Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

выфв

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
49.29 Кб
Скачать

21. На початку XVIII ст. Україна була поділена між сусідніми державами: Гетьманщина, Слобожанщина й Запорожжя входили до складу Росії; Східна Галичина, Правобережжя і Поділля перебували під владою Польщі; Північна Буковина — під Туреччиною; Закарпатська Україна — під Угорщиною. Однак поступово ситуація змінювалася. Важливу роль у цьому відіграла Північна війна, яка значно вплинула і на долю України, але особливо — на зміцнення могутності Московської держави та зростання її ролі в Європі. Розуміючи необхідність повернення російських міст на Балтійському побережжі і завоювання частини Балтики, Петро І у серпні 1700 р. оголошує війну Швеції, яка володіла цими містами за умовами Столбовського миру 1617 р. Його союзниками стали Польща, королем якої на той час був курфюрст Саксонії Август II, і Данія. Польща і Данія планували досягти у цій війні (вона дістала назву Північної) проти Швеції перемогу в результаті раптового нападу.

22 Политика, проводимая Екатериной II редполагала сосуществование демократических идей (свободы, равенства, справедливости) с монархическими формами правления Ликвидация Запорожской Сечи - одно из звеньев репрессивной политики царизма, направленной на аннулирование самоуправления в национальных районах страны и подавления антифеодального движения. Судьбы казаков сложились по-разному. Часть из них была отнесена к разряду государственных военных поселенцев. Казацкая беднота попала в зависимость от новых землевладельцев. Но более 5 тыс. запорожцев ушли в Турцию и основали там Задунайскую Сечь (1775-1828). Из оставшихся казаков в 1788р. царское правительство образовало Черноморское казачье войско, которое в 1792г. было переведено на Кубань. Куда бы судьба не забрасывала казаков, они всегда с собой несли идеи свободолюбия и демократии.

26.Декабристи – члени таємних дворянських організацій, які мали на меті реформувати Російську імперію. До складу організацій в основному входили військові офіцери. Програмні документи декабристів – «Конституція» М.Муравйова («Північне товариство») та «Руська Правда» («Південне товариство») висували спільну мету (повалення самодержавства, скасування кріпосного права, демократизація суспільного ладу) і спільний шлях її досягнення – військовий переворот. Україна стала б однією з 10 областей Росії. Таємна організація «Товариство об’єднаних слов’ян» ,програмні документи – «Правила об’єднаних слов’ян»: Україна як рівноправний член мала входити до слов’янської федерації, яка буде мати спільний парламент. Повстання Чернігівського полку. Декабристи обрали місцем державного перевороту Україну. 14 грудня 1825 р. члени «Північного товариства організували в Петербурзі повстання,яке завершилося поразкою. Потім в Україні спалахнуло повстання Чернігівського полку. Був обнародуваний маніфест («Православний катехізис»): необхідність повалення самодержавства і встановлення республіки.3 січня 1826 р. повстанці були розгромлені регулярними частинами.

27. Таємна перша політична організація,утворена в Києві, була вищим досягненням українського національного руху першої половини 19 ст. Засновники: Микола; Василь Білозерський; Микола Гулак; згодом приєдналися Пантелеймон Куліш, Панас Маркович, Тарас Шевченко та ін.. Ідеологія братства – це поєднання християнської і національної ідей з ідеєю слов’янської єдності. Програмні документи товариства: «Книга буття українського народу, або Закон Божий»: українці повинні підняти інших слов’ян на боротьбу за національне визволення і створити федерацію вільних слов’янських народів; необхідність повалення самодержавства і скасування кріпацтва. Визначено завдання братства – перебудова суспільства на  принципах християнства, поступове поширення створеного християнського порядку на весь світ. Дві течії в середовищі кирило-мефодіївців: а) помірковано-ліберальна (шлях реформ) – М.Костомаров, П.Куліш, В.Білозерський, П.Маркович; б) радикальна (революційна) – Т.Шевченко, О.Навроцький, М.Гулак, І.Посяда, Г.Андрузький. Братство припинило свою діяльність за доносом зрадника. Історичне значення  Кирило-Мефодіївського товариства: 1) перша політична організація української інтелігенції, яка мала свою програму національного відродження з визначеними формами і методами досягнення поставленої мети ; 2) поява і діяльність товариства стала початком переходу від культурницького до політичного етапу національного руху українців; 3) учасники товариства зробили значний внесок у розвиток української національної ідеї; 4) у програмних документах товариства вперше була зроблена спроба поєднати українську національну ідею із загальнолюдськими християнськими цінностями та ідеєю слов’янської єдності.