Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
163.33 Кб
Скачать

МІКРОБІОЛОГІЯ

1. Щоб зберегти життєздатнiсть та стабiльнiсть еубiотикiв, мiкроорганiзми висушують iз заморожуваного стану пiд глибоким вакуумом. Яку назву має цей метод?

A. Лiофiлiзацiя

B. Пастеризацiя

C. Тиндалiзацiя

D. Iнактивацiя

E. Гiбридизацiя

2. Згiдно до вимог ВООЗ та Фармакопеї в рiзних лiкарських формах нестерильних препаратiв допускається певна кiлькiсть бактерiй та грибiв. Яка кiлькiсть сапрофiтних бактерiй та грибiв в 1 г (мл) перорального препарату гарантує його безпеку?

A. 1000 бактерiй та 100 плiснявих грибiв

B. 500 бактерiй та 50 плiснявих грибiв

C. 250 бактерiй та 25 плiснявих грибiв

D. 500 бактерiй та 200 плiснявих грибiв

E. 1500 бактерiй та 150 плiснявих грибiв

3. У вiдповiдностi до цiльового призначення та принципам виготовлення, бактерiйнi препарати розподiляються за групами. До якої групи вiдносяться препарати, що формують активний iмунiтет?

A. Вакцини

B. Iмуннi сироватки

C. Iмуноглобулiни

D. Моноклональнi антитiла

E. Бактерiофаги

4. Пiд час санiтарно-бактерiологiчного дослiдження повiтря в примiщеннi аптеки встановлено пiдвищений вмiст санiтарно-показових мiкроорганiзмiв. Якi це мiкроорганiзми?

A. Золотистий стафiлокок та гемолiтичний стрептокок

B. Дифтерiйна та туберкульозна палички

C. Кишкова та синьогнiйна палички

D. Епiдермальний стафiлокок та сарцини

E. Ентерококи та цитробактер

5. Бактерiологiчний контроль нестерильних лiкарських засобiв передбачає можливiсть присутностi незначної кiль костi груп мiкроорганiзмiв. Яких саме?

A. Сарцини

B. Кишкова паличка

C. Синьогнiйна паличка

D. Золотистий стафiлокок

E. Гемолiтичний стрептококк

6. У мазку з пiнисто-гнiйних видiлень з пiхви 42-х рiчної жiнки, пiсля його фарбування за методом Романовського-Гiмзи, виявили мiкроорганiзми з класу джгутикових. Якi мiкроорганiзми, найбiльш вiрогiдно, виявив лiкар?

A. T rihomonas vaginalis

B. Leishmania donovani

C. T rypanosoma gambiense

D. T rihomonas hominis

E. Lamblia intestinalis

7. При бактерiологiчному дослiдженнi харкотиння дитини iз задушливим кашлем i високою температурою на казеїново-вугiльному середовищi виросли блискучi гладенькi колонiї, що нагадують краплинки ртутi. Пiд мiкроскопом виявлено короткi грамнегативнi палички. Який мiкроорганiзм видiлено з харкотиння?

A. Bordetella pertussis

B. Haemophylus influenzae

C. Corynebacterium dyphtheriae

D. Klebsiella pneumoniae

E. Streptococcus pyogenes

8. Виникла пiдозра, що серед працiвникiв пiдприємства з виготовлення сироваткових препаратiв обласної станцiї переливання кровi поширене носiйство патогенного золотистого стафiлококу. На яке середовище слiд висiяти матерiал з носоглотки працiвникiв для виявлення стафiлококового носiйства?

A. Жовточно-сольовий агар

B. Середовище Ендо

C. М’ясопептонний бульйон

D. Середовище Ресселя

E. Кров’яний агар

9. Згiдно до фармакопейних вимог лiкарськi препарати для мiсцевого застосування повиннi пiдлягатся контролю на "мiкробiологiчну чистоту". Виявлення яких мiкроорганiзмiв свiдчить про непридатнiсть цiєї групи препаратiв у медичнiй практицi?

A. Золотистi стафiлококи

B. Дрiжджовi гриби

C. Сапрофiтнi стафiлококи

D. Плiснявi гриби

E.

