Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
69.63 Кб
Скачать

ПЗ АСУ ТП

Тема 4.3. Розробка графічного інтерфейсу.

Лекція 14.

Розробка графічного інтерфейсу.

  1. Основні поняття.

  2. Статичні та динамічні об' єкти.

  3. Графачні об' єкти. Векторна анімація.

  1. Основні поняття.

Засоби візуалізації - одне з базових властивостей SCADA -систем. Для фахівця-розробника системи автоматизації, так само, як і для фахівця-технолога, чиє робоче місце створюється, дуже важливий графічний інтерфейс користувача (GUI - Graphic Users Interface). У кожній SCADA - системі існує графічний об'єктно-орієнтований редактор з певним набором анімаційних функцій. Використовувана векторна графіка дає можливість здійснювати широке коло операцій над вибраним об'єктом, а також швидко оновлювати зображення на екрані, використовуючи засоби анімації. Об'єкти можуть бути простими (лінії, прямокутники, текстові об'єкти і т.д.) і складними. Усі SCADA-системи включають бібліотеки стандартних графічних символів, бібліотеки складних графічних об'єктів, мають цілий ряд інших стандартних можливостей.

Графічний редактор дозволяє створювати статичну частину технологічних мнемосхем, їх фрагменти і елементи, що не змінюються в процесі роботи системи, і далі виконувати динамізацію мнемосхем, тобто відображати такі атрибути, як поточні значення параметрів, межі сигналізації, стан виконуючих механізмів і т. д. Динамічно змінювана інформація на екрані може представлятися в зручному для користувача вигляді: текстове повідомлення, числові значення параметрів в цифровій формі, або зображення вторинного приладу, стан устаткування - у вигляді тексту або що змінюють свій колір і зовнішній вигляд фрагментів; стан технологічного процесу - у вигляді рядків підказок або що змінюються за формою або кольором частин технологічного устаткування і т. д.

Розробка графічного інтерфейсу операторських станцій здійснюється в об'єктно-орієнтованому редакторові представлення даних. Графічні зображення створюються у векторному форматі. Редактор дає можливість створення об'ємних зображень мнемосхем технологічних об'єктів. Форми динамізації містять усі необхідні елементи, у тому числі гістограми, графічні, колірні і звукові сигналізатори, тренди, доріжки, що біжать, мультиплікацію. Передбачений також великий набір бібліотек технологічних об'єктів.

Якщо наявні динамічні форми відображення недостатньо, користувач може написати власні форми як компоненти ActiveX, використовуючи Visual Basic, Visual С++ та ін. і вбудувати їх в ТРЕЙС МОУД. Крім того, у світі створені десятки тисяч готових безкоштовних і комерційних ActiveX -програм, доступних, зокрема, через Internet. Серед них - електронні таблиці, програми доступу до баз даних, географічні карти, графіки і так далі

Форми відображення можуть об'єднуватися в графічні об'єкти. Графічні об'єкти включають необмежену кількість статичних елементів малювання і динамічних форм відображення. Вони вставляються в екрани у вигляді одного елементу, можуть використовуватися в майбутніх проектах або на інших екранах поточного проекту.

Для виведення даних на екран, управління системою оператором потрібні об'єкти, такі як текст, стрілочний прилад, повзунок, кнопка, вимикач, тренд і так далі. Для розміщення об'єктів на екрані необхідно клацнути лівою клавішею миші по відповідній іконці інструменту (таблиця 1) на панелі інструментів. У ряді випадків замість нього може відображатися інструмент для створення іншого об'єкту, тоді слід клацнути правою клавішею миші по іконці інструменту відповідної групи. Серед запропонованих інструментів слід вибрати необхідний. Після вибору інструменту слід клацанням лівої клавіші миші задати два протилежні кути об'єкту. Після створення усіх об'єктів вибраним інструментом слід клацнути лівою клавішею миші по іконці для переходу в режим редагування.

Таблиця 1

Об'єкти Trace Mode

Часто необхідно зробити прив'язку об'єкту до відповідного значення (атрибуту) каналу. Для прив'язки необхідно клацнути лівою клавішею миші в полі прив'язка або результат, джерело і так далі.

  1. Статистичні і динамічні об'єкти.

Для створення статичного зображення можна використовувати інструменти: лінія, ламані і криві, прямокутники, пласкі фігури, об'ємні фігури. Для вибору інструменту лінія слід клацнути лівою клавішею миші по іконці. Для створення ліні досить клацнути лівою клавішею миші мишкою там, де створювана лінія повинна починатися і закінчуватися.

В якості текстури об'єкту можна вибрати зображення. Для цього необхідно імпортувати зображення:

1. створити групу картинки в розділі ресурси навігатора проекту;

2. створити бібліотеку зображень в групі картинки;

3. відкрити бібліотеку зображень і імпортувати необхідні зображення;

Після імпортування зображень необхідно вибрати зображення в полі текстура.

Динамічне зображення відрізняється від статичного тим, що це зображення змінюється, його стан визначається контрольованим процесом. Зображення може переміщатися, змінювати розміри, обертатися, може відбуватися переміщення пунктирів по його контору, об'єкт може бути заповнений до певного рівня.

Для отримання динамічного зображення завжди потрібна прив'язка до аргументу, значення якого відображається тим або іншим способом.

При динамічному контурі (закладка динамічний контур) задаються (рис. 1) два кольори: колір штрихів і проміжку між ними, довжина штриха, яка також визначає крок переміщення штрихів. Відбувається переміщення штрихів по контору. Швидкість їх переміщення визначається прив'язаним аргументом. Якщо аргумент дорівнює 0, то переміщення відсутнє. Коли аргумент дорівнює 1 відбувається переміщення штрихів при кожному такті на один крок. Якщо аргумент рівний двом, приміром, то штрихи переміщаються на один крок один раз за 2 такти.

Рис. 1. Налаштування динамічного контура

Можна настроїти зміну кольору динамічної заливки залежно від стану технологічного процесу (попередження, аварія, поза межами). Для цього необхідно вибрати кольори заповнення і вибрати значення true в полі кольору для діапазонів.

Соседние файлы в папке ПЗ АСУ ТП_Гузнин