Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ 1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
234.31 Кб
Скачать

Кoмплексна кoнтрoльна рoбoта з дисциплiни

«Теoрiя сoцiальнoї рoбoти»

ВАРIАНТ № 4

I БЛOК ЗАВДАНЬ

Питання

Відповідь

1.

Г

2.

В

3.

Б

4.

А

5.

А

6.

Б

7

В

8

Б

9

1 в, 2 а, 3 б


II БЛOК ЗАВДАНЬ

  1. Дайте визначення пoняттям:

А) мoдернiзацiя – процес переходу від застарілих до нових методів роботи;

Б) сoцiальний працiвник - професійно підготовлений фахівець, що має необхідну кваліфікацію у сфері соціальної роботи і надає соціальні послуги;

В) сoцiальна рoбoта в грoмадi - це процес допомоги спільноті шляхом організації колективних дій. Термін "громада" вживається у двох значеннях:

- територіальна громада, тобто об'єднання людей, які мешкають на одній території;

- громада за інтересами, тобто об'єднання людей, які є близькими за інтересами або проблемами (хвороба, догляд за дітьми з вадами тощо);

Г) концепція - система поглядів на ті чи інші явища, процеси; спосіб розуміння, трактування певних явищ, подій; ідея певної теорії.

  1. Рoзкрийте суть системнoгo пiдхiду в сoцiальнiй рoбoтi

Системний підхід дозволяє розглядати соціальну роботу, що сколадається з різних підсистем таких як: прикладна наука, професійна та волонтерська діяльністьі перебуває у тісному взаємозв’язку із знаннями про розвиток людей, їх поведінку, соціально-економічний та соціокультурний інститути.

Оскільки в Україіні соціальна робота в основному здійснюється через заклади соціального обслуговування населення надзвичайно важливим є застосування системного підходу при аналізі системи соціального обслуговування.

Характеристики системи соціального обслуговування:

  1. наявність чіткої та послідовної структури програм, принципів управління, соціальної технології системи до саморозвитку та самообмеження.

  2. визначений порядок взаємодії органів та закладів соціального обслуговування, взаємозв’язок між ними;

  3. послідовні та обгрунтовані дії всіх закладів соціального обслуговування на визначеній території;

  4. фіксований спосіб апарату регіональної впорядкованої сукупності закладів не залежно від форм власності;

  5. фінансово-економічне та матеріально-технічне забезпечення;

  6. науково-методичний та кадровий супровід діяльності закладів із соціального обслуговування;

  7. рівень сформульованого нормативно-правового поля, що створює необхідні умови для становлення та розвитку соціальних служб.

Відсутність державних стандартів соціального обслуговуваннята відпрацьованого механізму ліцензіювання діяльності у структурі надання соціальних послуг накладає негативний осад на управлінські відносини, не дозволяє перетворити суб’єкт соціального обслуговування в єдину цілісність.

Організаційні ланки соціального обслуговування визначаються формою власності та реальною можливістю через фінансування та матеріально-технічне забезпеченнявпливати на становлення та розвиток закладів соціального обслуговуваннясім’ї та дітей, перетворення їх в узгоджений територіалшьний комплекс соціальних служб.