Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Podgotovka_I_Krok-3_Stomatologia_2012 / Е07_март 2013 / E07t14 / Е07t14_1VU (укр. мовний буклет)

.rtf
Скачиваний:
21
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
434.39 Кб
Скачать

Крок 3. Стоматологія-2013

1 Хворий 18-ти років з'явився зі скаргами на ниючі болі у зубі на нижній щелепі зліва при потраплянні їжі, кровоточивість із зуба. Об'єктивно: у 36 зубі глибока каріозна порожнина, що сполучається з порожниною зуба і заповнена тканиною, що кровить. Був встановлений діагноз: хронічний гіпертрофічний пульпіт 36 зуба. Що являє собою тканина, що заповнює каріозну порожнину?

A. Розростання пухкої сполучної тканини з невеликою кількістю клітин

B. Розростання грубоволокнистої сполучної тканини

C. Утворення ділянок розпаду з мікроорганізмами

D. Розростання еластичних волокон

E. Розростання молодої грануляційної тканини, що містить епітеліальні та лімфоїдні клітини

2 У хворого 46-ти років у результаті травми в ділянці 44 і 45 зубів відмічаються патологічні зміщення альвеолярного відростка нижньої щелепи, тіла щелепи і рана слизової оболонки. Яке додаткове обстеження для встановлення діагнозу необхідно провести?

A. Томограма нижньої щелепи

B. Рентгенографія черепа в прямій проекції і нижньої щелепи за Парма

C. Рентгенографія нижньої щелепи в прямій і боковій проекціях

D. Рентгенографія черепа в аксіальній проекції і ортопантограма

E. Рентгенографія черепа в аксіальній проекції

3 Хвора 54-х років скаржиться на затримку їжі між 26 і 27 зубами, яка з'явилася близько місяця тому. Об'єктивно: 26 і 27 зуби інтактні, реакція на термічні подразники і перкусію безболісна. Ясенний сосочок незначно гіперемований, під ним виявлені залишки їжі. Яке допоміжне дослідження слід провести?

A. Транслюмінесцентна діагностика

B. Вітальне забарвлення

C. Рентгенологічне дослідження

D. Люмінесцентна діагностика

E. Електроодонтодіагностика

4 Хвора 52-х років звернулася до стоматолога зі скаргами на обмеженість рухів нижньої щелепи, особливо зранку. Об'єктивно: обличчя симетричне, під час відкривання рота нижня щелепа рухається поштовхоподібно. При введені пальців у зовнішні слухові проходи пацієнта лікар відчуває клацання в обох СНЩС під час відкривання рота. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Хронічний артрит обох СНЩС

B. Гострий інфекційний артрит обох СНЩС

C. Хронічний сіалоаденіт

D. Нейро-васкулярний синдром

E. Артроз обох СНЩС

5 При обстежені хворого на рентгенограмі відмічається наявність конкременту розміром 10х10 мм в тілі підщелепної слинної залози. Яке лікування показане в даній ситуації?

A. Склерозуюча терапія

B. Променева терапія

C. Медикаментозне лікування

D. Видалення каменя

E. Екстирпація слинної залози

6 Хвора 40-ка років скаржиться на інтенсивний, рвучий, пульсуючий біль у ділянці 26, який з'явився вперше і продовжується 4-ту добу. Перкусія 26 різко болюча, зуб рухомий, слизова оболонка навколо 26 гіперемована, набрякла, пальпація болісна. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Загострення хронічного періодонтиту

B. Гострий гнійний періодонтит

C. Гострий дифузний пульпіт

D. Гострий серозний пульпіт

E. Гострий гнійний пульпіт

7 Пацієнт 16-ти років скаржиться на естетичний недолік - укорочення нижньої третини обличчя, вимовляння "крізь зуби". Об'єктивно: глибокий прикус. Який апарат доцільно застосувати для усунення дефекту?

