Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психічне здоровя.doc
Скачиваний:
122
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
211.46 Кб
Скачать

4.2.. Вербальні конструкти негативного мислення: шляхи визначення і заміни на позитивні альтернативи

Коли доля людині посилає чергові неприємності, у неї завжди є дві конструктивні альтернативи: або спробувати вирішити проблему, знайти для цього відповідний шлях, або навчитися жити разом з нею, приймаючи її як невідворотність.

Саме цим двом підходам і заважає негативне мислення, яке є складовою частиною створеного негативного образу власного Я. Люди, котрі звикли мислити негативно, досить часто надмірно часто реагують на ситуацію, що виникла, і витрачають свою фізичну й емоційну енергію несумірно з важливістю того, що відбувається. Труднощі і випробування випадають на долю кожної людини, це невід'ємна частина життя. Але при створенні позитивного образу власного Я, одним із конструктів якого є позитивне мислення, ситуації, які виникають, можна вважати керованими і намагатися їх вирішити.

Звичка негативно мислити може торкатися різних видів прояву людини, різних аспектів її діяльності.

Найкращий спосіб визначити, чи притаманна вам звичка негативного мислення, — це регулярно фіксувати думки, котрі у вас виникають. Кожного разу, коли ви "ловите" себе на одному із звичних негативних міркувань, скажіть собі: "Стоп". Звертайтесь до позитивних альтернатив, доповніть його, проговорюйте декілька разів позитивні твердження. Це допоможе формувати нові звички до позитивного мислення, створення позитивного мислення образу власного Я, розширить ваші можливості і перспективи.