Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

печать / ЯВИСНОВКИ

.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
46.59 Кб
Скачать

104

ВИСНОВКИ

В сучасній економічній літературі існують різноманітні міркування щодо сутності пасивів комерційного банку, що в свою чергу ускладнює процес управління банківськими ресурсами.

Проте розглянувши теоретичні основи управління пасивами банку, ми можемо зробити висновок, що сутність пасивів банку полягає у відображенні джерел та розміру грошових коштів, якими володіє банківська установа і які використовуються для проведення активних операцій.

Пасиви кожного банку складаються з капіталу та зобов’язань, що також мають свої складові елементи.

Потрібно сказати, що у загальній сумі ресурсів, якими володіє комерційний банк, переважають саме зобов’язання банку, так як банківська діяльність пов’язана безпосередньо з залученням грошових коштів клієнтів.

Але, незважаючи на те, що основою банківських ресурсів є залучені кошти, домінантну роль в ефективній діяльності банку відіграють саме власні ресурси. Це обумовлено тим, що саме власний капітал банку, використовують для своєрідного захисту інтересів вкладників і кредиторів та покриття збитків від банківських операцій.

В результаті розгляду теоретичних основ управління пасивами банку ми дійшли висновку, що сутність специфіки ведення банківського бізнесу полягає в тому, що більша частина ресурсів банку формується за рахунок залучених та запозичених коштів (у сумі формують зобов’язання банку перед вкладниками і кредиторами), а не власних.

Управління пасивами банку надає менеджменту можливість управляти ризиком відсоткових ставок та ризиком ліквідності координуванням рішень щодо джерел фінансування та напрямків розміщення коштів. У сучасних умовах нестабільності фінансових ринків та зростанням ризикованості діяльності збалансоване управління пасивами розглядається як найефективніший підхід до управління комерційним банком.

Проведений у другому розділі практичний аналіз показав нам, що в цілому в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» спостерігаються аналогічні тенденції в процесі управління банківськими ресурсами, як і в банківській системі України взагалі. Так, наприклад, структура пасивів ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» аналогічна структурі пасивів банківської системи України.

Однак, існують і відмінності, які є в динаміці пасивів. Ресурси ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» постійно зменшуються, на відміну від постійного їх зростання в банківській системі України.

Слід відмітити, що фінансово-економічна криза суттєво вплинула і на діяльність ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», і на діяльність банків України взагалі, так як ми можемо спостерігати значні зменшення зобов’язань та капіталу в цей час.

При аналізі ефективності процесу управління пасивами ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» ми виявили, що після 2009 року доходи і витрати суттєво зменшились, що пояснюється впливом фінансово-економічної кризи на діяльність ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» і на 1 гривню зобов’язань та пасивів на даний час приходиться однакове значення доходів та витрат, тому банку необхідно в даній ситуації збільшити доходи шляхом зменшення адміністративних та інших витрат з метою збільшення прибутку.

Протягом 2008-2011 років норматив Н2 має позитивну тенденцію до збільшення свого значення як по системі банків, так і окремо в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль». Незважаючи на те, що по банківській системі показник Н2 має дещо більші значення, ніж у нашому банку, але ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» все ж таки виконує нормативне значення Н2 у 10 %. Вищезазначене є позитивним явищем, адже свідчить про підвищення рівня захищеності кредиторів та вкладників банку, що в свою чергу свідчить про ефективне управління власним капіталом менеджментом банку.

У 2011 році в порівнянні з 2010 роком норматив Н2 все ж таки зменшився по системі банків та по ПАТ «Райффайзен Банку Аваль», проте це зменшення є незначним, тому причин для прийняття якихось особливих заходів в управлінні не має.

Отже процеси, які відбуваються в економіці України та в банківській системі зок­рема, вимагають нових узагальнень і розробки рекомендацій, які вра­ховували б сучасні умови діяльності банків та їх клієнтів.

Зробивши оцінку управління пасивами банку на даний час слід зазначити, що система управління пасивами ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» є раціональною та ефективною, хоча і має свої недоліки, які потребують виправлення.

В третьому розділі здійснений прогноз динаміки та структури пасивів показав негативну тенденцію пасивів ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» до зменшення на відміну від позитивної тенденції до збільшення пасивів банківської системи України, тому банку необхідно вжити відповідних заходів в процесі управління ресурсами (приблизний перелік заходів представлений у третьому розділі) з метою запобігання зниження ресурсів.