A. Коронка Катца

B. Трейнер для лікування глибокого прикусу

C. Незнімний апарат Айзенберга

D. Розширююча пластинка на нижній зубний ряд

E. Апарат Енгля

8 Хворий 50-ти років направлений на консультацію до хірурга-стоматолога. Об'єктивно: на яснах альвеолярного паростка верхньої щелепи є обмежене часточкоподібне новоутворення, яке розташоване в ділянці ікла і премолярів. Пухлина щільної консистенції, безболісна, не кровить, у вигляді потовщення ясен. Ікло і премоляри рухомі і безболісні. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Фіброзний епулід

B. Симетрична фіброма

C. Фіброзні розростання

D. Ангіоматозний епулід

E. Фіброма

9 У хворого після одночасного пломбування композитним пломбувальним матеріалом каріозних порожнин ІІ класу 34 і 35 зубів виникли скарги на застрягання їжі між цими зубами, біль при накушуванні. Об'єктивно: пломби 34 і 35 зубів щільно прилягають до країв порожнини, контакт між пломбами відсутній, міжзубний сосочок у ділянці 34, 35 зубів гіперемований, набряклий, болючий при пальпації. Яка найбільш імовірна причина такого ускладнення?

A. Роздільне пломбування каріозних порожнин

B. Перегрівання тканин зубів під час препарування каріозних порожнин

C. Одночасне пломбування суміжних порожнин

D. Відсутність контактного пункту між пломбами 34, 35 зубів

E. Створення контактного пункту між пломбами 34, 35 зубів

10 У хворого скарги на біль у яснах, гнилісний запах з рота, кровоточивість ясен, утруднене приймання їжі, інколи біль під час ковтання. Крім того відзначає нездужання, головний біль, підвищену температура тіла, порушення сну, апетиту. Об'єктивно: яскрава гіперемія, набряк, кровоточивість ясен, некроз ясенного краю і верхівок міжзубних сосочків білувато-брудно-сірого кольору. Після видалення нальоту оголюється кровоточива, болісна виразкова поверхня. Язик обкладений, регіонарні лімфовузли збільшені, м'якої консистенції, болісні під час пальпації. Діагноз: виразково-некротичний гінгівіт. Які додаткові методи дослідження необхідно провести для уточнення діагнозу?

A. Мікроскопічне дослідження

B. Гістологічне дослідження

C. Гематологічне дослідження

D. Вірусологічне дослідження

E. Імунологічне дослідження

11 Хвора 41-го року звернулася у клініку з метою протезування травмованого зуба. Після об'єктивного обстеження вибрана конструкція - куксова коронка на 11 зуб. Який із воскових матеріалів доцільно використовувати для моделювання куксової вкладки?

A. Формодент

B. Восколіт-1

C. Модевакс

D. Лавакс

E. Восколіт-2

12 До лікаря-стоматолога звернулась жінка 38-ми років зі скаргами на появу шорсткості на слизовій оболонці порожнини рота, печіння. Об'єктивно: на слизовій оболонці щоки папули білувато-рожевого кольору полігональної форми. Папули підіймаються над поверхнею слизової оболонки. Який діагноз можливо поставити?

A. Червоний плескатий лишай

B. Червоний вовчак

C. Синдром Шегрена

D. Пухирчатка

E. Багатоформна ексудативна еритема

13 Пацієнту 38-ми років під час виготовлення металокерамічного протезу на нижню щелепу з опорою на 34, 37 зуби отримані повні анатомічні відбитки А-силіконовим матеріалом Паназил (Rettenbach). Які рекомендовані виробником терміни відливки моделей?

A. Не пізніше 7 днів

B. Через 1 годину

C. Через 30 хвилин

D. Не пізніше 30 днів

E. Не раніше 2-х годин

14 У дитини рвана рана лівої щоки. З рани цівкою витікає яскраво-червона кров. В якому місці та яку артерію слід перетиснути для зупинки кровотечі?

A. Нижньощелепна артерія в ділянці підборіддя

B. Верхньощелепна артерія в ділянці шийки нижньої щелепи

C. Лицьова артерія в ділянці краю нижньої щелепи спереду жувального м'яза

D. Язикова артерія в ділянці кута нижньої щелепи

E. Підочноямкова артерія в ділянці виличної дуги

15 Чоловік 20-ти років звернувся з приводу протезування зубів. Об'єктивно: 11 зуб змінений у кольорі, депульпований; прикус ортогнатичний. Планується виготовлення пластмасової коронки. Оберіть пластмасу для виготовлення коронки:

A. Карбодент

B. Етакріл

C. Фторакс

D. Протакріл-М

E. Сінма

16 Під час проведення ендодонтичного лікування пацієнт почав втрачати свідомість. Яка лікарська тактика буде раціональною в даному випадку?

