сформований в органiзмi вакцинованих?

A. Штучний активний

B. Видовий спадковий

C. Штучний пасивний

D. Природнiй активний

E. Природнiй пасивний

28. До аптечної мережi надiйшли противiруснi препарати. Який з перерахованих препаратiв застосовують для лiкування герпетичної iнфекцiї?

A. Ацикловiр

B. Ремантадин

C. Азидотимiдин

D. Метисазон

E. Iнтерлейкiн-2

29. Серед мiкрофлори ґрунту дуже часто можна знайти представникiв патогенних мiкроорганiзмiв. Якi з нижче перерахованих патогенних мiкроорганiзмiв можуть тривалий час iснувати в ґрунтi?

A. Збудники правця i газової анаеробної iнфекцiї

B. Збудники туберкульозу i мiкобактерiозiв

C. Збудники колiентериту i холери

D. Збудники лептоспiрозу i чуми

E. Збудники черевного тифу й дизентерiї

30. При посiвi на щiльне поживне середовище фекалiй дитини з пiдозрою на колiентерит через добу виросли два види колонiй: безбарвнi та червоного кольору. До якої групи живильних середовищ, найбiльш iмовiрно можна вiднести це середовище?

A. Диференцiально-дiагностичнi

B. Елективнi

C. Збагачення

D. Унiверсальнi

E. Простi

31. Дiагностовано трихомонiаз. Який антимiкробний препарат необхiдно призначити?

A. Метронiдазол

B. Ампiцилiн

C. Хлорохiн

D. Нiстатин

E. Гентамiцин

32. В аптеку звернулася жiнка, у якої на верхнiй губi з’явились герпетичнi висипання. Порекомендуйте для лiкування противiрусний препарат:

A. Ацикловiр

B. Iзонiазид

C. Глiбенкламiд

D. Хiнгамiн

E. Метронiдазол

33. Досить часто причиною набутих iмунодефiцитiв є iнфекцiйне ураження органiзму, при якому збудники безпосередньо розмножуються в клiтинах iмунної системи i руйнують їх. При яких захворюваннях має мiсце вказане явище?

A. Iнфекцiйний мононуклеоз, ВIЛ-iнфекцiя

B. Туберкульоз, дифтерiя

C. Полiомiєлiт, гепатит А

D. Дизентерiя, холера

E. Ку-лихоманка, висипний тиф

34. З метою контролю санiтарного стану примiщення аптеки, де готують лiкарськi форми, проведено обстеження повiтря. Якi з виявлених бактерiй вказують на незадовiльний санiтарний стан?

A. Гемолiтичнi стрептококи

B. Плiснявi гриби

C. Сарцини

D. Грампозитивi бацили

E. Мiкрококи

35. При санiтарно-бактерiологiчному дослiдженнi повiтря у примiщеннi аптеки встановлено пiдвищення вмiсту санiтарно-показових мiкроорганiзмiв. Якi це мiкроорганiзми?

A. Золотавий стафiлокок i гемолiтичнi стрептококи

B. Дифтерiйна та туберкульозна палички

C. Кишкова i синьогнiйна палички

D. Епiдермальний стафiлокок i сарцини

E. Ентерококи i цитробактер

36. В медицинi широко використовуються антибiотики, продуцентами яких є гриби родiв Penicillium i Aspergillus, що вiдносяться до класу:

A. Аскомiцети

B. Базидiомiцети

C. Зигомiцети

D. Дейтеромiцети

E. Хiтридiомiцети

37. У дитини з пiдозрою на дифтерiю взяли мазки з зiву i направили в баклабораторiю. Яке елективне середовище доцiльно використати для отримання чистої культури збудника дифтерiї?

A. Кров’яний телуритовий агар

B.Жовтково-сольовий агар

C. Середовище Ендо

D. Вiсмут-сульфiт агар

E. Середовище Сабуро

38. З метою визначення мiкробiологiчної чистоти лiкарської сировини провели наступне дослiдження: посiв на середовища Ендо та вiсмут-сульфiтний агар, постановка оксидазного тесту, виявлення ферментацiї глюкози. Якi мiкроорганiзми планували виявити?

