Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задания 2 сем_219 ск _2016 / Виробнича практика з обл_ку _ аудиту / виробн практика з обл_ку _ аудиту испр.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
285.18 Кб
Скачать

8. Складання фінансової звітності

8.1. Визначити склад, елементи, порядок заповнення квартальної, річної фінансової, податкової та статистичної звітностей.

8.2. Додати до Звіту про проходження практики заповнені форми звітності підприємства (ф.№1 "Баланс" (звіт про фінансовий стан), ф.№2 "Звіт про фінансові результати" (звіт про сукупний дохід), ф.№3 "Звіт про рух грошових коштів", ф.№4 "Звіт про власний капітал", ф.№5 "Примітки до фінансової звітності").

8.3. На підставі критичної оцінки стану бухгалтерського обліку на базовому підприємстві студент робить належні висновки і вносить пропозиції щодо вдосконалення обліку капіталу і зобов’язань.

9. Стратегія планування аудиту фінансової звітності

9.1. Вивчити порядок укладання та структуру договору на надання аудиторських послуг.

Детальна структура договору може бути різною, але форма його повинна відповідати загальноприйнятій в Україні формі складання договорів. Доцільно враховувати в договорі деяку специфіку аудиту в Україні, на яку сторони часто не звертають увагу. Так, в договорі на проведення аудиту доцільно передбачити право аудитора на відмову від надання аудиторського висновку, визначити строки надання клієнтом документів, необхідних для проведення аудиту тощо. В договорі може бути передбачене авансування клієнтом аудиторської фірми. Доцільним для аудитора буде включення до договору пункту, що зобов’язує клієнта надавати допомогу аудитору в процесі перевірки (призначення робітників для надання допомоги при проведенні інвентаризації, надання аудитору транспорту та місця в готелі у разі необхідності відрядження і т.ін. ). Аудиторські фірми іноді включають до договору пункти про надання клієнту додаткових конкретних послуг, а також пункти про оплату фактично виконаної роботи аудитором у разі одностороннього розірвання договору клієнтом.

9.2. Визначити зони аудиторського ризику на підприємстві, обґрунтувати величину загального аудиторського ризику та його складових.

9.3. Скласти загальний план і програму аудиту фінансової звітності на досліджуваному підприємстві.

9.4. Здійснити аудит стратегії функціонування підприємства в зовнішньому середовищі за наступними об’єктами: статутна діяльність; конкурентоспроможність продукції (робіт, послуг); організація маркетингу; оновлення продукції (робіт, послуг); взаємовідношення з постачальниками і покупцями; власні грошові кошти і кредити; економічні показники; довіра до підприємства.

10. Аудит грошових коштів

10.1. Вказати нормативні та інформаційні джерела аудиту грошових коштів.

10. 2. Визначити завдання, предмет і об’єкти аудиту грошових коштів.

10.3. Здійснити перевірку касових операцій, операцій на поточному рахунку підприємства, результати узагальнити в робочій таблиці аудитора.

10.4. Здійснити аудит зазначеного напряму облікової роботи, розробити робочі таблиці та узагальнити результати перевірки в аудиторському звіті (висновку).

11. Аудит розрахункових операцій

11.1. Визначити завдання аудиту розрахункових операцій.

11.2. Вказати джерела інформації та способи вивчення розрахункових операцій.

11.3. Здійснити перевірку розрахунків з підзвітними особами, робітниками підприємства по оплаті праці, покупцями і замовниками, постачальниками та підрядниками.

11.4. Результати аудиту розрахункових операцій узагальнити в робочих таблицях аудитора.

12. Аудит фінансової звітності

12.1. Визначити мету, завдання, предмет, об’єкти, джерела інформації для проведення аудиту фінансової звітності підприємства.

12.2. Вказати способи і прийоми перевірки статей Балансу (Звіту про фінансовий стан) (ф. 1) та Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) (ф. №2)

12.3. Узагальнити результати перевірки в робочих документах аудитора.