A. Викликати бригаду швидкої допомоги

B. Зробити ін'єкцію антибіотика

C. Продовжити маніпуляції

D. Припинити маніпуляції та випорожнити ротову порожнину

E. Зробити ін'єкцію анестетика

17 До ЩЛВ поступив пацієнт в ургентному порядку після побутової травми. Травма отримана добу тому. Хворий скаржиться на біль у ділянці носа, носову кровотечу. Об'єктивно: ніс деформований. Визначається обмежений симптом окулярів, що з'явився після отримання травми. Пальпаторно відмічається біль у ділянці стінок носа, рухливість носових кісток. Носові ходи заповнені кров'яними згортками. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Суборбітальний двобічний перелом

B. Перелом за Ле-Фор І

C. Перелом виличної дуги

D. Перелом за Ле-Фор ІІІ

E. Травматичний перелом носових кісток

18 На вестибулярній поверхні молярів нижньої і верхньої щелеп множинні плями молочного кольору, симетрично розташовані, безболісні. Коронки верхніх центральних різців мають блюдцеподібну форму з півмісяцевою вирізкою. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Некроз емалі

B. Флюороз зубів

C. Гострий початковий карієс

D. Ерозія емалі

E. Гіпоплазія емалі

19 Пацієнтка звернулась до стоматолога зі скаргами на кровоточивість ясен, рухливість зубів та оголення шийок зубів. На етапі огляду виникла необхідність визначити глибину пародонтальної кишені. Який інструмент для цього використовується?

A. Пінцет

B. Пародонтальний зонд

C. Стоматологічне дзеркало

D. Стоматологічний зонд

E. Коренева голка

20 Хворій 32-х років встановлений діагноз: гострий пульпіт 25, ускладнений гострим фокальним періодонтитом. Який метод лікування має обрати лікар?

A. Девітальна екстирпація пульпи

B. Вітальна ампутація пульпи

C. Девітальна ампутація пульпи

D. Вітальна екстирпація пульпи

E. Біологічний метод

21 При профілактичному огляді дитини 2-х років був встановлений діагноз: поверхневий карієс 52, 51, 61, 62 зубів. Лікування проводилося імпрегнаційним методом з використанням нітрату срібла. В результаті рухового неспокою дитини препарат потрапив на слизову оболонку ясен, щік. Який препарат слід використовувати для нейтралізації нітрату срібла?

A. 1% вапняну воду

B. 0,5% р-н лимонної кислоти

C. 0,1% р-н нашатирного спирту

D. Розчин Люголю

E. 0,5% р-н оцтової кислоти

22 Пацієнт 43-х років скаржиться на болісні відчуття у 45 зубі, які значно збільшуються при навантаженні. Тиждень тому було проведено відновлення цілісності зубного ряду металокерамічним мостоподібним протезом з опорою на 16, 14 зуби. Об'єктивно: 45 зуб інтактний, рухомість ІІ ступеня, патологічної стертості немає. Визначте тактику:

A. Проведення вітальної екстирпації пульпи

B. Рекомендувати зняття мостоподібного протезу

C. Видалення 45 зуба

D. Проведення девіталізації 45 зуба

E. Визначення оклюзійного співвідношення зубів

23 У хворого 22-х років наскрізне кульове поранення. Рановий канал проходить через верхньощелепну порожнину, ушкоджена права верхня щелепа, має місце дефект кістки у діаметрі до 1,2 см в області відсутніх 15 і 16. Який метод лікування?

A. Використання ортопедичних методів лікування: шина Порта, Вебера

B. Консервативне лікування

C. Вільною пересадкою слизової оболонки

D. Первинна хірургічна обробка рани з усуненням дефекту клаптем слизової оболонки з присінку рота

E. Вільною пересадкою шкіри

24 Пацієнту планується виготовлення штифтової куксової конструкції. Який допоміжний метод обстеження необхідно провести для визначення стану кореня?