10. При дослiдженi лiкарського збору на поживному середовищi виросла культура у виглядi чорного пухнастого нальоту. У препаратах-мазках виявленi несептованi нитки мiцелiю з кулеподiбними потовщеннями на кiнцях. Назвiть цi мiкроорганiзми:

A. Мукор

B. Пенiцил

C. Кандiда

D. Аспергiл

E. Актиномiцети

11. При бактерiологiчному дослiдженнi розчинiв, виготовлених в аптецi, на середовищi Ендо виросли червонi колонiї з металевим блиском. Якi це можуть бути мiкроби?

A. Ешерихiї

B. Шигели

C. Стафiлококи

D. Стрептококи

E. Сальмонели

12. На фармацевтичне пiдприємство надiйшла партiя сировини рослинного походження для виготовлення фiтопрепаратiв. Який мiкробiологiчний тест слiд використати для оцiнки якостi цiєї сировини?

A. Загальна кiлькiсть мiкроорганiзмiв в 1 г сировини

B. Колi-титр

C. Колi-iндекс

D. Антимiкробна активнiсть

E. Пiрогени

13. Наявнiсть патогенних мiкроорганiзмiв у повiтрi можна передбачити за присутнiстю санiтарно-показових бактерiй. Оберiть серед перерахованих бактерiй, тi якi є показниками безпосередньої епiдемiологiчної небезпеки:

A. Гемолiтичнi стрептококи

B. Сарцини

C. Плiснявi гриби

D. Дрiжджевi гриби

E. Мiкрококи

14. На плантацiї лiкарських рослин поширилося захворювання, при якому на листi утворюються жовтi плями i дiлянки некрозу. Сiк хворих рослин зберiгає iнфекцiйнiсть при проходженнi через бактерiальний фiльтр, але при його посiвi на поживнi середовища рiст збудника не виявляється. До якої групи фiтопатогенних мiкроорганiзмiв найбiльш вiрогiдно належить збудник цього захворювання?

A. Вiруси

B. Грибки

C. Актиномiцети

D. Бактерiї

E. Мiкоплазми

15. До iнфекцiйного вiддiлення госпiталiзовано хворого з попереднiм дiагнозом "гострий гастроентерит". При посiвi випорожнень на вiсмут-сульфiтний агар виросли чорнi колонiї з металевим блиском. Який збудник висiяний найбiльш вiрогiдно?

A. Сальмонели

B. Ешерихiї

C. Шигели

D. Iєрсинiї

E. Бруцели

16. Аптечна фiрма отримала замовлення на поставку до лабораторiї дiагностичних препаратiв, що використовуються для вивчення антигенних властивостей збудника. Назвiть цi препарати:

A. Дiагностичнi сироватки

B. Алергени

C. Дiагностикуми

D. Iмуноглобулiни

E. Бактерiофаги

17. Потрапляння поживних речовин до бактерiальної клiтини здiйснюється за допомогою рiзних механiзмiв. Одним з них є полегшена дифузiя, котра здiйснюється особливими мембраними бiлками-переносниками. Як вони звуться?

A. Пермеази

B. Лiази

C. Оксидоредуктази

D. Iзомерази

E. Лiгази

18. Який метод забезпечуєнадiйну стерилiзацiю бiологiчних рiдин (сироваток, розчинiв ферментiв, вiтамiнiв тощо), якi не витримують високих температур?

A. Тиндалiзацiя

B. Сухий жар

C. Текуча пара

D. Волога пара пiд тиском

E. Обпалювання в полум’ї (фламбування)

19. Пiд час мiкробiологiчного контролю лiкарської сировини виявленi капсульнi бактерiї. Який метод використали для виявлення капсули?

A. Буррi-Гiнса

B. Цiля-Нiльсена

C. Нейсера

D. Грама

E. Ожешко

20. Класифiкацiя антибiотикiв здiйснюється за рiзними принципами. До якої з перерахованих груп, за механiзмом дiї, вiдносяться цефалоспорини?

A. Iнгiбiтори синтезу клiтинної стiнки

B. Iнгiбiтори синтезу бiлкiв

C. Iнгiбiтори процесiв дихання

D. Iнгiбiтори окисного фосфорилюваня

E. Iнгiбiтори синтезу цитоплазматичної мембрани

21. Фiтопатогеннi мiкроорганiзми вiдносяться до рiзних груп. Яка з них найчастiше викликає захворювання лiкарських рослин?

A. Гриби

B. Вiруси

C. Бактерiї

D. Актиномiцети

E. Мiкоплазми

22. При бактерiологiчному обстеженнi працiвникiв аптеки на бактерiоносiйство у одного iз провiзорiв з носоглотки були видiленi бактерiї роду Staphylococcus. Якi морфологiчнi особливостi розташування мiкробних клiтин притаманнi цьому роду?

