Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
77.82 Кб
Скачать

ПЗ АСУ ТП

Тема 4.4. Обмін даними та обмеження доступу.

Лекція 15.

Обмін даними та обмеження доступу.

  1. Система паролів і прав.

  2. Структура МРВ.

  3. Обмін даними з ПЛК та платами УСО.

1. Система паролів і прав.

Інтегрована SOFTLOGIC - SCADA/HMI - MES - EAM - HRM система TRACE MODE 6 і T - FACTORY 6 має в розпорядженні потужну систему безпеки, здатної максимально захистити працюючу АСУ ТП від несанкціонованого доступу і помилок персоналу.

Система безпеки TRACE MODE заснована на системі паролів. У інструментальній системі створюються групи користувачів. Число груп не обмежується. У кожній групі може бути довільна кількість користувачів АСУ ТП. Ділення на групи умовне і, в принципі, повинно відповідати кількості посад і робочих груп, що мають відношення до цієї АСУ.

Кожен користувач, чи то оператор, технолог, майстер, адміністратор або директор, має свій набір прав доступу до компонентів інформаційної системи - до екранів, елементів управління і функцій управління. При завантаженні АСУТП або АСУП система безпеки TRACE MODE® перевіряє ім'я і пароль користувача і надає йому тільки ті права, які він має. Якщо пароль введений не буде, то система безпеки не дасть АСУ ТП запуститися.

Якщо необхідно організувати автоматичне завантаження системи, то в ній має бути прописаний користувач "по заумовчуванню", що має мінімальні права.

Cистема безпеки TRACE MODE контролює введення пароля і при виході користувача з системи.

Зміну користувача можна робити, не зупиняючи роботу АСУ ТП. Якщо, наприклад, SCADA -система завантажена з правами оператора, то для виконання функцій, технолога (входу в діалог налаштування регуляторів) потрібно буде наново зареєструватися в системі під ім'ям і паролем технолога. Після закінчення налаштування регуляторів технолог повинен вийти з системи, вибравши в якості поточного користувача - оператор. Більше того, адміністратор системи може віддалено поміняти права користувача, пославши команду через мережу.

Система безпеки TRACE MODE дозволяє редагувати список користувачів в реальному часі, додавати або видаляти користувачів, не перериваючи роботи АСУ ТП. Доступ до АСУ ТП протоколюється системою безпеки TRACE MODE в звіт тривог, що дозволяє при необхідності відновити хронологію подій і дій персоналу.

2. Структура мрв.

Монітор реального часу (МРВ) це основний виконуючий модуль SCADA/HMI системи TRACE MODE® 6. Включає сервер реального часу і графічний клієнт. Продукт може бути використаний в АСУТП і в системах телемеханіки.

Існує декілька різновидів МРВ призначених для вирішення різних завдань і функцій, що відрізняються набором. Стандартний МРВ являється класичним SCADA/HMI додатком, основними функціями якого є :

збір даних з УСО через вбудовані і призначені для користувача драйвери TRACE MODE, DDE і OPC;

первинна обробка інформації - фільтрація, масштабування, контроль меж і так далі;

управління технологічним процесом і регулювання по алгоритмах, запрограмованих на мовах стандарту МЭК 6-1131/3;

візуалізація інформації на мнемосхемах і трендах (HMI);

ведення звіту тривог (алармів);

надання HMI -інформації клієнтам і іншим серверам TRACE MODE;

Монітор реального часу має потужні графічні можливості:

фотореалістична об'ємна графіка;

підтримка шарів;

підтримка "прозорості" фігур і накладення текстур;

технологія 3D FAST+ прискорююча завантаження графічних екранів;

можливість динамізації будь-якого графічного об'єкту;

масштабування екранів;

мультиплікація;

тренди реального часу;

історичні тренди обмеженої глибини;

вікна подій;

