Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕВскорочений варіант - копия.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
37.19 Кб
Скачать

Тема 5. Альтернативні теорії міжнародної торгівлі

Розвиток принципів неокласичної теорії міжнародної торгівлі. Теорія специфічних факторів виробництва. (Теорема Самуельсона-Джонса). Неофакторна модель. (Теорема Рибчинського).

Нові моделі, які аналізують міжнародну торгівлю в аспектах нерозглянутих неокласичною теорією. Концепція імітаційного лага. (Теорема М. Познера). Концепція життєвого циклу товару. (Теорема Р. Вернона).

Власне пояснення міжнародної торгівлі. Концепція ефекту масштабу. Концепція внутрігалузевої торгівлі. Концепція перехресного попиту.

Тема 6. Зовнішня торгівля. Світовий ринок товарів

Зростання ролі зовнішньої торгівлі в розвитку економіки окремих країн. Обсяг, структура і напрямки зовнішньої торгівлі в сучасних умовах. Головні фактори зростання міжнародного товарообміну: поглиблення міжнародного поділу праці та розвиток міжнародної спеціалізації і кооперування виробництва в умовах інформаційно-технологічного способу виробництва, структурні зрушення в економіці, посилення міжнародної інвестиційної діяльності, експансія міжнародних монополій, розвиток системи телекомунікацій тощо.

Географічний розподіл зовнішньої торгівлі. Зміни в товарній структурі зовнішньої торгівлі. Головні причини і наслідки збільшення взаємної торгівлі між промислово розвинутими державами. Зниження питомої ваги країн, що розвиваються у міжнародній торгівлі. Місце нових індустріальних країн у світовій торгівлі.

Нерівномірність розвитку зовнішньої торгівлі. Зовнішня торгівля головних центрів економічної сили: США, ЄС, Японії. Світова торгівля і ТНК.

Закономірності ціноутворення на світовому ринку. Особливості ціноутворення в сучасну епоху. Транснаціональні корпорації та їх вплив на процес ціноутворення. Множинність цін. Головні етапи розвитку ціноутворення після ІІ світової війни. Нерівномірність руху цін на світовому ринку. Демпінгові ціни. Умови торгівлі після та шляхи її гармонізації.

Тема 7. Світовий ринок послуг

Передумови формування світового ринку послуг. Міжнародні акції у сфері послуг. Теоретичні аспекти торгівлі послугами. Класифікація послуг та обсяги торгівлі ними.

Послуги міжнародного транспорту: міжнародні транспортні операції, транспортні витрати, розміщення виробництв.

Міжнародні поїздки: облік міжнародних поїздок. Світові ринки технологій, інжинірінгових послуг, консалтингових, інформаційних, страхових та банківських послуг.

Змістовий модуль ііі. Міжнародний рух чинників виробництва

Тема 8. Міжнародний рух капіталу

Інтернаціоналізація капіталу і виробництва в повоєнний час. Обсяги, динаміка і структура прямих зарубіжних інвестицій. Географічний розподіл прямих зарубіжних інвестицій. Головні потоки міжнародного капіталообміну. Теорія прямих і портфельних інвестицій і міжнародного підприємництва. Еклектична парадигма Д. Данінга. Тенденції розвитку міжнародної підприємницької діяльності. Проблеми і суперечності вивозу капіталу і посилення транснаціональних корпорацій.

Зміна питомої ваги головних економічних центрів у вивозі капіталу. Форми і види зарубіжного інвестування. Діяльність міжнародних інвестиційних інститутів у галузі вивозу капіталу. Проблеми страхування та захисту зарубіжної інвестиційної діяльності. Головні форми спільного міжнародного підприємництва. Транснаціональні корпорації, спільні підприємства, вільні економічні зони та їх роль у сучасному світовому господарстві. Іноземні інвестиції в економіці України. Створення політико-економічних та нормативно-правових передумов розвитку міжнародної підприємницької діяльності на території України.