Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наказ 360.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
178.18 Кб
Скачать

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою проекту наказу є запровадження правового механізму відпуску препаратів інсуліну, вартість яких підлягає державному відшкодуванню, шляхом додаткового завірення виписаних рецептів на препарати інсуліну печаткою червоного кольору «Вартість підлягає відшкодуванню».

3. Правові аспекти

У сфері правового регулювання діють Закон України «Про лікарські засоби», Указ Президента України «Про Положення про Міністерство охорони здоров’я України», розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. № 247-р, Наказ МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень», зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 20.07.2005 р. № 782/11062 (зі змінами).

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Введення в дію вимог цього наказу не потребує додаткових витрат з Державного бюджету.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360» підлягає державній реєстрації в Міністерстві юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект акта не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Громадське обговорення

Проект наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360» було оприлюднено на сайті Міністерства охорони здоров’я України — www.moz.gov.ua.

8. Прогноз результатів

Прийняття запропонованого проекту наказу дозволить законодавчо врегулювати окремі аспекти обігу лікарських засобів, зокрема, посилити контроль за виписуванням та відпуском препаратів інсуліну, вартість яких підлягає державному відшкодуванню.

Защита прав онкобольных на назначение трамадола – обязанность государства и общественности

Здоровье Украины, 02.07.2008

С целью контроля за трамадолом и другими наркотиками с аналогичным действием Кабинет министров Украины издал указ № 518 от 4.06.2008 года «Некоторые вопросы оборота наркотических препаратов и психотропных веществ», которым вносились изменения в указ № 770 от 6.05.2000 года. В результате трамадол отнесен к списку 1 таблицы 2 перечня «Наркотических средств с ограниченным назначением». Согласно указу № 360 от 19.07.2005 года, психотропные вещества могли быть выписаны только на рецептурных бланках Ф-3 и отпускаться только в аптеках, имеющих лицензии на деятельность, связанную с наркотическими средствами. Как и прогнозировалось, возникли проблемы с обеспеченностью территориально-административных единиц аптеками, имеющими подобные лицензии.

Министр здравоохранения Украины Василий Князевич считает, что решая проблему защиты прав наркозависимых, не стоит забывать о тяжелобольных пациентах, для которых трамадол является спасением от страшной боли.

МОЗ Украины призывает начальников областных управлений здравоохранения взять под личный контроль ситуацию по обеспечению тяжелых больных обезболивающими препаратами, относящихся к категории «наркотических» и срочно принять меры по возобновлению сети коммунальных аптек в регионах, где таковая отсутствует, а также способствовать получению аптечными учреждениями лицензий на продажу наркотических средств.

Проект

Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 № 360

У пункті 1.22 текст після таблиці викласти в такій редакції:

"* Віднесені до психотропних лікарських засобів згідно із Законом України "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори".

В очних краплях та мазях етилморфіну гідрохлорид може виписуватись у кількості до 1 г за наявності вказівки медичного працівника на рецепті "За спеціальним призначенням", завіреної підписом, власною печаткою лікаря та печаткою лікувально-профілактичного закладу.

У разі надходження цих лікарських засобів в оригінальних упаковках, що містять більшу кількість таблеток від указаної норми відпуску, дозволяється виписувати в Рецепті 1 упаковку, але не більше 50 таблеток. ".

  Документи, що змінюються даним документом    Накази "Наказ від 19.07.2005 № 360 Про затвердження Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби..."

НАКАЗ N 525 від 17.09.2008

Зареєстровано Міністерством юстиції за N 923/15614 від 02.10.2008

Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 № 360

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2008 № 518 "Деякі питання обігу наркотичних засобів і психотропних речовин" та з метою приведення нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров'я України у відповідність до чинного законодавства

НАКАЗУЮ:

1. Пункт 3 наказу Міністерства охорони здоров'я України від 19.07.2005 № 360 "Про затвердження Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.07.2005 за № 782/11062 (далі-Наказ), виключити.

2. Пункти 4, 5, 6, 7 Наказу вважати відповідно пунктами 3, 4, 5, 6.

3. У тексті Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів та Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень, затверджених Наказом, слова "та лікарського засобу трамадол (незалежно від його торговельної назви та лікарської форми (далі-трамадол)" та "та трамадол" в усіх відмінках виключити.

4. Затвердити Зміни до Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених Наказом, що додаються.

Скасувати Постанову Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів" від 2 жовтня 2003 р. № 1544

НАКАЗ N 96 від 17.02.2009

Відповідно до Закону України "Про лікарські засоби", Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.11.2006 № 1542, та з метою удосконалення порядку виписування рецептів на лікарські засоби НАКАЗУЮ

1. Унести до Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19.07.2005 № 360, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 20.07.2005 за № 782/11062 (зі змінами), такі зміни:

У пункті 1.22 текст після таблиці викласти в такій редакції:

"* Віднесені до психотропних лікарських засобів згідно із Законом України "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори".

В очних краплях та мазях етилморфіну гідрохлорид може виписуватись у кількості до 1 г за наявності вказівки медичного працівника на рецепті "За спеціальним призначенням", завіреної підписом, власною печаткою лікаря та печаткою лікувально-профілактичного закладу.

У разі надходження зазначених у таблиці лікарських засобів в оригінальних упаковках, що містять більшу кількість таблеток від указаної норми відпуску, дозволяється виписувати в Рецепті 1 упаковку, але не більше 50 таблеток. ".

2. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

В.о. Міністра

В.Д.Юрченко

Аналог 360

наказ №110 МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВЯ і СОЦІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ РОСІЙСКОЙ ФЕДЕРАЦІІ від 12.02.2007р. «Про порядок призначенця и виписки лікарських засобів, виробів медичного призначенця і спеціалізованих лікувальних харчів». Цей наказ остаточно врегулював питання виписки ліків та документального оформлення їх видачі і був добре схвалений як російською громадськістю так і лікарями.

        Які-ж новини пропонує цей наказ? Про це тільки коротко. Більшу інформацію про наказ та його складуючи можна отримати на сайті (http://www.mzsrrf.ru/)          Але коротко зважу, по перше російські медики відповідно до змін в суспільстві та вимог європейської інтеграції ввели нові:

 

- Форму «Спеціальний рецептурний бланк на наркотичний засіб і психотропну речовину»

- інструкцію по заповненню форми «Спеціальний рецептурний бланк на наркотичний засіб і психотропну речовину»

- форму № 148-1/у-88 «Рецептурний бланк».

- Інструкцію по заповненню форми № 148-1/у-88 «Рецептурний бланк»

- форму № 305-1/у «Журнал обліку в лікувально-профілактичних установах форми № 148-1/у-88 «Рецептурний бланк».

           В порівняні з аналогічними українськими нормативними документами, вище перераховані є кроком в перед і досвід російських медиків заслуговує на негайне вивчення спеціалістами МОЗ України та його адаптацію в українській медицині з метою забезпечення як прав та свобод людини і громадянина в галузі охорони здоров’я; так і рівноправності громадян, демократизму та загальну доступність медичної допомоги.

Чому б не запровадити на Україні досвід скандинавських країн, де при покупці ліків людина пред’являє свою пластикову картку з особистим номером і штрих-кодом. Яка видається кожному громадянину і замінює йому лікарняну картку.

        Картка через термінал під єднується в єдину комп’ютерну мережу аптек. При цьому хворий оплачує тільки частина вартості ліки - інше аптеці автоматично доплачує пенсійне страховий Фонд, який контролює, як що знадобиться, і правильність рецепта.

                                                                                      Журнал "Лекаръ"№3-4. 2007

17