A. У виглядi грона винограду

B. У виглядi ланцюжка

C. Поодиноко

D. Попарно

E. Тетрадами

23. Рослинну сировину слiд обстежити на наявнiсть в нiй дрiжджеподiбних грибiв. Яке середовище слiд використати для того, щоб забезпечити розвиток да- ного виду мiкроорганiзму, але щоб при цьому супутня мiкрофлора не виростала або росла дуже повiльно?

A. Агар Сабуро

B. Агар Ендо

C. М’ясо-пептонний агар

D. Молочно-сольовий агар

E. Кров’яний агар

24. При перевiрцi стану повiтря в апте- чному примiщеннi, де виготовляються iн’єкцiйнi форми лiкiв, седиментацiйним методом виявлено 5 дрiбних округлих колонiй, навколо яких чiтко видно зону гемолiзу. На яке середовище зроблено посiви?

A. Кров’яний агар

B. Середовище Ендо

C. МПА

D. Жовточно-сольовий агар

E. Середовище Лєвiна

25. Пiд час бактерiологiчного дослiдження розчинiв, виготовлених в аптецi, на середовищi Ендо виросли червонi колонiї з металевим блиском. Якi це можуть бути мiкроби?

A. Ешерихiї

B. Шигели

C. Стафiлококи

D. Стрептококи

E. Сальмонели

26. Пiсля тривалого лiкування антибiотиками у хворої в мазках iз вагiнального секрету виявлено клiтини овальної форми з чiтко диференцiйованим ядром, деякi клiтини брунькуються. Якi препарати слiд застосувати для лiкування у випадку пiдтвердження дiагнозу кандидоз?

A. Протигрибковi

B. Антибактерiальнi

C. Антихламiдiйнi

D. Противiруснi

E. Антипротозойнi

27. Один з препаратiв для масового застосування одержують способом iнактивацiї бактерiального екзотоксину формалiном. З якою метою використовують цей препарат?

A. Для активної iмунiзацiї

B. Для серодiагностики

C. Для пасивної iмунiзацiї

D. Для лiкування токсинемiй

E. Для iмунокорекцiї

28. До iнфекцiйної лiкарнi надiйшов пацiєнт з дiагнозом "ботулiзм". Який препарат слiд застосувати для лiкування у першу чергу?

A. Антитоксична сироватка

B. Анатоксин

C. Антибiотики

D. Сульфанiламiди

E. Нiтрофурани

29. Зараження куриних ембрiонiв є основним методом видiлення вiрусу грипу. Для пригнiчення супутньої бактерiальної флори у дослiджуваному матерiалi (змивi з носоглотки) до нього попередньо додають:

A. Антибiотики

B. Еубiотики

C. Флуоресцiюючу сироватку

D. Лейкоцитарний iнтерферон

E. Протигрипозний гама-глобулiн

30. Якi з нижче перерахованих методiв стерилiзацiї при одноразовiй термiчнiй обробцi об’єкта забезпечують повну загибель мiкроорганiзмiв i їх спор?

A. Автоклавування

B. Кип’ятiння

C. Тиндалiзацiя

D. Кохування

E. Пастеризацiя

31. Дитина 13-ти рокiв скаржиться на поганий апетит, бiль у правому пiдребер’ї. При мiкроскопiчному дослiдженнi дуоденального вмiсту виявленi грушоподiбнi великi клiтини з двома ядрами. Який мiкроорганiзм виявлено?

A. Лямблiї

B. Трихомонади

C. Амеби

D. Трипаносоми

E. Токсоплазми

32. Встановлено, що у лiкарському препаратi, що призначений для прийому всередину, мiститься бiльше 1 млрд. живих мiкробних клiтин в 1 мл, але препарат був визнаний придатним для використання. До якої групи препаратiв вiн вiдноситься?

A. Еубiотики

B. Антибiотики

C. Вiтамiни

D. Сульфанiламiди

E. Iмуностимулятори

33. Вiдомо, що iнфекцiйний гепатит В-системне захворювання, що виклика не вiрусом гепатиту В та характеризується переважним ураженням печiнки. З запропонованого нижче списку оберiть препарати для етiотропної терапiї цiєї iнфекцiї:

A. Ацикловiр

B. Пенiцилiн

C. Тетрациклiн

D. Сульфанiламiди

E. Фторхiнолони

34. До хiрургiчного кабiнету звернулася потерпiла, яку покусав невiдомий собака. Широкi рванi рани локалiзованi на обличчi. Яку лiкувальнопрофiлактичну допомогу потрiбно надати для профiлактики сказу?

