Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_7_Exp_yak_diamantiv_druk11.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
977.92 Кб
Скачать

9.4.Оцінка якості огранювання діамантів.

Вартість діамантів залежить не тільки від форми ограні, маси, групи кольору та дефектності, але й від їх естетичного сприйняття в цілому. На естетичне сприйняття діамантів суттєво впливають поєднання дисперсії та гри світла. Це поєднання залежить від оптимальних пропорцій між основними лінійними розмірами діаманта, симетричного їх розташування та від якості полірування його граней.

Відомо, що при зміні пропорцій можливо отримати більшу дисперсію, але меншу гру світла, і навпаки, більшу гру світла при меншій дисперсії. Крім того, камінь із внутрішніми дефектами, але з дотриманими оптимальними пропорціями, може мати вигляд набагато кращий, ніж бездефектний діамант з поганими пропорціями.

Важливу роль відіграє і симетрія ограні. Все це беззаперечно підтверджує, що привабливості діаманту надає й якість огранювання.

Якість огранювання визначається такими показниками:

  • пропорція діамантів;

  • симетрія діамантів;

  • якість обробки поверхні (досконалість полірування).

При експертизі якості пропорції діаманта виділяють 4 основних співвідношення між лінійними розмірами діаманта. За базовий розмір круглого діаманта приймається його діаметр по боковинці, який дорівнює 100%. Тоді основними пропорціями будуть:

  • розмір площинки у %, тобто співвідношення діаметраплощинки до діаметра діаманта;

  • висота коронки у %, тобто співвідношення висоти коронки додіаметра діаманта;

  • висота денця в %, тобто співвідношення його висоти додіаметра діаманта;

  • товщина боковинки в %, тобто співвідношення товщини боковинки до діаметра діаманта.

  • як додаткові характеристики якості огранювання використовують значення кутів нахилу верху та низу.

При оцінці пропорцій діамантів фантазійних форм ограні лінійні параметри відносять до ширини діамантів. Усі лінійні розміри вимірюють з точністю до 0,02 мм.

Якщо проаналізувати пропорції класичних (ідеальних) форм огранок діамантів, то їх пропорції та кути дещо відрізняються. Відмінності обумовлені тим, що обчислення оптимальних пропорцій та кутів здійснювалося за різних умов

18

падіння світла. Якщо світло падає на діамант вздовж нормалі до площинки, тобто під кутом 0°, то співвідношення блиску та гри кольору дещо краще у діамантів огранки за Джонсоном і Речем, якщо під кутом 15-30° до нормалі, то кращі показники має діамант Толковського. При куті падіння, який дорівнює 45°, перевагу має також огранювання Джонсона і Реча. Але, враховуючи увесь діапазон кутів падіння світла, найкращі пропорції має діамант "Скандинавський стандарт", який використовується в багатьох країнах як ідеальне практичне огранювання. За рекомендацією IDС, прийнято такі класи пропорцій, які за відхиленням від ідеальних характеризуються, як: "середні - до поганих", "добрі", "дуже добрі". Характеристики даних пропорцій, за прикладом круглої форми наведені в табл. 6.[3]

Таблиця 6

Оцінка пропорцій діаманта за рекомендаціями idс (1978 р.)

Критерій пропорцій

"Середні", "погані"

"Добрі"

"Дуже добрі"

"Добрі"

'Середні", "погані"

Розмір площинки

<53%

53-55 %

56-66 %

67-70 %

>70%

Висота корони

<9%

9-10 %

11-15%

16-17%

>17%

Кут нахилу корони

<27°

27°-30°

31°-37°

38°-40°

>40°

Глибина денця

<39%

39-40%

41-45 %

46-47 %

>47%

Кут нахилу денця

<38°

39° -40°

40° "42°

43°-44°

>44°

Товщина боковинки

-

Дуже тонкий

Тонкий -середній

Товстий

Дуже товстий

Калета

-

-

<2%

2-4%

>4%


Згідно з ТУ У 36.2-21587162. 001-2002 за геометричними параметрами діаманти поділяються на групи, які характеризуються певними пропорціями та симетрією основних елементів огранювання.

Діаманти масою від 0,20 сt і більше з брильянтовим огранюванням поділяють на три групи - А (включає А+), В і С.

Інші діаманти поділяються на дві групи - А і С.

Групу діамантів брильянтового огранювання масою від 0,20 сt визначають за найгіршою (у напрямку А—>В—>С) оцінкою будь-якого з критеріїв пропорцій відповідно до табл. 7.[3]. та ознаками несиметричності.

У дужках наведені параметри, які характеризують найбільш довершене огранювання діамантів групи А. Діаманти з такими параметрами можна позначити індексом "А+". Для порівняння надані характеристики параметрів, які відповідають "класичному" огранюванню ("К").

19

Таблиця 7.

Групи геометричних параметрів залежно від пропорцій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]