A. Карієс-маркування кореня

B. Люмінесцентна діагностика кореня

C. Зондування кореня

D. ЕОД кореня

E. Рентгенографія кореня

25 Хворий 50-ти років скаржиться на косметичний дефект передніх зубів, який з'явився два роки тому. Об'єктивно: на вестибулярних поверхнях 11, 12, 13, 21, 22, 23 зубів дефекти з гладенькими, блискучими поверхнями, які сходяться під кутом. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Хронічний поверхневий карієс

B. Ерозія емалі

C. Клиноподібний дефект

D. Кислотний некроз емалі

E. Хронічний середній карієс

26 Жінка 35-ти років звернулася до лікаря зі скаргами на травмування щоки під час їжі, чутливість зубів до кислого. Під час огляду виявлена відсутність горбиків молярів верхньої та нижньої щелеп, різальних країв фронтальних зубів, гострі краї емалі, зниження висоти прикусу. Був поставлений діагноз: патологічне стирання зубів. З чого лікар повинен почати лікування?

A. Зішліфовування гострих країв емалі

B. Відновлення висоти прикусу фотополімером

C. Виготовлення вкладок

D. Виготовлення литих коронок

E. Виготовлення розділяючої пластинки

27 У хворого 23-х років після перенесеної ангіни виник гострий артрит СНЩС. Призначено медикаментозне та фізіотерапевтичне лікування. Яким чином забезпечити спокій та розвантаження суглоба?

A. Накласти шину Вебера

B. Накласти підборідну пращу

C. Накласти апарат Шредера

D. Накласти апарат Петрова

E. Лігатурним зв'язуванням зубів

28 Пацієнтка 39-ти років звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на сухість, печіння спинки язика, які виникли біля тижня тому. Печіння підсилюється при прийомі подразнюючої їжі. Напередодні перенесла пневмонію. Протягом 2-х тижнів знаходилася в стаціонарі, отримувала великі дози антибіотиків. Об'єктивно: на тлі гіперемованої та набряклої слизової язика, в складках визначається крихтоподібний наліт сіро-білого кольору, десквамація, на бічних поверхнях язика слина густа, тягнеться нитками за шпателем. Який найбільш ефективний комплекс препаратів для місцевої терапії даного захворювання?

A. Фурацилін + метиленовий синій

B. Гідрокортизонова мазь + солкосерил

C. Метиленовий синій + декамін

D. Фурацилін + солкосерил

E. Декамін + гідрокортизонова мазь

29 У хворого 7-ми років діагностовано гострий серозний періодонтит 22 зуба. Верхівка кореня не сформована. Протягом якого терміну здійснюється спостереження після тимчасового пломбування каналу гідроокисом кальцію?

A. 1 рік

B. 1 тиждень

C. Півроку

D. 1 місяць

E. До закриття верхівкового отвору

30 Пацієнтка 60-ти років звернулася зі скаргами на підвищену чутливість зубів під час прийому їжі та чищення зубів. Об'єктивно: над'ясеневий м'який зубний наліт, ясенні сосочки атрофовані, ясна мають блідо-рожевий колір. Рецесія ясен до 2-3 мм. В 15, 25 зубах - ерозія емалі. На Ro-грамі: горизонтальна резорбція міжальвеолярних перегородок до 1/3 довжини коренів. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Атрофічний гінгівіт

B. Пародонтоз І ступеня

C. Генералізований пародонтит І ступеня

D. Генералізований пародонтит ІІ ступеня

E. Пародонтоз ІІ ступеня

31 Пацієнт 56-ти років звернувся до лікаря-пародонтолога зі скаргами на рухливість бічних зубів. Об'єктивно: рухливість премолярів і молярів на нижній щелепі І ступеня. На апроксимально-жувальних поверхнях 34, 35, 36, 37, 45, 46, 47 зубів - пломби. Яку конструкцію шини доцільно застосувати в даному випадку?

A. Шина з екваторних коронок

B. Незнімна коронкова шина-протез

C. Шина Ельбрехта

D. Коронко-колпачкова шина

E. Вкладочна шина

32 У хворої після видалення 8 зуба впродовж 2-х днів кров'янисті виділення у значній кількості із комірки видаленого зуба. Непокоять головний біль, запаморочення, тремор, серцебиття, нудота, з'явились "мушки", темні плями перед очима. АТ- 160/85 мм рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Колапс

B. Анафілактичний шок

C. Непритомність

D. Набряк Квінке

E. Кровотеча із комірки зуба

33 На гiперемованiй слизовiй щiк, губ, пiднебiння, язика - пухирi та пухирцi. У вмiстi пухирiв багато еозинофiлiв (8-50%). Проба Ядасона позитивна. Елементи ураження швидко трансформуються в болючi ерозiї, якi легко кровоточать. Симптом Нiкольського негативний. Шкiра була вражена першочергово, висипи супроводжуються свербежем, печiнням. Який найбільш імовірний дiагноз?