A. Розпочати iмунiзацiю антирабiчною вакциною

B. Призначити комбiновану антибiотикотерапiю

C. Термiново ввести вакцину АКДП

D. Госпiталiзувати хворого пiд нагляд лiкаря

E. Термiново ввести нормальний гаммаглобулiн

35. У мокротиннi хворого з пiдозрою на пневмонiю виявлено грампозитивнi диплококи, трохи подовженi, з дещо загостреними протилежними кiнцями. Якi мiкроорганiзми виявленi у мокротиннi?

A. Streptococcus pneumoniae

B. Staphylococcus aureus

C. Klebsiella pneumoniae

D. Neisseria meningitidis

E. Streptococcus pyogenes

36. В аптецi виготовлено партiю флаконiв з розчином глюкози для iн’єкцiйного введення. Який спосiб слiд застосувати для їх стерилiзацiї?

A. В автоклавi текучою парою дрiбним способом

B. В автоклавi пiд тиском 2 атмосфери

C. В сухожаровiй шафi

D. Рентгенiвським опромiненням

E. Ультрафiолетовим опромiненням

37. У хворого з ознаками гострого менiнгiту для дослiдження було взято спинномозкову рiдину. В мазках з не виявленi грамнегативнi диплококи в лейкоцитах та поза ними. Який мiкроорганiзм найбiльш вiрогiдно є причиною захворювання?

A. Neisseria meningitidis

B. Haemophilus influenzae

C. Streptococcus pneumoniae

D. Candida albicans

E. Escherichia coli

38. Результати мiкробiологiчних дослiдженьн астою iз листя м’яти перцевої встановили його невiдповiднiсть вимогам Фармакопеї - виявлена патогенна мiкрофлора. Вкажiть, наявнiсть якої мiкрофлори є пiдставою для такого висновку?

A. Синьогнiйна паличка

B. Дрiжджеподiбнi гриби

C. Епiдермальний стафiлокок

D. Плiснявi гриби

E. Мiкрококи

39. Пiд час збору лiкарської сировини на плантацiях виявлено велику кiлькiсть рослин iз мозаїчним забарвленням листя. Який iмовiрний агент спричинив таке ураження рослин?

A. Фiтопатогеннi вiруси

B. Фiтопатогеннi бактерiї

C. Токсичнi речовини ґрунту

D. Мiкроскопiчнi клiщi

E. Нематоди

40. Вiд хворого iз сепсисом видiлена чиста культура стафiлококiв, якi продукують бета-лактамазу. При яких обставинах слiд враховувати цю властивiсть?

A. При виборi антибiотика для лiкування

B. При визначеннi бiохiмiчних властивостей

C. При визначеннi патогенностi штаму

D. При диференцiацiї окремих видiв стафiлококiв

E. При виборi оптимальних умов культивування

41. Етiологiчними факторами iнфекцiйних захворюваньм ожуть бути мiкроорганiзми з рiзною ультраструктурою. Якi з нижче перерахованих груп мiкробiв вiдносяться до еукарiот?

A. Найпростiшi

B. Вiруси

C. Вiроїди

D. Прiони

E. Скотобактерiї

42. Таблетований лiкарський препарат пiсля бактерiологiчного дослiдження був визнаний непридатним для використання, хоча його загальне мiкробне обсiменiння не перевищувало норму. Виявлення яких мiкроорганiзмiв у препаратi дозволило зробити такий висновок?

A. Ентеробактерiї

B. Плiснявi грибки

C. Актиномiцети

D. Мiкрококи

E. Сарцини

43. Пiд час огляду у доярки виявлено ураження опорно-рухового апарату, порушення зору, нервової i iнших систем. Для пiдтвердження дiагнозу призначено серологiчне обстеження – реакцiя Райта i постановка шкiрно-алергiчної проби Бюрне. Який попереднiй дiагноз встановив лiкар?

A. Бруцельоз

B. Туляремiя

C. Сибiрка

D. Ревматизм

E. Лептоспiроз

44. У мiстi епiдемiя грипу. Який препарат з перерахованих нижче можна рекомендувати людям для неспецифiчної профiлактики захворювання?