A. Enterobacteriaceae

B. Staphylococcus aureus

C. Staphylococcus epidermidis

D. Staphylococcus saprophyticus

E. Pseudomonas aeruginosa

39. Бактерiї з часом набувають стiйкостi до антибактерiальних засобiв. Чим обумовлена резистентнiсть у грампозитивних бактерiй до антибiотикiв пенiцилiнового ряду?

A. Продукцiя бета-лактамаз

B. Проникливiсть клiтинної стiнки

C. Активний синтез пептидоглiкану

D. Активний транспорт антибiотика

E. Синтез бiлкiв

40. Сольовi розчини для парентерального введення, виготовленi в аптечних умовах стерилiзують методом:

A. Автоклавування

B. Радiацiйний

C. УФ-опромiнення

D. Сухий жар

E. Хiмiчний

41. Чоловiку 28-ми рокiв, хворому на туберкульоз, лiкар призначив протитуберкульознi препарати. Назвiть, який iз наведених хiмiотерапевтичних препаратiв дiє на збудник туберкульозу?

A. Фтивазид

B. Фурацилiн

C. Метисазон

D. Сульфадимезин

E. Фталазол

42. Етiологiчними факторами iнфекцiйних захворювань можуть бути iнфекцiйнi агенти з рiзною ультраструктурою. Якi з нижче перерахованих груп НЕ МАЮТЬ клiтинної структури, бiлково-синтезуючої, ферментативної та енергетичної систем?

A. Вiруси

B. Гриби

C. Бактерiї

D. Найпростiшi

E. Рикетсiї

43. У сiльськiй мiсцевостi серед тварин виникли випадки сибiрки. Для попередження розповсюдження захворювання необхiдно провести масову iмунiзацiю тварин. Який препарат необхiдно використати?

A. Живу вакцину СТI

B. БЦЖ

C. Вакцину Солка

D. Вакцину Себiна

E. АКДП

44. Лiкарня замовила в аптечнiй фiрмi препарати, що використовуються для дiагностики iнфекцiйних захворювань. Цi препарати дозволяють виявити наявнiсть у пацiєнта стану iнфекцiйної алергiї. Назвiть цi препарати:

A. Алергени

B. Дiагностичнi сироватки

C. Дiагностикуми

D. Iмуноглобулiни

E. Анатоксини

45. Для попередження i лiкування iнфекцiйних захворювань часто використовуються профiлактично-лiкувальнi сироватки та iмуноглобулiни. Який вид iмунiтету створюється у людини пiсля введення цих препаратiв?

A. Штучний пасивний iмунiтет

B. Природний активний iмунiтет

C. Штучний активний iмунiтет

D. Природний пасивний iмунiтет

E. Видовий спадковий iмунiтет

46. Для проникнення в тканини органiзму i поширення в них патогеннi мiкроорганiзми продукують рiзноманiтнi ферменти. Виберiть цi ферменти серед перерахованих:

A. Гiалуронiдаза, лецитиназа

B. Лiаза, лiгаза

C. Трансфераза, нуклеаза

D. Оксидаза, каталаза

E. Естераза, протеаза

47. При посiвi на щiльне поживне середовище фекалiй дитини з пiдозрою на колiентерит через добу виросли два види колонiй: безбарвнi i червоного кольору. Вкажiть, до якої групи поживних середовищ найбiльш iмовiрно можна вiднести це середовище?

