Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
V-курс-519 з / Ф_нансовий анал_з Гнатенко / МЕТОДИЧН_ ВКАЗ ФИН АНАЛИЗ 5 курс.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
367.1 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2. Аналіз ділової активності та інвестиційної привабливості підприємства

Тема 2.1. Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства

Сутність ліквідності і її значення для оцінки фінансового стану підприємства. Ліквідність балансу. Групування активу балансу за ступенем ліквідності. Групування пасиву балансу за ступенем зростання термінів погашення зобов'язань.

Основні показники ліквідності підприємства: абсолютна і поточна ліквідність, проміжний коефіцієнт ліквідності, коефіцієнт самофінансування. Розрахунок чистих активів підприємства.

Тема 2.2. Аналіз фінансової стійкості та ділової активності підприємства

Значення фінансової стійкості. Внутрішня, загальна і фінансова стійкість. Фактори, що впливають на фінансову стійкість. Абсолютні показники фінансової стійкості: наявність власних оборотних коштів і загальної величини джерел для формування запасів і витрат, їх надлишок або нестача. Чотири типи фінансової стійкості: абсолютна стійкість, нормальна стійкість, нестійкий (передкризовий) фінансовий стан, кризовий фінансовий стан. Відносні показники (коефіцієнти) фінансової стійкості, їх групування. Система показників ділової активності підприємства.

Тема 2.3. Аналіз прибутковості і рентабельності підприємства

Формування фінансових результатів і завдання аналізу прибутку. Аналіз валового прибутку.

Аналіз рівня і динаміки фінансових результатів. Оцінка якості прибутку. Факторний аналіз валового, операційного, оподатковуваного і чистого прибутку. Аналіз впливу на прибуток окремих факторів, що ґрунтуються на категорії маржинального доходу. Аналіз розподілу і використання прибутку.

Методи узагальнення результатів фінансового аналізу діяльності підприємства. Поняття прибутковості (рентабельності) підприємства. Економічна характеристика показників рентабельності. Факторний аналіз рентабельності підприємства.. Аналіз прибутковості цінних паперів.

Тема 2.4. Аналіз інвестиційної діяльності підприємства

Аналіз реальних інвестицій. Фінансово-економічна оцінка інвестиційних проектів. Методи оцінки: метод розрахунку періоду окупності; метод визначення розрахункової норми доходу; метод розрахунку чистої теперішньої вартості; метод розрахунку внутрішньої норми прибутковості; метод розрахунку рентабельності інвестицій. Порівняльний аналіз і вибір інвестиційних альтернатив.

Аналіз фінансування інвестиційних проектів: джерела фінансування; джерела засобів. Оптимізація розподілу інвестицій по проектах. Аналіз ризиків впровадження інвестиційних проектів: методи аналізу ризику, методи зниження ризику.

Тема 2.5. Комплексний фінансовий аналіз і узагальнена (рейтингова) оцінка фінансового стану підприємства

Принципи побудови узагальнених показників. Престиж фірми. Імідж фірми. Сучасне представлення про рейтинг фірми. Рейтингові системи. Ринковий рейтинг. Кредитний рейтинг. Капіталізація фірми.

Характеристика економічного потенціалу фірми. Класифікація (ранжирування) підприємств по рейтингу. Методи порівняльної рейтингової оцінки підприємств. Рейтингове число (R).

3. Порядок виконання контрольної роботи

Контрольна робота з дисципліни “Фінансовий менеджмент” виконується відповідно до навчального плану і являє собою форму проміжного контролю знань студентів і оцінки ефективності їхньої самостійної роботи з літературними джерелами. Виконання та захист контрольної роботи є важливим етапом вивчання курсу.

Кожен студент вибирає варіант контрольної роботи з таблиці 1, який відповідає останній цифрі шифру залікової книжки. Контрольна робота складається з трьох питань і задачі.

Таблиця 1

Варіант контрольної роботи

Варіант

Остання цифра шифру залікової книжки

Номер питань

1

2

3

1

1

1, 11, 21

2

2

2, 12, 22

3

3

3, 13, 23

4

4

4, 14, 24

5

5

5, 15, 25

6

6

6, 16, 26

7

7

7, 17, 27

8

8

8, 18, 28

9

9

9, 19, 29

10

0

10, 20, 30

4. Правила оформлення контрольної роботи

Виконуючи контрольну роботу слід дотримуватися зазначених нижче правил. Роботи, виконані без дотримання цих правил, повертаються студенту для переробки.

  1. Контрольна робота повинна мати адресну частину, тобто титульний лист, на якому містяться необхідні відомості (додаток).

Робота повинна бути виконана чітким розбірливим почерком; нумеруючи сторінки, таблиці, схеми і рисунки відповідно до загальних вимог.

Виконуючи контрольну роботу, варто лишати поля шириною 3-4 см. для зауважень рецензента.

Відповіді на питання розташовувати в порядку номерів, зазначених у завданнях, зберігаючи номера питань. Перед відповіддю на кожне питання треба вписати його назву.

Роботи, виконані не по своєму варіанті, не перевіряються.

Наприкінці контрольної роботи приводиться список використаної літератури, ставиться особливий підпис студента і дата виконання.

  1. Після одержання роботи, спрямованої на доробок, студент повинен виправити усі відзначені в ній недоліки. Якщо робота спрямована, на доробку, студент зобов’язаний у найкоротші терміни виконати усі вимоги рецензента і пред’явити роботу на повне рецензування, приклавши при цьому спочатку виконану роботу.

  2. Контрольна робота повинна виконуватися самостійно. Якщо буде встановлено, що та або інша контрольна робота виконана не самостійно, то вона буде спрямована на доробку, навіть якщо в цій роботі всі відповіді вірні.

У період екзаменаційної сесії студент зобов’язаний пред’явити прорецензовану і допущену до співбесіди контрольну роботу. При необхідності (за вимогою викладача) студент повинен дати на іспиті усні пояснення до всіх або деяких завдань, що містяться в цій роботі.