A. Лейкоцитарний iнтерферон

B. Протигрипозна вакцина

C. Антибiотики

D. Протигрипозний iмуноглобулiн

E. Протигрипозна сироватка

45. У вiдповiдностi з вимогами Державної Фармакопеї стерильними мають бути засоби: очнi, для парентерального застосування, а також субстанцiї i допомiжнi речовини, що використовуються для їх виготовлення. Який метод використовують для контролю їх стерильностi?

A. Мембранної фiльтрацiї

B. Паперових дискiв

C. Серiйних розведень

D. Дифузiї в агар

E. Двофазний бродильний

46. У пологовому будинку новонародженим для профiлактики туберкульозу ввели вакцину. Яка вакцина була використана?

A. БЦЖ

B. Манту

C. АКДП

D. Анатоксин

E. Себiна

47. У вiдповiдностi з вимогами ВООЗ та Фармакопеї України у вушних краплях кiлькiсть мiкроорганiзмiв в 1 мл препарату не повинна перевищувати такої кiлькостi мiкробних клiтин (бактерiй та грибiв):

A. 100

B. 10

C. 1000

D. 10 000

E. 100 000

48. Якiсть лiкарських препаратiв оцiнюють за рядом показникiв, включаючи "мiкробiологiчну чистоту". Укажiть лiкарськi форми, в яких допускається значно бiльша, у порiвняннi з iншими формами, кiлькiсть сапрофiтних бактерiй:

A. Настої

B. Аерозолi

C. Супозиторiї

D. Очнi краплi

E. Iн’єкцiйнi розчини

49. При дослiдженнi антибiотикограми чистої культури бактерiй сальмонел виявлено множинну резистентнiсть до антибiотикiв. Який фактор мiгспричинити це явище?

A. R-плазмiди

B. Мутацiї в хромосомi

C. F-плазмiди

D. Помiрнi фаги

E. Транспозони

50. Дитина 5-ти рокiв, повернувшись з дитячого садочку, вiдчула слабкiсть, головний бiль; пiдвищилась температура до 37, 5oC. Який це перiод розвитку хвороби?

A. Продромальний

B. Латентний

C. Iнкубацiйний

D. Одужання

E. Розпалу хвороби

51. Лiкар запiдозрив у пацiєнта черевний тиф. Який метод лабораторної дiагностики найбiльш доцiльно використати для пiдтвердження дiагнозу у перший тиждень захворювання?

A. Видiлення гемокультури

B. Видiлення уринокультури

C. Видiлення мiєлокультури

D. Видiлення бiлiкультури

E. Видiлення копрокультури

52. Бактерiї можуть мiстити поряд з хромосомними також позахромосомнi спадковi елементи - плазмiди. Наявнiсть плазмiдних генiв може проявлятися:

A. Множинною лiкарською стiйкiстю

B. Стiйкiстю до барвникiв

C. Стiйкiстю до фiзичних факторiв

D. Здатнiстю до спороутворення

E. Здатнiстю до рухливостi

53. З лiкарської рослини видiлений фiтопатогенний мiкроорганiзм, що утворює на поживному середовищi колонiї у виглядi "яєчнi-глазун’ї". Вкажiть найбiльш iмовiрного збудника:

A. Мiкоплазми

B. Дрiжджовi грибки

C. Актиномiцети

D. Нокардiї

E. Псевдомонади

54. У фармацевтичнiй практицi при виготовленнi ряду препаратiв потрiбен стерильний iзотонiчний розчин. Оберiть оптимальний метод для його стерилiзацiї:

A. Стерилiзацiя парою пiд тиском

B. Стерилiзацiя сухим жаром

C. Кип’ятiння

D. Прожарювання над полум’ям

E. Пастеризацiя

55. Слизова структура, яка щiльно пов’язана з клiтинною стiнкою бактерiй i має чiтко вiдокремлену зовнiшню межу, може бути виявлена пiд час забарвлення мазка за методом Бурi-Гiнса. Як називається цей елемент бактерiальної клiтини?

A. Капсула

B. Спора

C. Джгутики

D. Рибосоми

E. Епiсоми

56. Пiд час санiтарно-бiологiчного дослiдження повiтря аптеки у ньому був виявлений санiтарно-показовий мiкроорганiзм. Назвiть його:

A. Золотистий стафiлокок

B. Кишкова паличка

C. Фекальний ентерокок

D. Зеленячий стрептокок

E. Цитробактер

57. З харкотиння хворого з високою температурою, ознобом, кашлем видiлили грамнегативнi палички овоїдної форми з бiполярним забарвленням, що мають нiжну капсулу. Який дiагноз можна припустити?