A. Диференцiально-дiагностичнi

B. Елективнi

C. Збагачення

D. Унiверсальнi

E. Простi

48. В iнфекцiйному вiддiленнi знаходиться дитина 10-ти рокiв з дiагнозом "дифтерiя зiву". Видiлено дифтерiйну паличку, токсигенний штам. Токсигеннiсть видiленої дифтерiйної палички встановлюють у реакцiї:

A. Преципiтацiї в гелi

B. Аглютинацiї

C. Зв’язування комплементу

D. Непрямої гемаглютинацiї

E. Флокуляцiї

49. Вiд хворого з дiагнозом "холера"видiлена чиста культура рухливих вiбрiонiв. До якої групи джгутикових бактерiй вiдноситься цей збудник?

A. Монотрiхи

B. Лофотрiхи

C. Амфiтрiхи

D. Перитрiхи

E. -

50. Введення iмунних препаратiв формує штучний набутий iмунiтет. Якi з нижчеперерахованих препаратiв застосовують для створення штучного пасивного iмунiтету?

A. Протиправцева сироватка

B. Бруцельозна вакцина

C. АКДП

D. БЦЖ

E. Холероген-анатоксин

51. При вивченнi мазку з вмiсту карбункула виявленi великi грампозитивнi палички з обрубаними кiнцями, розташованi у виглядi ланцюгiв, оточенi загальною капсулою. Який попереднiй дiагноз?

A. Сибiрка

B. Чума

C. Туляремiя

D. Кандидоз

E. Пiодермiя

52. У хворого ВIЛ-iнфекцiєю виявленi ознаки iмунодефiциту. Порушення функцiї яких клiтин є причиною?

A. Т-лiмфоцити-хелпери

B. Т-лiмфоцити-кiлери

C. Плазматичнi клiтини

D. Мiкрофаги

E. В-лiмфоцити

53. Малюку у вiцi 7 мiсяцiв призначено лiкарський засiб для перорального застосування. Сумарна кiлькiсть бактерiй та грибiв в 1 г (мл) такого засобу у вiдповiдностi до вимог ВООЗ та Нацiональної Фармакопеї, повинна бути не бiльше:

A. 50

B. 100

C. 1000

D. 10

E. Не повинно бути

54. Iнфiкування лiкарських рослин мiкроорганiзмами унеможливлює їх подальше використання фармацевтичною промисловiстю. Iнвазивнi властивостi фiтопатогенних мiкроорганiзмiв обумовлюють:

A. Гiдролiтичнi ферменти

B. Iзомерази

C. Трансферази

D. Оксидоредуктази

E. Лiази

55. Для попередження якого з перерахованих захворювань використовується жива атенуйована вакцина?

A. Туберкульоз

B. Ботулiзм

C. Коклюш

D. Правець

E. Дифтерiя

56. Бiля мiсцевостi, де планують вiдкрити дитячий табiр для лiтнього вiдпочинку, знаходиться колодязь. За яким показником слiд оцiнювати ступiнь бiологiчного забруднення питної води?

A. Колi-iндекс

B. Перфрiнгенс-титр

C. Олiгосапробнiсть

D. Катаробнiсть

E. Мезосапробнiсть

57. На фармацевтичному пiдприємствi проведено санiтарно-мiкробiологiчне дослiдження водопровiдної води. Який метод дослiдження використали для оцiнки загального мiкробного числа?

A. Мембранних фiльтрiв

B. Кротова

C. Седиментацiйний

D. Мiкроскопiчний

E. Будь-який з наведених

58. На яких механiзмах ґрунтується принцип роботи рециркуляцiйних повiтряноочисникiв, рекомендованих для використання в аптечних установах з метою пiдтримання мiкробiологiчної чистоти повiтря?

A. Фiльтрування i УФ-опромiнення

B. Хiмiчної стерилiзацiї

C. Радiацiйне опромiнення

D. Ультразвукове опромiнювання

E. Газова стерилiзацiя

59. Дослiдження зiбраних лiкарських рослин показало їх значну обсiменiннiсть рiзними бактерiями. Який метод треба використати, щоб видiлити чистi культури цих бактерiй?

