Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

01

.pdf
Скачиваний:
54
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
250.31 Кб
Скачать

Тема 1. Теоретичні основи ціни

21

 

 

визначаються законодавчими органами та органами країни. Ці правила стосуються переліку витрат, що включають до собівартості

як розрахункової основи ціни і порядку відображення в ціні еле ментів прибутку. Останній у найзагальнішому вигляді являє со бою суму прибутку, необхідну для нормальної роботи підприємс тва, і податків, які включаються в ціну. Методологія процесу ціно утворення є єдиною для будь якої системи незалежно від того, хто її встановлює, періоду дії, сфери діяльності підприємства. На ос нові методології виробляється політика ціноутворення підприєм ства, а також його стратегія.

Найважливішими елементами методології ціноутворення є принципи ціноутворення:

науковість;

цільова спрямованість;

безперервність;

єдність процесу ціноутворення.

Для здійснення процесу ціноутворення в ринковій економіці безпосередньо на підприємстві потрібні певні умови. Основні з них:

економічна самостійність;

комерційні умови діяльності;

захищеність;

конкуренція на ринку;

рівновага ринку.

Конкретизація політики ціноутворення здійснюється різни ми методами встановлення цін і контролю над ними. Варто зазна чити, що ціни різняться спрямованістю, метою, механізмом утво рення та дії. Інакше кажучи, методика як елемент методології дає змогу здійснювати політику, яка відповідає економічній стратегії діяльності підприємства.

Таким чином, методика ціноутворення – це сукупність більш конкретних правил побудови ціни, які відображають специфіку галузей, виробництв, продуктів.

В умовах адміністративного регулювання економіки всі еле менти ціни виступають у формі нормативів, встановлених керую

чими органами. В умовах ринкової економіки ціна не є нормати вом. Основний масив цін тут представлений вільними цінами, використовувані разом з ними регульовані ціни не ідентичні фі ксованим адміністративним цінам. Ступінь свободи, важелі ціно вого регулювання неоднакові і залежать від специфіки конкрет

22

Шкварчук Л.О. Ціноутворення

 

 

ної галузі і виробництва. Це методичний аспект ціноутворення. Із поняттям «методологія ціноутворення» пов’язують таку кате

горію, як модель ціни.

Модель ціни – це найбільш принципова форма виразу ціни як економічної категорії. Модель ціни, як і методологія ціноутво рення, визначаються в першу чергу типом господарської системи. Тип господарської системи, пов’язана з ним методологія ціно утворення, модель ціни – вихідні умови, які визначають цінову поведінку учасників господарського процесу.

Цінові методи – методи формування цін на товари і послуги в рамках прийнятої цінової стратегії.

Механізм ціноутворення в умовах ринкових відносин прояв ляється через ціни, їх динаміку. Динаміку цін формують два важ ливих фактори – стратегічний і тактичний.

Стратегічний фактор проявляється тоді, коли ціни утворю ються на основі вартості товарів. Постійно відбуваються коливан ня цін навкруг вартості. Процес цей дуже складний. Тактичний фактор виражається в тому, що ціни на конкретні товари форму ються під впливом кон’юнктури ринку.

Перший фактор – це фактор довгострокового, перспектив ного результату, другий – може часто змінюватися (в днях, годи нах і т.д.), оскільки динаміка кон’юнктурних зрушень дуже висо ка. Як перший, так і другий фактори є дуже важливими в умовах ринкової економіки і ними потрібно досконало оволодіти і на вчитися користуватись.

Перший фактор ставить у найбільш сприятливі умови ті під приємства, які мають сучасну техніку, технологію, користуються передовими методами організації праці і т.д.

Другий – ті підприємства, які досконало і швидко вміють ко ристуватися кон’юнктурою ринку. В цьому випадку потрібна гну чкість, ретельна підготовка виробництва і виробничої інфрастру ктури, детальне вивчення ринку (маркетинг), а також високопро фесійні виконавці (кадри).

Проте найбільшу впевненість в успіху і виграш отримують на

ринку ті підприємства, що мають можливість використовувати два фактори.