A. Чума

B. Туберкульоз

C. Лептоспiроз

D. Бруцельоз

E. Токсоплазмоз

58. До аптеки надiйшов препарат, який широко використовується для лiкування багатьох вiрусних захворювань, тому що вiн не має вiрусоспецифiчностi. Назвiть цей препарат:

A. Iнтерферон

B. Ремантадин

C. Метисазон

D. Iмуноглобулiн

E. Вакцина

59. Дитинi 6-ти мiсяцiв лiкар призначив лiкарський препарат для прийому всередину. Яка максимальна кiлькiсть бактерiй i грибiв допустима у 1 г цього препарату у вiдповiдностi з вимогами ВООЗ i Фармакопеї?

A. Не бiльше 50 бактерiй i грибiв сумарно

B. Не бiльше 500 бактерiй i грибiв сумарно

C. Не бiльше 1000 бактерiй i грибiв сумарно

D. Не бiльше 1000 бактерiй i 100 грибiв

E. Не бiльше 500 бактерiй i 50 грибiв

60. Для лiкування дисбактерiозу використовують колiбактерiн. Цей препарат мiстить кишкову паличку, що здатна виробляти бактерiоцини. Наявнiстю яких структур це зумовлене?

A. Плазмiди

B. Джгутики

C. Капсула

D. Рибосоми

E. Спори

61. Фiтопатогеннi мiкроорганiзми викликають захворювання рослин, що призводить до псування лiкарської сировини. Назвiть основне мiсце перебування фiтопатогенiв у природi:

A. Грунт

B. Вода

C. Повiтря

D. Тварини

E. Комахи

62. Сульфанiламiди широко використовуються як бактерiостатичнi засоби. Механiзм протимiкробної дiї сульфанiламiдних препаратiв ґрунтується на структурнiй подiбностi їх з:

A. Параамiнобензойною кислотою

B. Глутамiновою кислотою

C. Фолiєвою кислотою

D. Нуклеїновою кислотою

E. Антибiотиками

63. При бактерiологiчному контролi якостi дезiнфекцiї, проведеної в аптецi, в пiдсобному примiщеннi (у зливi раковини умивальника) виявлений мiкроорганiзм з наступними властивостями: рухливi неспоровi грамнегативнi палички, утворюють капсулоподiбну речовину, добре ростуть на простих поживних середовищах, видiляючи синьо-зелений пiгмент. До якого роду найбiльш iмовiрно вiдноситься цей мiкроорганiзм?

A. Pseudomonas

B. Proteus

C. Clostridium

D. Shigella

E. Vibrio

64. При бактерiоскопiчному дослiдженнi матерiалу з твердого шанкеру виявили рухомi, тонкi, довгi, звивистi мiкроорганiзми з рiвномiрними 8-12 завитками. Вказанi властивостi мають:

A. Трепонеми

B. Борелiї

C. Лептоспiри

D. Вiбрiони

E. Кампiлобактери

65. У хворого з високою температурою, ознобом, кашлем з харкотиння видiлили грампозитивнi диплококи ланцетоподiбної форми, що мають капсулу. Назвiть передбачуваний збудник:

A. Пневмокок

B. Стафiлокок

C. Ентерокок

D. Менiнгокок

E. Гонокок

66. До аптеки надiйшла партiя препаратiв тривалої мiкробостатичної дiї для обробки шкiри, слизових i ранових поверхонь з метою попередження i лiкування iнфекцiйних уражень шкiри. До якої групи антимiкробних препаратiв вони вiдносяться?

A. Антисептики

B. Антибiотики

C. Пробiотики

D. Сульфанiламiди

E. Дезiнфектанти

67. Для виготовлення нестерильних лiкарських препаратiв часто використовують допомiжнi речовини рослинного i тваринного походження, та рiзнi субстанцiї. Присутнiсть яких мiкроорганiзмiв категорично не допускається в допомiжних речовинах?

A. Золотавий стафiлокок

B. Епiдермальний стафiлокок

C. Клебсiєла

D. Плiснявi гриби

E. Дрiжджеподiбнi гриби

68. При неправильному зберiганнi рослинної лiкарської сировини, в аптецi виявили ураження у виглядi м’якої гнилi, вiлту, плямистостi, некрозу. Як називаються такi захворювання?