A. Посiв на щiльне живильне середовище

B. Центрифугування у градiєнтi щiльностi

C. Зараження лабораторних тварин

D. Фазово-контрастна мiкроскопiя

E. Використання фiльтрiв з порами певного дiаметру

60. Пiсля приготування живильного середовища, що мiстить розчини вуглеводiв, лаборант провiв його стерилiзацiю. Який спосiб стерилiзацiї був застосований?

A. Текучою парою дрiбно

B. Паром пiд тиском

C. Кип’ятiння одноразове

D. Ультрафiолетове опромiнення

E. Сухою жарою

61. Ферменти бактерiй характеризуються високою специфiчнiстю дiї. Ця їх властивiсть на практицi використовується для:

A. Iдентифiкацiї бактерiй

B. Культивування бактерiй

C. Фаготипування бактерiй

D. Виготовлення iмуноглобулiнiв

E. Серотипування бактерiй

62. Для дослiдження вiд хворого з ознаками гострого менiнгiту було взято спинномозкову рiдину. В мазку з неї виявлено грамнегативнi диплококи в лейкоцитах та поза ними. Який мiкроорганiзмнайбiльш iмовiрно є причиною захворювання?

A. Neisseria meningitidis

B. Haemophilus influenzae

C. Streptococcus pneumoniae

D. Candida albicans

E. Escherichia coli

63. У медичнiй практицi застосовують антимiкробнi препарати з рiзним типом дiї на мiкроорганiзми. Як називається ти дiї препарату, що призводить до загибелi бактерiй?

A. Бактерицидний

B. Бактерiостатичний

C. Фунгiцидний

D. Фунгiстатичний

E. Вiрулоцидний

64. Пiд час бактерiологiчного дослiдження випорожнень хворого на гостру кишкову iнфекцiю була видiлена культура Shigella sonnei. Яку з названих серологiчних реакцiй було застосовано для iдентифiкацiї видiленої культури?

A. Аглютинацiї

B. Зв’язування комплементу

C. Нейтралiзацiї

D. Бактерiолiзу

E. Преципiтацiї

65. Який засiб краще призначити хворому з дiагнозом амебна дизентерiя?

A. Метронiдазол

B. Пiрантел

C. Левамiзол

D. Бiцилiн-5

E. Бензилпенiцилiну натрiєва сiль

66. В умовах аптеки виникла потреба стерилiзацiї рiдкої лiкарської форми механiчним методом. Який апарат використали для цього?

A. Фiльтр Зейтця

B. Паровий стерилiзатор

C. Автоклав

D. Пiч Пастера

E. Апарат Коха

67. З метою лiкування дисбактерiозу використовують колiбактерин. Цей препарат мiстить у собi кишкову паличку, яка здатна виробляти бактерiоцини. Наявнiстю яких клiтинних структур обумовлена ця властивiсть?

A. Плазмiди

B. Джгутики

C. Капсула

D. Рибосоми

E. Мезосоми

68. Особливiстю вiрусiв, як iнфекцiйних агентiв, є обов’язковий внутрiшньоклiтинний паразитизм. У зв’язку з цим, який об’єкт НЕ ВИКОРИСТОВУЮТЬ з метою культивацiї вiрусiв?

A. Поживнi середовища

B. Первиннi клiтиннi культури

C. Сприйнятливi лабораторнi тварини

D. Курячi ембрiони, що розвиваються

E. -

69. З метою мiкроскопiчного пiдтвердження дiагнозу ”первинний сифiлiс” у хворого здiйснено забiр видiлень з виразки. Який вид мiкроскопiї використовується для виявлення та вивчення рухомостi збудника?

