Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_7_Exp_yak_diamantiv_druk11.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
977.92 Кб
Скачать

9.2.Класифікація діамантів за кольором.

Кольорова гама діамантів різноманітна: від рожевого, червоного, синього, зеленого, жовтого, коричневого до чорного. Найбільш рідко трапляються алмази червоного кольору. Домішки алюмінію зумовлюють синій колір алмазу, марганцю - рожевий, азоту - жовтий.

Інтенсивно забарвлені алмази називають на практиці "фантазійними", а в міжнародній торгівлі - "фенси даймонд". Вони користуються великим попитом, якщо їх забарвлення досить насичене, і оцінка таких діамантів здійснюється за договірними цінами.

Для виробництва ювелірних виробів зазвичай використовують діаманти безкольорові та ті, які мають слабкий жовтий і коричневий відтінок. Але, з точки зору фізики, абсолютно безкольорові алмази не існують. Насправді безкольорові алмази завжди мають невеликий відтінок жовтого, зеленого або

5

коричневого тону. За ступенем насичення основного тону діаманти класифі-кують на декілька груп: від безкольорових через жовті до коричневих. Усі інші кольорові тони, якщо вони досить бліді, входять до однієї з груп. Колір діаманта в Україні (ТУ У 36.2-21587162. 001-2002, розроблений Державним Гемологічним центром) визначають за одним з двох методичних підходів:

  • перший - за інтенсивністю забарвлення (незалежно від колірного тону) із врахуванням значущості колірних характеристик з точки зору споживних властивостей;

  • другий - за інтенсивністю забарвлення з поділом діамантів за певними колірними тонами.

За першим підходом діаманти поділяють із врахуванням виду огранування і маси на умовні групи відповідно до табл. 1.[3]

Групи позначають індексами - цифрами від 1 до 9 (включають 7+, 8+, 9+) у порядку зменшення значущості колірних характеристик.

За другим підходом діаманти поділяють на дві категорії і далі -на термінологічні групи кольору.

Перша категорія: від безбарвних до ясно-жовтих, коричневих або сірих. До цієї категорії відносять діаманти: білі (white), білі з барвним відтінком (tіnted whitе), забарвлені (tіnted).

Друга категорія: усі інші - відмінні від "жовтої шкали" за видимою різницею колірного тону та/або насиченості і світлоти, основні групи кольору яких позначають термінами спектральних кольорів.

Позначення кольору облагороджених діамантів застосовують лише у випадках, коли процес облагородження не впливає на природний колір (просвердлення лазером).

Згідно з даною класифікацією безбарвні алмази належать до першої групи.

До інших відносять діаманти, забарвлені у кольори, відмінні від "жовтої шкали", що мають слабку насиченість та світлоту - зеленкуваті, зеленкувато-жовті, сірувато-блакитні тощо.

Класифікація за кольором є однією з давніх ознак щодо оцінювання діамантів, тому протягом багатьох десятиріч її термінологія значно змінилась. У 1930 р. було погоджено та затверджено міжнародну термінологію кольору діамантів, яка сьогодні має назву "стара термінологія". На теперішній час вона змінена на літерне або цифрове позначення груп кольору, але в торговельній практиці продовжує використовуватись і сьогодні.

Літерне позначення використовується в системах GІА, IDС (табл.2), цифрове - в РГКД, ТУ У 36.2-21587162. 001-2002.

У системі GІА використовують літери англійського алфавіту від D до Z, причому літера D означає більш високу групу кольору, ніж усі інші. Літерами А, В, С - позначають якість огранювання.

6

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]