A. Бактерiози

B. Мiкози

C. Мiкоплазмози

D. Вiруснi ураження

E. Нематози

69. Пiд час санiтарно-мiкробiологiчного дослiдження питної води виявили колi-фаги. Який висновок слiд зробити про санiтарно-епiдемiчний стан цiєї води?

A. Забруднена

B. Стерильна

C. Сумнiвна

D. Придатна для споживання

E. Практично стерильна

70. В фармацевтичнiй промисловостi необхiдно простерилiзувати розчини вiтамiнiв, очних крапель. Виберiть, з наведених нижче, оптимальний метод стерилiзацiї:

A. Мембранна фiльтрацiя

B. Стерилiзацiя текучою парою

C. Автоклавування

D. Пастеризацiя

E. Кип’ятiння

71. В лабораторiю для проведення санiтарно-вiрусологiчного дослiдження доставлена проба води, що використовується у виробництвi лiкарських препаратiв. Виявлення якої групи вiрусiв вкаже на фекальне забруднення води i необхiднiсть додаткового очищення?

A. Пiкорнавiруси

B. Герпесвiруси

C. Ортомiксовiруси

D. Ретровiруси

E. Флавiвiруси

72. Пацiєнт доставлений до лiкарнi з гострим харчовим отруєнням, причиною якого стало вживання консервованих грибiв, що були виготовленi у домашнiх умовах. Дослiдження продукту виявило наявнiсть у ньому мiкроорганiзмiв, що розвиваються лише за вiдсутностi кисню. Якi мiкроорганiзми стали причиною отруєння?

A. Облiгатнi анаероби

B. Факультативнi анаероби

C. Мiкроаерофiли

D. Облiгатнi аероби

E. Капнофiли

73. У вiдповiдностi до вимог ВООЗ i Фармакопеї України деякi лiкарськi форми мають бути стерильними. Якi з нижче перерахованих вiдносяться до таких форм?

A. Офтальмологiчнi мазi

B. Пероральнi розчини

C. Дерматологiчнi мазi

D. Вушнi краплi

E. Iнтраназальнi краплi

74. На пiдприємствi, що виробляє вакцини, необхiдно перевiрити якiсть вакцини БЦЖ - визначити життєздатнiсть бактерiй вакцинного штаму. Яке з перелiчених поживних середовищ можна використати для контрольного посiву?

A. Левенштейна-Йенсена

B. Казеїново-вугiльний агар

C. Молочно-сольовий агар

D.Жовчний бульйон

E. Середовище з телурiтом i цистеїном

75. У мазку з випорожненьх ворого виявленi грамнегативнi бактерiї у виглядi коми. Якi властивостi слiд у першу чергу вивчити за допомогою мiкроскопа для отримання додаткової iнформацiї про виявленi мiкроби?

A. Рухливiсть

B. Наявнiсть спор

C. Наявнiсть капсул

D. Наявнiсть цист

E. Наявнiсть гранул волютину

76. При тривалому лiкуваннi iнфекцiйного хворого пенiцилiном встановлено явище трансформацiї збудника в L-форму. Якi змiни виникаютьу клiтинi збудника при L-трансформацiї?

A. Вiдсутнiсть клiтинної стiнки

B. Вiдсутнiсть джгутика

C. Вiдсутнiсть капсули

D. Вiдсутнiсть спори

E. Вiдсутнiсть включень

77. Досить часто ґрунт може бути мiсцем перебування низки патогенних мiкроорганiзмiв. Збудники яких захворювань можуть тривалий час iснувати в ґрунтi?

A. Сибiрка

B. Дифтерiя

C. Вiрусний гепатит

D. Кашлюк

E. Дизентерiя

78. Патогенним мiкроорганiзмам властива наявнiсть ферментiв агресiї, якi визначають їх вiрулентнiсть. Виберiть серед перерахованих ферменти агресiї:

A. Гiалуронiдаза

B. Карбогiдраза

C. Трансфераза

D. Оксидаза

E. Лiаза

79. Перед проведенням операцiї хiрург обробив руки спиртвмiсним розчином. До якої групи препаратiв вiдноситься даний розчин?

A. Антисептики

B. Дезiнфектанти

C. Стерилiзуючi розчини

D. Миючi розчини