Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
V-курс-519 з / Ф_нансовий анал_з Гнатенко / МЕТОДИЧН_ ВКАЗ ФИН АНАЛИЗ 5 курс.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
367.1 Кб
Скачать
  1. Програма навчальної дисципліни Змістовий модуль і. Концептуальні засади та методика проведення фінансового аналізу за напрямками фінансової діяльності підприємства

Тема 1.1. Сутність фінансового аналізу, його методи та прийоми

Необхідність і сутність фінансового аналізу. Завдання фінансового аналізу. Напрямки і принципи фінансового аналізу. Предмет, об'єкт та суб'єкти фінансового аналізу. Види аналізу (зовнішній, внутрішній).

Методи і прийоми фінансового аналізу: горизонтальний, вертикальний, трендовий аналіз, аналіз відносних показників, порівняльний і факторний аналіз. Класифікація методів аналізу: неформалізовані і формалізовані. Традиційні методи економічної статистики, математико-статистичні методи, що використовуються у фінансовому аналізі.

Система показників, що використовуються у фінансовому аналізі. Моделювання факторних систем фінансових показників. Основні типи моделей, що використовуються у фінансовому аналізі і прогнозуванні. Інструментарій (спеціальні прийоми) фінансового аналізу.

Тема 1.2. Інформаційне забезпечення фінансового аналізу

Склад показників інформаційної бази. Джерела інформації для проведення фінансового аналізу. Значення бухгалтерського балансу для фінансового аналізу діяльності підприємства. Характеристика форм фінансової звітності. Методи перевірки бухгалтерського балансу і оцінка активів. Необхідність і порядок трансформації бухгалтерського балансу в аналітичний баланс-нетто. Економічна оцінка балансу підприємства.

Інформаційне забезпечення фінансового аналізу підприємств, окремих галузей, сфер діяльності і форм власності. Методи коректування джерел інформації на інфляційний фактор.

Тема 1.3. Аналіз майнового стану підприємства

Значення і методи аналізу майна підприємства. Аналіз структури майна підприємства. Аналіз динаміки майна підприємства. Класифікація, порядок розрахунку і методи оцінки показників, що характеризують стан використання майна підприємства.

Аналіз структури розміщення оборотних активів. Аналіз стану нормативних оборотних засобів по окремих статтях. Показники оборотності оборотного капіталу. Джерела фінансування поточних активів. Оцінка використання оборотного капіталу по видах. Аналіз дебіторської заборгованості. Аналіз оборотності товарно-матеріальних цінностей.

Основні напрямки поліпшення використання майна підприємства і оптимізація джерел його формування.

Тема 1.4. Аналіз джерел формування капіталу підприємства

Значення і методи аналізу капіталу підприємства. Структура капіталу і фактори, що її визначають. Види фінансування. Аналіз структури капіталу. Аналіз динаміки капіталу. Класифікація, передок розрахунку і методи оцінки показників, що характеризують стан використання капіталу підприємства.

Аналіз структури і динаміки кредиторської заборгованості. Основні напрямки поліпшення використання капіталу підприємства і оптимізація джерел його формування.

Тема 1.5. Аналіз грошових потоків

Поняття грошового потоку і його значення для фінансової діяльності підприємства. Необхідність, мета і завдання використання грошових потоків на підприємстві.

Класифікація вхідних та вихідних грошових потоків у господарській, фінансовій та інвестиційній діяльності підприємства. Прямий та непрямий методи оцінки руху грошових коштів: способи здійснення, їх переваги і недоліки. Основні причини невідповідності величин грошових потоків сумі отриманого прибутку.

Стратегія управління грошовими потоками, методи їх оцінки. Аналіз грошових потоків від основної діяльності. Аналіз грошових потоків від інвестиційної діяльності. Аналіз грошових потоків від фінансової діяльності. Сутність та основні етапи перспективного аналізу грошових потоків. Аналіз забезпеченості підприємства грошовими коштами: моделі Баумоля і Міллера-Орра.

Аналіз грошових потоків із застосуванням системи коефіцієнтів. Ануїтети і дисконтування грошових потоків підприємства. Класифікація ануїтетів. Техніка оцінки майбутньої та поточної вартості ануїтетів постнумерандо і пренумерандо. Поняття чистого грошового потоку.