Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M_-2008-NOVA.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
198.14 Кб
Скачать

Загальні методичні вказівки

Згідно з програмою Міністерства освіти і науки України з підготовки кваліфікованих фахівців у всіх галузях народного господарства у вищих навчальних закладах є обов'язковою для вивчення історія України. Вивчення історії України як науки потребує теоретико-методологічного, науково-методичного та організаційно-практичного забезпечення.

Дане навчальне видання покликане сприяти ефективному вивченню етапів історичного розвитку українського народу і його державності. Воно допомагає забезпечити розуміння системного зв’язку усіх складових історичного процесу, що відбувалися на теренах сучасної України. Навчальне видання зосереджується на проблемах історичного розвитку українського народу, його державності в контексті загальносвітової історії і показує їх взаємозв’язок та взаємовплив. Така спрямованість відповідає крилатому вислову Тараса Шевченка «…і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь». Нові суспільно-політичні виклики на тлі глобалізації світової гуманітарної думки диктують потребу в модернізації дослідницьких, навчально-методичних підходів до осмислення вже усталених схем як української історії в цілому, так і окремих її «білих плям».

Наріжним загально методичним принципом виступає осягнення суті історичного процесу в нашій країні на підвалинах об'єктивності й історизму, духовності й гуманізму. Тісний зв'язок, взаємодія теорії і практики в напрямку реалізації пізнавально-творчої функції історичної теорії і формування у студентів свідомої потреби в оволодінні пропонованого предмета вимагає залучення загальновідомих функцій історії, широкого кола ідей, проблем, уявлень, асоціацій міждисциплінарного характеру.

В умовах подальшої гуманізації навчального процесу в академії кафедра бачить пріоритетним викладання предмета в інноваційному ключі. Механізм осягнення інновацій полягає в реалізації окремих блоків: історія і практика, співвідношення історичного і логічного. Головною метою викладення матеріалу дисципліни «Історія України» є виховання студентства на засадах патріотизму, формування у особистості відчуття історичної пам’яті, усвідомлення власної причетності до державотворчих прагнень українського народу.

Пропоновані теми охоплюють весь курс історії України і збудовані не за проблемно-хронологічним, а у відповідності до сучасних вимог МОН України, історіософсько-проблемним принципом. Вони покликані допомогти студентам опанувати головні питання вітчизняної історії, полегшити і поглибити їх вивчення за науковою історичною літературою. Теми мають цілісний характер і сприяють розвиткові історичного мислення у студентів.

Авторський колектив ставив за мету, в тому числі, забезпечення у студентів необхідного рівня знань з дисципліни «Історія України» і відповідних навичок:

  • володіння інформаційними структурами;

  • вміння здійснювати пізнавальні процеси;

  • відтворення процесів репродуктивного мислення;

  • оволодіння мотиваційними процесами;

  • вміння дати визначення не тільки того, що було в історії, а й що це означало;

  • здійснювати консультативне конструктивне реагування на окремі дії і результати навчання;

  • вміння долати стереотипи історичного мислення;

  • гуманістичні ціннісні орієнтири в житті;

  • знання періодизації, концептуальних проблем історії України, основних термінів і понять, дат і дійових осіб українського державотворення.

Таким чином, виходячи з потреби подолання переважно інформаційного типу викладання курсу історії України, авторський колектив прагне до максимального об’єктивного і всебічного викладення української історії.

Інформаційний обсяг (зміст) дисципліни

Модуль 1. Історія України

Змістовий модуль (ЗМ) 1.1 Етнічна ідентифікація. Періоди, закономірності формування та розвитку етнополітичних процесів в українських землях:

  1. Джерела та історіографія історії України;

  2. Українська етнологія: теорія та сучасна практика;

  3. Освіта і наука в українській духовності;

  4. Етнографічні студії в контексті історії України;

  5. Українці і світ;

ЗМ 1.2 Суспільно-політичний розвиток українського народу в контексті визначальних тенденцій розвитку державності України:

  1. Українське державотворення: етапи та особливості;

  2. Українство у боротьбі з національним та соціальним гнобленням;

  3. Історичні студії економічного розвитку України;

  4. Геополітичне становище України: історія та сучасність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]