A. Темнопольна

B. Свiтлова

C. Люмiнесцентна

D. Електронна

E. АноптральнаП

70. При дослiдженi лiкарського збору на поживному середовищi виросла культура у виглядi чорного пухнастого нальоту. У препаратах-мазках виявленi несептованi нитки мiцелiю з кулеподiбними потовщеннями на кiнцях. Назвiть цi мiкроорганiзми:

A. Мукор

B. Пенiцил

C. Кандiда

D. Аспергил

E. Актиномiцети

71. У хворого пiд час огляду карбункула лiкар вiдзначив: у центрi чорний струп, набряк пiдшкiрної клiтковини, при дотику - безболiснiсть. При мiкроскопiї виявленi грампозитивнi стрептобацили, що утворюють капсулу. Вкажiть найбiльш iмовiрне захворювання:

A. Сибiрка

B. Чума

C. Правець

D. Холера

E. Сифiлiс

72. У виробництвi медичних препаратi (живих та вбитих вакцин, сироваток тощо) використовують лiофiльне висушування бактерiй та вiрусiв. Як проводять лiофiльне висушування?

A. У вакуумi за низької температури

B. У вакуумi за високої температури

C. За умов нормального атмосферного тиску i при кiмнатнiй температурi

D. За низької температури

Е. Усі відповіді вірні

73. Природна рослинна сировина, яку використовують для отримання лiкiв, може бути добрим поживним середовищем для розвитку багатьох мiкроорганiзмiв. Виберiть iз наведених спосiб, який найчастiше використовується для попередження розвитку мiкроорганiзмiв на рослинах:

A. Висушування

B. Обробка антибiотками

C. Термiчна обробка (90 100oC)

D. Обробка детергентами

E. Лiофiльне висушування

74. У пацiєнтки 42-х рокiв дiагностовано трихомонадну iнфекцiю сечовивiдних шляхiв. Який препарат можна рекомендувати для лiкування?

A. Метронiдазол

B. Олететрин

C. Ципрофлоксацин

D. Нiстатин

E. Амоксицилiн

75. Пiсля курсу антибiотикотерапiї хворому з метою профiлактики дисбактерiозу було призначено препарат для вiдновлення нормальної мiкрофлори, який мiстить живi мiкроорганiзми i продукти їх життєдiяльностi. До якої групи вiн належить?

A. Еубiотики

B. Вакцини

C. Бактерiофаги

D. Антибiотики

E. Iмуноглобулiни

76. Для профiлактики кашлюка, дифтерiї, правця дiтям вводять вакцину АКДП. Як називається вакцина, якщо до неї входять мiкроорганiзми одного iз збудникiв i анатоксини iнших?

A. Асоцiйована

B. Аутовакцина

C. Генноiнженерна

D. Штучна

E. Хiмiчна

77. При вивченнi посiвiв повiтря, взятого в аптецi, бактерiолог виявив санiтарно-показовий мiкроорганiзм. Це:

A. Гемолiтичний стрептокок

B. Кишкова паличка

C. Негемолiтичний стрептокок

D. Сарцина

E. Мiкрокок

78. Аптека отримала партiю препаратiв, що використовують для лiкування хворих на туберкульоз. Який iз перерахованих препаратiв має протитуберкульозну дiю?

A. Рифампiцiн

B. Фурацилiн

C. Пенiцилiн

D. Нiстатин

E. Ремантадин

79. Одним з джерел забруднення лiкарських засобiв мiкроорганiзмами може бути лабораторний посуд. Який метод доцiльно використовувати для його стерилiзацiї?

A. Сухий жар

B. Тиндалiзацiя

C. Пастеризацiя

D. Кип’ятiння

E. Висушування

80. Пiд час збирання лiкарської сировини виявилося, що в неї виражена мозаїчнiсть листя. Якi мiкроорганiзми спричиняють це захворювання?

A. Вiруси

B. Найпростiшi

C. Бактерiї

D. Мiкроскопiчнi гриби

E. Вiроїди

81. У пацiєнта з пiдозрою на анаеробну iнфекцiю рани необхiдно провести бактерiологiчне дослiдження. Виберiть середовище, на якому можуть розвиватись анаероби:

A. Кiтта-Тароцi

B. МПА

C. Ендо

D. ТЦБС

E. Леффлера