4. Оформлення Щоденника практики

Під час проходження практики студент повинен вести Щоденник проходження практики, в якому необхідно записувати зміст роботи, що виконується, дату. Кожний запис у Щоденник підписується керівником практики від підприємства. У кінці практики підпис керівника від підприємства на титульному листі Щоденника завіряється печаткою підприємства. Зміст Щоденника практики представлений в табл. 1:

Таблиця 1

Зміст Щоденника практики

Дата

виконання роботи

Місце роботи

Короткий зміст роботи, що виконується

Відмітка керівника практики від підприємства

1

2

3

4

Щоденник може вестись у належним чином оформленому зошиті чи друкованим способом.

5. Вимоги до оформлення Звіту з практики з обліку і аудиту

У триденний термін після завершення практики студент надає на кафедру Звіт з практики з обліку і аудиту, що виконується кожним студентом індивідуально на окремих аркушах, з дотриманням вимог до оформлення наукової роботи, обсягом 35 – 40 сторінок друкованого тексту через 1,5 інтервалу. Звіт з практики повинен містити результати досліджень згідно завдання практики, розглянутий і підписаний керівником практики від підприємства. До Звіту додається докладний Відгук - характеристика керівника від підприємства, завірений печаткою (Додаток Б). Обов’язковими елементами Звіту мають бути: титульний лист, вступ, основна частина, висновки, список використаних джерел і Додатки. До Звіту додаються усі необхідні вихідні дані та приклади заповнення первинних документів у відповідності до програми практики, План, Програма аудиту, робочі таблиці аудитора та аудиторський висновок. . Висновки і пропозиції повинні бути чітко сформульовані.

У Вступі необхідно вказати мету, задачі виробничої практики з обліку і аудиту, стисло розкрити зміст розділів Звіту.

Основна частина Звіту складається з чотирьох розділів. У першому розділі наводиться стисла характеристика досліджуваного підприємства у відповідності з програмою практики.

У другому розділі необхідно докладно розкрити діючу практику бухгалтерського обліку на підприємстві за напрямами облікової роботи, зазначеними в програмі практики. Необхідно навести схеми документообороту, дати пояснення щодо первинного, зведеного, синтетичного та аналітичного обліку, найбільш поширеніші бухгалтерські проводки за певний період з обов’язковим зазначенням сум по кожній господарській операції, проаналізувати ступінь автоматизації облікового процесу.

У третьому розділі розкривається порядок здійснення та результати аудиторської перевірки зазначених напрямів облікової роботи на досліджуваному підприємстві, визначаються зони ризику, наводиться загальний план та програма аудиту, узагальнюються результати аудиту в робочих документах аудитора та в аудиторському висновку.

У четвертому розділі за наслідками дослідження існуючого на підприємстві стану бухгалтерського обліку та результатів проведеного аудиту висловлюються критичні зауваження та вносяться пропозиції щодо їх удосконалення.

У Висновках необхідно узагальнити критичну оцінку стану бухгалтерського обліку та результатів аудиту на досліджуваному підприємстві та надати конкретні пропозиції щодо усунення виявлених недоліків.

Список використаних джерел розміщується після Висновків. Джерела розміщуються в списку в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків.

Для кожного джерела вказують прізвище, ініціали автора, повну назву підручника, монографії, посібника тощо, видавництво, рік видання та загальну кількість сторінок. Для статей, що публікуються в періодичних виданнях, зазначають прізвища, ініціали авторів, назву статті, назву журналу або газети, рік видання, номер журналу чи газети, сторінки, на яких надруковано статтю. У разі, якщо інформаційні джерела взяті з Інтернету, необхідно вказати електронну адресу.

В Додатки включаються заповненні належним чином первинні документи, облікові регістри, що відповідають програмі практики, наказ про облікову політику, форми фінансової звітності підприємства, що являються підставою для подальшого аналізу, форми бухгалтерського обліку, отримані в результаті автоматизації облікового процесу , програма аудиту, робочі таблиці аудитора, аудиторський висновок тощо.