Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІV-курс-419 з / Обл_к в бюдж уст М_кр / Методичн_ вказ_вки ЗФН обл_к в бюдж уст.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Облік необоротних активів в бюджетних установах

До необоротних активів відносяться матеріальні та нематеріальні ресурси, які належать бюджетній установі та забезпечують її функціонування, строк корисної експлуатації яких, як очікується, становить більше одного року. До складу необоротних активів бюджетних установ належать основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи.

В бухгалтерському обліку бюджетних установ НП(С)БОДС 121 «Основні засоби» передбачено декілька видів вартостей, за якими відображаються необоротні активи.

Первісна вартість – історична (фактична) вартість активів у сумі грошових коштів або справедливої вартості інших активів, сплачених (переданих, витрачених) для придбання (створення) активів.

Залишкова вартість – різниця між первісною (переоціненою) вартістю необоротного активу і сумою його накопиченого зносу.

Ліквідаційна вартість – сума коштів або вартість інших активів, яку суб’єкт державного сектору очікує отримати від реалізації (ліквідації) необоротних активів після закінчення строку їх корисного використання (експлуатації), за вирахуванням витрат, пов'язаних з продажем (ліквідацією).

Переоцінена вартість – вартість активів після їх переоцінки.

Справедлива вартість – сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов’язання за звичайних умов на певну дату.

Чиста вартість реалізації необоротного активу – справедлива вартість необоротного активу, за вирахуванням очікуваних витрат на його реалізацію.

Найважливішим фактором при визначенні рахунка для обліку необоротних активів являється строк корисного використання. Інший визначальний фактор — вартість об'єкта необоротного активу за одиницю (комплект) без ПДВ. Характеристики рахунків для обліку необоротних активів, виходячи з вимог Плану рахунків бюджетних установ, затвердженого наказом МФУ від 26.06.2013 №611, зі змінами, та Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом МФУ від 23.01.2015р. №11 :

Найменування рахунка бухобліку

Характеристики рахунка бухобліку

номер рахунка

вартість

строк корисного використання

Основні засоби

10

більше 2500грн без ПДВ за одиницю (комплект)

більше одного року

Інші необоротні матеріальні активи

11

менше 2500грн (включно), без ПДВ за одиницю (комплект)

більше одного року

Нематеріальні активи

12

незалежно від вартості

більше одного року

Для формування первісної вартості необоротних активів використовується рахунок 14 «Незавершені капітальні інвестиції», до якого відкриваються субрахунки:

  • 141 «Капітальні інвестиції в основні засоби»;

  • 142 «Капітальні інвестиції в інші необоротні матеріальні активи»;

  • 143 «Капітальні інвестиції в нематеріальні активи».

Всі видатки, понесені бюджетною установою, що не включаються до первісної вартості об’єкта необоротних активів, відносяться до складу видатків установи та відображаються за дебетом субрахунків 801 “Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи ”, 802 “Видатки з місцевого бюджету на утримання установи та інші заходи ” (при придбанні необоротних активів за рахунок коштів загального фонду), 811”Видатки за коштами, отриманими як плата за послуги”, 812 “Видатки за іншими джерелами власних надходжень”, 813 “Видатки за іншими надходженнями спеціального фонду” (у випадку придбання необоротних активів за рахунок коштів спеціального фонду) і кредиту субрахунків 364 “Розрахунки з іншими дебіторами”, 675 “Розрахунки з іншими кредиторами”.

В бюджетних установах при надходженні необоротних активів відображається створення (збільшення) фонду в необоротних активах, облік якого ведеться спочатку на субрахунку 402 «Фонд у незавершеному капітальному будівництві», а потім - на субрахунку 401 “Фонд у необоротних активах за їх видами”. На вартість основних засобів, що надійшли, одночасно робиться запис за дебетом субрахунків рахунка 80”Видатки із загального фонду” (при придбанні необоротних активів за рахунок коштів загального фонду), 81”Видатки спеціального фонду” (у випадку придбання необоротних активів за рахунок коштів спеціального фонду) та кредитом субрахунку 402 «Фонд у незавершеному капітальному будівництві», на якому відображається первісна вартість необоротних активів.

Типові бухгалтерські проведення з обліку надходження необоротних активів:

Зміст господарської операції

Д - т

К - т

1. Відображення сум придбання, створення (виготовлення) власними силами об’єктів необоротних активів

Одночасно відображено фактичні видатки

141 – 143

801,802,811-813

364,675

402

2. Відображено суму витрат на транспортування, установку, монтаж, налагодження

Одночасно відображено фактичні видатки

141 – 143

801,802,811-813

364,675

402

3. Відображення суми податку на додану вартість, якщо податок на додану вартість не включено до податкового кредиту

141 – 143

364,675

4. Відображення суми податку на додану вартість, якщо податок на додану вартість включено до податкового кредиту

641

364,675

5. Зарахування об’єктів капітальних інвестицій після введення їх в експлуатацію до складу основних засобів та нематеріальних активів

Одночасно відображені зміни в капіталі

101 – 122

402

141 – 143

401

Для накопичення сум нарахованої у звітному періоді амортизації у Плані рахунків призначено новий субрахунок 841 «Витрати на амортизацію необоротних активів». В бухгалтерському обліку бюджетної установи сума нарахованої амортизації збільшує відповідні витрати й суму зносу основних засобів:

  • нарахована амортизація: Дт 841 Кт 131, 132

  • одночасно зменшується фонд у необоротних активах: Дт 401 Кт 841

Списання основних засобів може здійснюватися внаслідок продажу, ліквідації, безоплатної передачі. При цьому необхідно списати залишкову вартість об’єкта основних засобів (Д-т 401”Фонд у необоротних активах за їх видами” К-т 10”Основні засоби”) та суму нарахованого зносу ( Д-т 131 ”Знос основних засобів” К-т 10”Основні засоби”). У разі реалізації необоротних активів додатково формується дохід бюджетної установи по кредиту субрахунку 711”Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги” у кореспонденції з дебетом субрахунків 364 “Розрахунки з іншими дебіторами” чи 675 “Розрахунки з іншими кредиторами”. Якщо установа являється платником ПДВ, визначається також сума податкових зобов’язань : Д - т субрахунків 364 “Розрахунки з іншими дебіторами” чи 675 “Розрахунки з іншими кредиторами” К - т субрахунку 641 “Розрахунки за податками і зборами в бюджет”. Під час ліквідації необоротних активів можуть бути отримані матеріали, придатні для подальшого використання в бюджетній установі, які оприбутковуються по дебету відповідних субрахунків рахунку 23”Матеріали і продукти харчування” у кореспонденції з кредитом субрахунків рахунка 70 “Доходи загального фонду” (якщо необоротні активи були придбані за рахунок коштів загального фонду) чи 71“Доходи спеціального фонду” (якщо необоротні активи були придбані за рахунок коштів спеціального фонду).

Для обліку інших необоротних активів (матеріальні активи, які призначені для використання протягом періоду більше одного року і не входять до складу основних засобів) призначений активний рахунок 11”Інші необоротні матеріальні активи”, до якого відкриваються дев’ять субрахунків

Планом рахунків для обліку нематеріальних активів призначено рахунок 12 “Нематеріальні активи”, до якого відкриваються субрахунки 121 “Авторські та суміжні з ними права” та 122 “Інші нематеріальні активи”.

Синтетичний облік вибуття і переміщення необоротних активів відображається в меморіальному ордері №9 “Накопичувальна відомість щодо переміщення і вибуття необоротних активів” ф. №438(бюджет).