A. Багатоформна ексудативна еритема

B. Герпетичний стоматит

C. Вульгарна пухирчатка

D. Вторинний сифіліс

E. Герпетиформний дерматит Дюрінга

34 На прийом до хірурга-стоматолога звернувся хворий 56-ти років зі скаргами на наявність вузла у ділянці бічної поверхні язика, у товщі тканини. Діагностована фіброма. Який метод лікування слід застосувати та в яких умовах?

A. Комбінований у стаціонарі

B. Хірургічний у стаціонарі

C. Хірургічний у поліклініці

D. Променева терапія у стаціонарі

E. Хіміотерапія у стаціонарі

35 Пацієнтка 20 років, на 8-му місяці вагітності, звернулася зі скаргами на самочинний іррадіюючий у вухо і скроню біль на верхній лівій щелепі. Після обстеження був встановлений діагноз: гострий дифузний пульпіт 25. Який анестетик є найбільш ефективним і безпечним для проведення лікування пульпіту методом вітальної екстирпації у даної хворої?

A. Тримекаїн 2%

B. Мепівастезин 4%

C. Піромекаїн 2%

D. Лідокаїн 2%

E. Новокаїн 2%

36 Дитина 14-ти років скаржиться на кровоточивість ясен під час чищення зубів. Об'єктивно: слизова оболонка ясен на нижній щелепі дещо гіперемована, ціанотична, набрякла. Прикус глибокий. На Ro-грамі: в ділянці 31, 32, 33, 41, 42, 43 зубів на верхівках міжзубних перегородок визначається остеопороз і нечіткість контурів кортикальної пластинки альвеоли, цілісність її порушена. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Хронічний катаральний гінгівіт

B. Генералізований пародонтит початкового ступеня, хронічний перебіг

C. Генералізований пародонтит початкового ступеню, загострення

D. Локалізований пародонтит

E. Загострення хронічного катарального гінгівіту

37 Пацієнтка 47-ми років скаржиться на болі, що виникають під час прийому їжі та зміні температури. Періодично впродовж 2-х тижнів виникали самочинні болі в ділянці правої верхньої щелепи. Об'єктивно: в 16 зубі глибока каріозна порожнина, після видалення залишків їжі та пухкого дентину виявлено кровоточиву пульпу. Зондування різко болісне. Короткочасний біль від холодного. Перкусія неприємна. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий обмежений пульпіт

B. Хронічний конкрементозний пульпіт

C. Хронічний фіброзний пульпіт

D. Глибокий хронічний карієс

E. Хронічний гангренозний пульпіт

38 Хворий 40-ка років скаржиться на втрату зубів. Об'єктивно: відсутні 35, 36, 37, 46, 47 зуби. Коронки 34 та 45 низькі з погано вираженим екватором. Прикус ортогнатичний. Хворому планується виготовити бюгельний протез. Який із фіксуючих елементів доцільно використати?

A. Кламер Акера

B. Телескопічна система фіксації

C. Безперервний кламер

D. Кламер Роуча

E. Ригель

39 В стоматологічне відділення лікарні доставили хворого з опіком обличчя. Об'єктивно: шкіра обличчя і шиї справа гіперемована і набрякла. На щоці та шиї справа - велика кількість пухирів 1,5 см у діаметрі з рідиною; пальпація викликає різкий біль. Який ступінь опіку?