Якщо порівняти прогнозовану динаміку пасивів банківської системи України та ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» на найближчі два роки, то ми можемо сказати, що вона суттєво відрізняється. Так, пасиви банківської системи в найближчі два роки будуть збільшуватися, в тому числі капітал та зобов’язання, а пасиви та їх складові ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» навпаки будуть зменшуватися, при чому це показали два методи прогнозування.

За даними І кварталу 2013 року можемо сказати, що наші прогнози є досить достовірними, окрім прогнозного збільшення капіталу ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», так як фактично він зменшується.

В ході дослідження ми виявили, що ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» має можливість поповнювати власний капітал шляхом використання внутрішніх джерел, які мають ряд переваг над зовнішніми джерелами.

Що стосується управління зобов’язаннями, то банк має недостатню величину клієнтської бази і для вирішення цього питання ми запропонували банку впровадження нового виду депозиту – депозит «Bank Moving», основною метою якого є залучення якомога більшої кількості клієнтів до банку, встановлення з ними довгострокових відносин і як наслідок збільшення ресурсів банку.

Практика свідчить, що найпоширенішим недоліком банків, якого вони припускають в ході залучення коштів, є інертний стиль керування пасивами, за якого практична діяльність банків зорієнтована не на перспективну ефективність, а на щоденне виживання (виконання нормативів, «латання дірок» у балансі тощо). Ознакою такого стилю можуть бути відображені у балансі банку невиправдано високі темпи залучення міжбанківських кредитів.

Щодо охорони праці у банківській установі, то у будь-який час роботи це є необхідним та важливим питанням, з яким має бути ознайомлений кожен співробітник банку. Вимоги пожежної безпеки, електробезпеки, а також вимоги щодо безпеки організації робочого місця співробітника мають бути донесені до працівника ще в період працевлаштування та доводитись до нього на постійній основі що півроку.

Після проведення інструктажу з охорони праці, працівник та особа, що проводила інструктаж, мають розписатися про це у відповідному журналі. Керівники банківських установ повинні створювати належні і безпечні умови праці й збереження здоров’я працівників з урахуванням медичних, санітарних та технічних вимог законодавства стосовно використання новітніх комп’ютерних технологій та іншого електричного обладнання, що використовується співробітником у його повсякденній діяльності. Однак, окрім того, що керівники підприємства мають розробляти та доводити до своїх співробітників вимоги охорони праці, працівники мають дотримуватись їх.

Таким чином, якщо і власники банку та його керівники разом зі співробітниками будуть безумовно дотримуватись вимог охорони праці, то можна буде оминути ті небезпеки, що можуть виникнути в діяльності банківської установи.

На нашу думку, служба охорони праці в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» повинна більш ретельно перевіряти та вдосконалювати в банку протипожежну систему, техніку безпеку та інше, так як в банку був зафіксований нещасний випадок з летальним кінцем. У зв’язку з чим в банку була задіяна спеціальна служба розслідування нещасних випадківВзагалі система управління пасивами ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» на сьогодні є досить раціональною, зваженою та ефективною. Проте банк має і деякі проблеми, пов’язані з управлінням ресурсами, які суттєво зменшились під час кризового періоду.

В сучасних умовах доцільним є перехід на нову модель управління власним капіталом та зобов’язаннями комерційного банку, що матиме антикризове спрямування та високий рівень адаптивності до національних особливостей управління банківськими ресурсами.

На даний час населення шукає найбільш надійний банк, який в будь який час поверне їм їхні гроші, а ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» є саме таким. Тому з боку банка необхідно лише проявити ініціативу, активізувати свою діяльність по залученню цих коштів і, знову ж таки, використовуючи стратегію трансформації коштів, використовувати їх для проведення активних операцій.

Чим надійнішими та стабільнішими є пасиви банку, тим вищими будуть сере­дня ціна ресурсів, а отже й витрати.

Таким чином, підводячи підсумок проведеної роботи, ми можемо сказати, що ми досягли поставленої на початку роботи мети та виконали поставлені перед нами завдання. Для цього ми провели теоретичний аналіз пасивів та їх складових, а також у другому розділі провели і практичний аналіз. Крім того, у роботі ми виявили та порівняли прогнозовану динаміку та структуру ресурсів банківської системи України та ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» та надали рекомендації щодо вдосконалення існуючої системи управління пасивами ПАТ «Райффайзен Банк Аваль».

Соседние файлы в папке печать