Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізика 6.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

3.7. Алгоритми хроматографічного аналізу

Типова схема хроматографічного аналізу налічує такі етапи.

  • Відбір і оброблення проби.

  • Введення проби у хроматографічну систему.

  • Хроматографування.

  • Реєстрація хроматограми.

  • Оброблення хроматограми.

  • Оброблення результатів аналізу, розрахунок похибок, видача результатів експерименту.

Аналітичне визначення ґрунтується на основних хроматографічних параметрах. Наприклад, час утримання tR або об’єм утримання VR будь-якої сполуки у суміші за певних умов характеризують природу цієї сполуки, і, отже, дають змогу ідентифікувати її.

У практиці якісного хроматографічного аналізу використовують такі способи ідентифікації компонентів.

  • Порівняння параметрів утримання невідомої речовини та еталонної сполуки за однакових умов хроматографування. Еталонами слугують чисті речовини (тестери). Значення відносних параметрів утримання (відношення параметрів досліджуваної речовини до параметрів еталонної) порівнюють з табличними і роблять висновок щодо ідентифікації.

  • Застосування графічних чи аналітичних залежностей між характеристиками утримання і фізико-хімічними властивостями речовини. Наприклад, використовують лінійну залежність між логарифмом об’єму утримання VR і відношенням температури кипіння до температури колонки.

  • Застосування селективних детекторів.

  • Поєднання хроматографії з іншими інструментальними методами. У цьому випадку компоненти суміші, які вийшли із колонки, ідентифікують такими методами: аналізом за спектрами поглинання в ультрафіолетовій або інфрачервоній областях, аналізом за спектрами флуоресценції, аналізом за мас-спектрами чи спектрами ядерного магнітного резонансу.

Кількісний хроматографічний аналіз ґрунтується на залежності площі (або висоти) піків на хроматограмі, які відповідають індивідуальним сполукам, від їхньої кількості або концентрації. Існує декілька способів кількісної оцінки хроматограм.

1. Метод абсолютного калібрування передбачає проведення хроматографічних визначень відомих кількостей речовини qi і побудову графіків залежності площі або висоти піків від введеної у колонку кількості речовини q. Відношення кількості і-го компонента у пробі qi до площі піка Si або його висоти hi називають абсолютним коефіцієнтом чутливості і-го компонента:

(г/см2), або (г/см2).

Вміст і-го компонента у пробі (у%) визначають за формулою:

,

,

де Q – маса проби.

2. Метод внутрішнього стандарту (метод мітки) передбачає, що до проби невідомого кількісного складу добавляють точно виміряні кількості речовини – мітки, яка є інертною до компонентів суміші, а її властивості близькі до властивостей більшості компонентів проби. Будують калібрувальний графік залежності відношення маси речовини-мітки qm до маси очікуваних компонентів у пробі qi, тобто qm/ qi, від відношення площ (висот) піків . Кутовий коефіцієнт цього графіка є калібрувальною константою щодо цього компонента:

.

Якщо Q – маса проби, то відносні вмісти речовини-мітки у визначуваного компонента становлять:

,.

Отже,

, звідки.

Процентний вміст і-го компонента з урахуванням приведених співвідношень становитиме:

3. Метод нормування ґрунтується на тому, що суму площ (висот) усіх піків на хроматограмі приймають за 100% і вміст і-го компонента (у%) розраховують за формулою:

.