До Монітора реального часу можна підключати довільну кількість пристроїв зв'язку з об'єктом, використовуючи усі доступні програмні і апаратні інтерфейси. Разом з МРВ TRACE MODE поставляються безкоштовні драйвери до 2422 різних пристроїв введення/виводу : промисловим програмованим контроллерам, платам УСО, модулям DCS, інтелектуальним датчикам, частотним перетворювачам і так далі

Монітор реального часу має відкритий формат драйвера, що дозволяє користувачам писати власні драйвери УСО мовою Сі. Обмін з УСО може бути також реалізований безпосередньо в ST -програмі (без драйвера) через її спеціальні функції. Відповідний toolkit входить до складу будь-якої інструментальної системи TRACE MODE.

Усі різновиди МРВ і МРВ+ версії 6 мають здатність управляти модемом для зв'язку по комутованих телефонних лініях.

Окрім стандартного МРВ існують версії Монітора реального часу з автоматичним гарячим резервуванням, адаптивним регулюванням, зі вбудованим сервером документування, OPC -сервером, сервером СУБД РВ SIAD/SQL 6, GSM -серврером і так далі

При старті монітор прочитує параметри вузла, задані в ході розробки проекту в ІС, а також параметри інших вузлів для коректної взаємодії з ними.

Алгоритм роботи будь-якого монітора TRACE MODE полягає в аналізі каналів - структур змінних, що створюються як при розробці проекту в ІС, так і в реальному часі. Залежно від класу і конфігурації каналу, за результатами його аналізу монітор виконує ту або іншу операцію - запис значень змінних каналу в архів, запит значення джерела даних по вказаному інтерфейсу і запис цього значення в канал, виклик графічного екрану оператора на дисплей і тому подібне

Під записом значення в канал в загальному випадку розуміється привласнення значення змінній (атрибуту) Вхідне значення цього каналу.

Для каналу можуть бути конфігуровані дві найважливіші властивості - зв'язок і виклик.

Перша властивість означає здатність каналу приймати дані від джерел і передавати дані приймачам - іншими словами, за допомогою цієї властивості можна конфігурувати інформаційні потоки АСУ.

Друга властивість означає здатність каналу викликати (реалізувати) шаблон з передачею йому необхідних параметрів (для каналу класу CALL властивість виклик має розширені функції). На основі властивості виклик реалізується, наприклад, графічний інтерфейс оператора, обмін з базою даних і так далі

Сукупність каналів вузла називається базою каналів цього вузла.

Клас каналу визначає його загальне призначення. При розробці проекту можуть бути створені канали тільки зумовлених класів.

Змінні, що входять в канал, називаються його атрибутами. Атрибути каналу мають різне призначення і різний тип даних. Булеві атрибути і атрибути, які можуть набувати тільки два певні значення, називаються прапорами. Прикладом прапора може служити тип каналу, який набуває два значення, - INPUT (числові канали типу INPUT призначені для прийому даних від джерел) і OUTPUT (числові канали типу OUTPUT призначені для передачі свого значення приймачам). Атрибути, які використовуються для передачі значень при виклику шаблону, називаються аргументами каналу. Атрибути забезпечені числовими індексами (індексація атрибутів починається з 0, індексація аргументів - з 1000). Атрибути мають повне ім'я і коротке ім'я (мнемонічне позначення). Ідентифікаторами атрибуту є його індекс і, у ряді випадків, коротке ім'я.

Канали містять усередині себе зумовлені алгоритми (частина з них може настроюватися користувачем), відповідно до яких деякі атрибути каналу встановлюються або обчислюються монітором залежно від стану або значення інших атрибутів.

Виконання внутрішніх алгоритмів каналу і аналіз його атрибутів монітором називається перерахунком каналу. При перерахунку числових каналів виконується також процедура трансляції. Трансляцією називається виклик програми числовим каналом (це єдине призначення властивості виклик числового каналу).

Соседние файлы в папке ПЗ АСУ ТП_Гузнин