A. ІІ

B. ІІІ А

C. IV

D. ІІІ Б

E. І

40 Хворий 45-ти років скаржиться на постійну біль в щелепі із іррадіацією в вухо. Із анамнезу - 2 дні тому видалено 24 зуб. Слизова навколо комірки видаленого зуба гіперемована, набрякла, болісна. В комірці видаленого зуба відсутній кров'яний згусток. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Періостит

B. Гострий гнійно-некротичний альвеоліт

C. Остеомієліт

D. Гінгівіт

E. Гострий серозний альвеоліт

41 Дитина 11-ти років скаржиться на асиметрію обличчя, зміщення підборіддя вліво. Об'єктивно: лінія між нижніми центральним різцями зміщена вліво на 3 мм. Нижні бічні зуби зліва перекривають верхні. Назвіть ортодонтичний апарат для лікування даної аномалії:

A. Пластинковий апарат на верхній зубний ряд з похилою площиною на бічні зуби справа

B. Пружинячий апарат Енгля на верхній зубний ряд

C. -

D. Пластинковий апарат на верхню щелепу з гвинтом і секторальним розпилом

E. Пружинячий апарат Енгля на нижній зубний ряд

42 У хворої 42-х років перед відновленням зубів планується визначити шляхи переміщення опорних горбиків у відповідних фісурах та крайових ямках протилежних зубів при переході із центральної оклюзії в передню та бічні оклюзії. Як називається цей критерій?

A. Функціональний кут ("оклюзійний компас")

B. Трансверзальний різцевий шлях

C. Трансверзальна оклюзійна крива (Уілсона)

D. Кут сагітального суглобового шляху

E. Кут бічного суглобового шляху (Бенета)

43 У хворого 45-ти років у результаті спортивної травми відбувся незначний відкол медіального кута 21 зуба. Після проведення обстеження був поставлений діагноз: травматичний перелом коронки 21 зуба. ЭОМ- 8 мкА. Яка тактика лікаря на даному етапі?

A. Ендодонтичне лікування 21 зуба

B. Ін'єкція антибіотика по перехідній складці біля 21 зуба

C. Видалення 21 зуба

D. Розтин в ділянці перехідної складки біля 21 зуба

E. Фізіотерапевтичне лікування 21 зуба

44 На профілактичному огляді у дитини 4-х років було діагностовано низьке прикріплення вуздечки верхньої губи. Після чого батьки звернулись у хірургічне відділення стоматологічної поліклініки для проведення операції – висічення вуздечки верхньої губи. Який оптимальний вік для проведення операції?

A. За бажанням батьків та дитини

B. До прорізання 11, 21 зубів

C. Після прорізання фронтальної групи зубів

D. Після формування постійного прикусу

E. Одразу після народження дитини

45 Жінка 42-х років звернулась зі скаргами на печіння в язиці, порушення смаку, сухість у роті. Страждає на хронічний холецистит. Об'єктивно: мостоподібний протез із золота з опорними 23 та 26 зубами. Поодинокі коронки з кобальто-хромового сплаву на 45 і 44 зубах. Яке дослідження слід провести в першу чергу, для встановлення діагнозу?

A. Визначення смакової чутливості

B. Шкірні алергічні проби

C. Визначення травматичної оклюзії

D. Визначення лізоциму в ротовій порожнині

E. Вимір мікрострумів у порожнині рота

46 Хворому 35-ти років на основі даних анамнезу і об'єктивного обстеження було встановлено діагноз: лімфадематозний макрохейліт. Збільшення губ відзначає впродовж 3-х років, рецидиви призвели до гігантизму губ. Який метод лікування найбільш раціональний?

A. Фізіотерапевтичний

B. Ортопедичний

C. Терапевтичний

D. Хірургічний

E. Змішаний

47 Хворий 55-ти років скаржиться на сухість, припухання губи, періодичне утворення тріщин. Об'єктивно: нижня губа припухла, відмічається застійна гіперемія слизової оболонки, поверхня червоної облямівки і прилягаючої до неї слизової оболонки горбиста, на поверхні відзначається утворення прозорих крапель світлої рідини. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Актинічний хейліт

B. Проста форма гландулярного хейліту

C. Гранулематозний хейліт Мішера

D. Гнійна форма гландулярного хейліту

E. Синдром Мелькерсона-Розенталя

48 Пацієнт 26-ти років звернувся зі скаргами на відлам коронки переднього зуба в результаті травми. Об'єктивно: дефект коронки 21, зуб коротший на одну третину, пульпова камера не відкрита, перкусія безболісна, ЕОД- 10 мкА. За допомогою якого матеріалу слід усунути дефект?