Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01_Administrativna_vidpovidalnist_ta_provadzhennya_u_spravakh_pro_administrativni_pravoporushennya.docx
Скачиваний:
175
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
207.77 Кб
Скачать

Тема №13 Дії патрульного при виявленні водія, що керує транспортним засобом у стані сп’яніння

  1. Адміністративна відповідальність за керування транспортними засобами в стані сп’яніння

Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції (далі – стан сп’яніння), а також за передачу керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані сп'яніння, а так само за відмову особи, яка керує транспортним засобом, від проходження огляду на стан сп’яніння.

За вживання водієм транспортного засобу після ДТП за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу працівника ОВС, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану сп'яніння, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду.

До основних ознак алкогольного сп'яніння можна віднести:

  • запах алкоголю з порожнини рота;

  • порушення координації рухів;

  • порушення мови;

  • виражене тремтіння пальців рук;

  • різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя;

  • поведінка, що не відповідає обстановці.

До основних ознак наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, можна віднести:

  • наявність однієї чи декількох ознак стану алкогольного сп'яніння (крім запаху алкоголю з порожнини рота);

  • звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло;

  • сповільненість або навпаки підвищена жвавість чи рухливість ходи, мови;

  • почервоніння обличчя або неприродна блідість.

Якщо у патрульного, який зупинив транспортний засіб, є підстави вважати, що особа, яка ним керує, перебуває у стані сп'яніння (згідно з ознаками такого стану), він повинен відсторонити цю особу від керування транспортним засобом та провести огляд на стан сп'яніння.

У разі ДТП, унаслідок якої є особи, що загинули або травмовані, проведення огляду на стан сп'яніння учасників цієї пригоди є обов'язковим у закладах охорони здоров'я.

2. Процедура проведення огляду водіїв транспортних засобів з метою виявлення ознак стану сп’яніння патрульними з використанням спеціальних технічних засобів

У разі наявності ознак сп’яніння, патрульний має право провести огляд водія на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу з використанням спеціальних технічних засобів, дозволених до застосування Міністерством охорони здоров’я та Держспоживстандартом у присутності двох свідків.

Спеціальні технічні засоби, які використовуються для проведення огляду, повинні мати: свідоцтво про державну реєстрацію та свідоцтво про повірку. Огляд на стан сп'яніння проводиться з дотриманням інструкції з експлуатації спеціального технічного засобу та фіксацією результатів на паперових та електронних носіях, якщо спеціальний технічний засіб має такі функції.

Перед проведенням огляду на стан сп'яніння патрульний інформує особу, яка підлягає огляду на стан сп'яніння, про порядок застосування спеціального технічного засобу та на її вимогу надає свідоцтво про державну реєстрацію та свідоцтво про його повірку.

Огляд на стан сп'яніння на місці зупинки транспортного засобу проводиться патрульним в присутності двох свідків. Не можуть бути залучені як свідки працівники ОВС або особи, щодо неупередженості яких є сумніви.

Патрульний встановлює стан алкогольного сп'яніння на підставі проведеного в установленому порядку огляду з використанням спеціальних технічних засобів, показники яких після проведення тесту у видихуваному повітрі мають цифровий показник більше 0,2 проміле алкоголю в крові.

Результати огляду на стан сп'яніння водія транспортного засобу зазначаються у відповідних графах протоколу про адміністративне правопорушення. Якщо технічними характеристиками спеціального технічного засобу передбачається роздрукування на папері його показників, ці результати долучаються до протоколу про адміністративне правопорушення.

Підтвердження стану сп'яніння в результаті огляду та згода водія транспортного засобу з результатами такого огляду є підставою для його притягнення згідно із законом до відповідальності.

Патрульний направляє водія транспортного засобу для проведення огляду до закладу охорони здоров’я в таких випадках:

  • якщо водій транспортного засобу відмовляється від проведення огляду на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу;

  • якщо водій транспортного засобу висловив незгоду з результатами огляду на стан сп’яніння, проведеного з використанням спеціальних технічних засобів;

  • у разі наявності підстав вважати, що водій транспортного засобу перебуває у стані наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції (згідно з встановленими ознаками).

З метою забезпечення достовірності результатів огляду водіїв транспортних засобів, які мають бути оглянуті в закладах охорони здоров'я, патрульний забезпечує доставку цих осіб до найближчого закладу охорони здоров'я не пізніше ніж протягом двох годин з моменту виявлення підстав для його проведення.

У разі відмови водія транспортного засобу від проведення огляду в закладі охорони здоров'я, патрульний в присутності двох свідків складає протокол про адміністративне правопорушення, у якому зазначає ознаки сп'яніння і дії водія щодо ухилення від огляду.