Тема 1. Теоретичні основи ціни

23

 

 

1.4. Система ц³н ³ ознаки, покладен³ в ¿¿ основу

Усі діючі в економіці ціни взаємопов’язані й утворюють єдину систему, яка перебуває в постійному русі під впливом ринкових факторів. Система цін являє собою сукупність взаємопов’язаних і взаємообумовлених цін в економіці, які дають змогу всім підпри ємницьким структурам нормально здійснювати свою діяльність і реалізувати кінцеву продукцію та послуги з найбільшою вигодою для себе. Вона характеризується видами цін, характером взаємо зв’язків та взаємозалежностей між ними, рівнем, структурою й динамікою цін.

Система цін для окремої підприємницької структури склада ється з трьох блоків взаємозалежних і взаємодіючих цін:

1)ціни, за якими підприємницька структура закуповує еко номічні ресурси, які необхідні їй для простого та розширеного від творення своєї діяльності;

2)ціни, які використовуються підприємницькою структурою для здійснення внутрігосподарських розрахунків між структурни ми підрозділами за продукцію, роботи й послуги проміжного ха рактеру;

3)ціни, за якими підприємницька структура по різних кана лах реалізує кінцеву продукцію, роботи та послуги.

У цілому по економіці система цін також представлена окре мими блоками взаємозалежних і взаємодіючих цін.

Тісний взаємозв’язок і взаємозалежність цін, які входять у систему, обумовлений двома обставинами:

1)усі ціни формуються на єдиній методологічній основі. Цією основою є закони вартості, попиту й пропозиції, конкуренції;

2)господарська діяльність усіх підприємств (фірм), сфер ви робництва й галузей економіки тісно взаємопов’язана і в кінцево му підсумку утворює єдиний господарський комплекс. Взаємозв’я зок підприємств і галузей може носити виробничий, технологіч ний, економічний та інший характер.

Крім цього, система цін тісно пов’язана з економічним сере

довищем, в якому вона функціонує. Таке середовище включає: товарне виробництво, різні форми власності, конкуренцію та ін. Залежність ціноутворення від економічного середовища знаходить свій вияв у різних за характером системах цін. Для командно ад міністративної економіки характерне функціонування центра

24

Шкварчук Л.О. Ціноутворення

 

 

лізованої системи цін. Відмінними ознаками цієї системи цін є така природа, характер та наслідки впливу цін на розвиток

економіки:

централізоване встановлення рівнів цін на продукцію й та рифів на послуги відповідними органами державної влади зумов лене монополією державної власності на засоби й результати ви робництва;

слабке врахування дії об’єктивних економічних законів;

формування цін у сфері виробництва;

диктат виробника продукції та послуг над споживачем й від сутність конкуренції;

диспропорції у рівні оптових, закупівельних і роздрібних цін;

обмежена мережа каналів реалізації продукції й послуг, яка спричинювала обмежену кількість видів і різновидностей цін.

У тих країнах, де в економіці провідне місце належить приват ній власності, функціонує й розвивається ринкова система цін, яка має зовсім інакшу природу, характер і наслідки впливу на роз виток економіки. Для ринкової системи цін характерні такі особ ливі риси:

децентралізоване вільне встановлення рівнів цін на продук цію й тарифів на послуги, зумовлене домінуючим місцем приват ної власності на засоби й результати виробництва;

врахування дії об’єктивних економічних законів;

формування цін у сфері товарного обміну;

елементи державного регулювання ринкових цін;

конкурентні основи встановлення ринкових цін і диктат споживача над виробником;

динамічна підтримка пропорційності рівнів цін і тарифів;

розгалужена мережа каналів реалізації продукції та послуг, яка породжує багатоманітні види цін.

Різнорідність видів економічної діяльності, способів органі зації виробництв, форм власності, типів ринків обумовлюють по яву та існування різних видів цін, які використовуються еконо мічними суб’єктами. Їх кількість, особливості та алгоритми ви користання можуть суттєво відрізнятися. Тому постає необхідність перейти до загальної класифікації цін, які сьогодні використову ються в різних операціях купівлі продажу.

Тема 1. Теоретичні основи ціни

25

 

 

Запитання ³ завдання:

1.Дайте визначення ціни як економічної категорії.

2.Які теорії вартості відомі Вам?

3.Дайте характеристику процесу ринкового ціноутворення.

4.Що розуміють під поняттям «методологія ціноутворення»?

5.Які існують принципи ціноутворення?

6.Які умови визначають цінову поведінку учасників господарсь' кого процесу?

7.Які основні елементи формують систему цін?

8.Які характерні риси ринкового ціноутворення?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]