Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.35 Mб
Скачать
  1. Типи даних, що використовуються в базі даних

Залежно від того, яка інформація буде розміщена в кожному полі таблиці, полю приписується відповідний їй тип даних. Програма Access для збереження та обробки інформації використовує такі типи даних (назви типів відповідають російській версії програми, в дужках термін для інструкцій на мові SQL):

  • Текстовый (Text) – містить до 255 символів, включаючи літери, цифри, пропуски, спеціальні символи. За замовчуванням поле має 50 символів. Щоб змінити кількість символів у полі, необхідно в розділі Свойства поля в рядку Размер поля встановити потрібну довжину тексту.

  • Поле MEMO (memo)використовується для збереження тексту великого обсягу (до 64000 символів). Це може бути пояснювальна інформація до тієї, що є в таблиці.

  • Числовойдля збереження числових значень, з якими планується виконувати розрахунки Числовий тип даних може бути представлений в таких форматах:

    Формат числа

    Діапазон

    Пам’ять

    Байт (Byte)

    0255

    1 байт

    Ціле число (Integer)

    32767

    2 байта

    Довге ціле (Long)

    2147483647

    4 байта

    З плаваючою комою (Single)

    3.4E38

    4 байта

    З подвійною точністю (Double)

    1.797E308

    8 байтів

  • Дата/время (Date) – для збереження значень у вигляді дати і часу (8 байтів), допускається введення дат з діапазону від 01.01.100 року до 31.12.9999 року. Кожному дню такого календаря відповідає одне число натурального ряду. Тому між двома датами D1 і D2 можна виконувати такі дії:

  1. n= D2- D1, де n – число днів між цими датами;

  2. D2= D1+ n;

  3. D1= D2 –n;

  4. застосовувати операції відношення (наприклад, D2 > D1).

Такі ж дії можна виконувати і над даними типу Время.

Способи введення даних цього типу (Маска ввода) та виведення їх на екран (Формат поля)представлені на рисунку 15.

Рисунок 15 – Визначення формату дати/часу в таблиці та встановлення маски введення

  • Денежный (Currency) – використовується для введення даних із грошовими одиницями (8 байтів), це числа, які містять 15 розрядів зліва від десяткової коми та 4 розряди праворуч від неї, після числа автоматично проставляється „грн”;

  • Счетчик - унікальне значення, що складається із чисел натурального ряду, які автоматично змінюються, коли до таблиці додають новий запис;

  • Логический (Boolean) - зберігає значення ТАК і НІ (1 байт); програма використовує цифру 1 для представлення значення ТАК і 0 - для значення НІ;

  • Поле объекта OLE (OLE) – розміщує графічні об’єкти (фото, емблеми), символьну інформацію великого обсягу, створену чи оброблену іншими програмами, обсягом до 128 Мбайт.

  1. Підготовчі операції до створення структури бд

На другому етапі розробки БД (розділ 1.2) потрібно провести клопітку роботу по аналізу інформації, що буде зберігатися в різних полях таблиць. Щоб результати такого аналізу ефективно можна було використовувати на наступному етапі, рекомендуємо заповнити таблицю такої структури: