Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1202_курсова

.pdf
Скачиваний:
53
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
407.18 Кб
Скачать

Нумерація сторінок у додатках подвійна: у правому верхньому куткусторінки додатку, а у нижньому правому кутку-наскрізна.

У висновку роботи зробити аналіз розробленої системи. Вказати на особливості розробки та застосовані підходи при розробці функціональної моделі.

Список інформаційних джерел має містити підручники по розробці функціональних моделей та сайти, з яких бралася інформація з назвою статті, розміщеної на сайті (не менше 20 джерел).

5 Оформлення курсової роботи (проекту)

Курсова робота (проект) оформляється кожним студентом у вигляді окремого звіту.

Робота має бути оформлена в текстовому редакторі WORD, надрукована на аркушах формату A4.

Титульна аркуш звіту повинен бути підписаний студентом та керівником курсової роботи.

За титульним аркушем звіту розміщується аркуш технічного завдання, заповнений і завірений підписом викладача. Далі розміщується зміст (не менш ніж 2-хрівневий), створений засобами редактора Word, а потім розміщують текстову частину курсової роботи (проекту) (див. п. 4).

Розміри полів на сторінці: верхнє – 20 мм, нижнє – 20 мм, ліве – 30 мм, праве – 10 мм.

Для тексту звіту використовувати параметри: гарнітура – Тimes New Roman; кегль (розмір) 14; міжрядковий інтервал – 1,5. Текст вирівняти з обох боків.

Робота в цілому повинна мати колонтитули (з прізвищем студента та номером групи - верхній колонтитул) та нумерацію сторінок, створену в редакторі тексту (нижній колонтитул). Для курсовго проекту у верхній колонтитул поміщається мала рамка стандартного вигляду для всього тексту і спеціальна рамка для змісту.

Рисунки, креслення, таблиці, графіки, розташовані на окремих аркушах записки, включають у загальну нумерацію сторінок. Ілюстрації позначаються словом "Рис." і нумеруються послідовно в межах розділу (див. Додатки оформлення роботи).

Кожен розділ звіту треба починати з нової сторінки. Найменування розділу записується у вигляді заголовка великими літерами. Крапку наприкінці заголовка не ставлять. Переноси слів у заголовках не допускаються. Якщо заголовок складається з кількох речень, то їх розділяють крапкою. Підкреслювати заголовки не треба. Пункти, підпункти починають з нового рядка і з прописної букви.

11

Зміст звіту включає розділи, їхні порядкові номери позначаються цифрами без крапки: 1, 2, 3, і т.д. (не нумерують розділи: зміст, список прийнятих скорочень, введення, висновок, список літератури, додатки). Перерахування, що містяться в тексті пункту, позначають цифрами з дужкою, наприклад: 1), 2), 3) і т.д.

Номер ілюстрації, формули, таблиці повинний складатися з номера розділу і відділеного крапкою номера в розділі, наприклад, друга формула (ілюстрація, таблиця) четвертого розділу має номер 4.2: Рис. 4.2, Таблиця 4.2.

Перелік нестандартних скорочень, позначень, символів, одиниць і термінів оформляється на окремій сторінці і міститься між змістом і введенням.

У тексті записки потрібно давати посилання на використовувану літературу згідно стандартів: вони містять номер літературного джерела і, у необхідних випадках, номер сторінки, укладені в квадратні дужки. Наприклад, "[118]", "[26, с. 5]". Якщо посилання приводяться на дані, отримані раніше у своїй роботі, то вони включаються у круглі дужки і містять скорочене слово "дивися" і посилальні сторінку, малюнок і т.п., наприклад: "(див. с. 21)".

У додатку 1 міститься приклад основних частин розробленого курсового проекту за темою "Розробка ієрархічної функціональної моделі "Відділ кадрів університету". Титульна сторінка містить шифр документу

ЧДТУ 109135.003-01 ПЗ, де ПЗ – пояснювальна записка та

ЧДТУ.останні цифри року розробки №заліковки.0Варіант-01 ПЗ

6 Організація виконання та захисту роботи

Завдання на курсову роботу (проект) видається на початку семестру. Одночасно студент отримує лист технічного завдання та заповнює календарний план виконання роботи, який він повинен чітко виконувати.

Курсова робота (проект) виконується відповідно до графіка. Контроль виконання студентом етапів курсової роботи виконується керівником і результати виконання етапу фіксуються у календарному плані студента, де фіксуються такі параметри як дата, оцінка, без або з зауваженнями та ін.

Консультації проводяться згідно з розкладом, погодженим зі старостами групи. Керівник спрямовує зусилля студента, контролює обсяг виконаної роботи, коректує завдання.

Курсова робота здається в два етапи:

¾демонстрація експлуатаційних можливостей програмного проекту (виконується розробником у присутності членів комісії). Виявлені недоліки фіксуються у протоколі;

¾захист курсової роботи (проекту) (у вигляді доповіді основних положень курсової роботи (проекту)).

12

Завершена курсова робота (проект) подається на перевірку не пізніше 16-го навчального тижня.

За 7 днів до захисту оформлена пояснювальна записка здається на перевірку керівникові курсової роботи (проекту). За один-два дні керівник допускає роботу до захисту або повертає її для доробки чи виправлень. Після виправлення помилок або доробки записка повторно перевіряється керівником і, якщо зауваження відсутні, допускається до захисту.

Під час захисту студент робить доповідь (5-7 хвилин) про виконану роботу і відповідає на запитання керівника, членів комісії та присутніх. Комісія після обговорення приймає рішення про рівень роботи і оголошує оцінку. Робота здається комісії, після чого керівник записує оцінку в заліковій відомості, заліковій книжці (якщо оцінка задовільна) і на записці. Члени комісії ставлять підписи на записці і в заліковій відомості. Захист на цьому завершений.

Основні критерії оцінки курсової роботи (проекту):

¾рівень якості поданої програмної розробки (повнота реалізованих функцій, рівень інтерфейсу, наявність можливостей настроювання, стійкість та надійність функціонування, наявність засобів допомоги тощо);

¾практична цінність проектних рішень (відповідність реальним умовам об'єкта, універсальність та оригінальність прийнятих рішень):

¾відповідність оформлення курсової роботи (проекту) встановленим вимогам, дотримання встановлених стандартів;

¾своєчасність виконання графіка робіт при проектуванні та поданні курсової роботи (проекту).

Додаток 1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет інформаційних технологій і систем Кафедра Інформаційних технологій проектування

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

РОЗРОБКА ІЄРАРХІЧНОЇ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ МОДЕЛІ "ВІДДІЛ КАДРІВ УНІВЕРСИТЕТУ"

13

ЧДТУ 109135.003-01 ПЗ Пояснювальна записка

Виконавець:

студент групи ________

 

№ заліковки__________

 

ПІБ____________

Перевірив:

посада

 

ПІБ

Дата «___»____________,201_р.

 

Оцінка «___________________»

 

Черкаси, 201___

14

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………..3

1SADT-моделювання ……………….....………………………………….5

1.1SADT-моделі…………………………………………………………….5

1.2Модель відповідає на питання.…………………………………………5

1.3Модель має єдиний суб’єкт…………………………………………….6

1.4У моделі може бути тільки одна точка зору.………………………….7

1.5Моделі як взаємопов’язані набори діаграм...…………………………8

1.6Підсумок ……….…………………..…………………………………..8

2Поняття IDEF0-моделі ……………………………..……………..…..10

3Опис предметної області.……………………………….………………..11

4Створення моделі в стандарті IDEF0…………….………………….…..13

5Створення моделі в ERwin …………………………..…………………..18

Висновки……………………………………………………….………………..19 Список інформаційних джерел....…………………………….…………….….20

 

 

 

 

 

482.ЧДТУ 109135.003-01 ПЗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зм.

Лист

№ докумемента

Підпис

Дата

 

 

 

 

 

 

 

Розроб.

ПІБ студента

 

 

 

Літ.

Лист

 

Листів

Керівник

ПІБ викладача

 

 

РОЗРОБКА ІЄРАРХІЧНОЇ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ МОДЕЛІ

 

н

 

2

 

Заг. К-ть

 

 

 

 

 

 

Н.контр.

 

 

 

"ВІДДІЛ КАДРІВ УНІВЕРСИТЕТУ"

 

 

 

ФІТІС,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кафедра ІТП, Шифр групи

Затв.

.

 

 

 

15

3 Опис предметної області.

3.1 Предметна область: «Відділ кадрів університету»

Кожна організація, незалежно від її розмірів, має відділ кадрів, який, у свою чергу, може бути представлений одним, двома або більшою кількістю фахівців. Відділ кадрів є тією ланкою, яка з'єднує рядових співробітників і вищестоящих керівників. Правильна організація роботи відділу кадрів є важливим моментом в діяльності всього підприємства, так як залежність всіх працівників від вчасно виконаного перекладу, отриманого наказу про звільнення або прийняття на роботу, правильно поліченого стажу дуже велика. Причому ця залежність є як матеріальної, так і моральної. Відділ кадрів, будучи точкою, з якої все починається, змушений працювати з великою кількістю людей. Це, в свою чергу призводить до того, що відбувається документообіг, який є джерелом великої кількості паперу. У фахівців зберігається величезна кількість наказів, особистих справ, анкет та інших різного роду документів, які є необхідними при такій роботі. Тому можливість виконання та зберігання всіх цих документів в електронному вигляді є важливою і актуальною. Всі документи є результатами виконання будь - яких кадрових операцій (або ж вихідними даними для них). Таким чином, у фахівця повинна бути можливість виконання всіх кадрових операцій на комп'ютері, що є набагато ефективніше, швидше і зручніше. На практиці, зіткнувшись з роботою спеціаліста цього відділу, я зрозумів, що виконання всіх функцій абсолютно точно по інструкції і без будь-якої програмної підтримки, призведе до природних помилок, неточностей, що є абсолютно неприпустимим. Саме тому створення автоматизованої системи відділу кадрів є необхідною і виключно правильної заходом для будь-якого підприємства, яке цінує свій час, точність та правильність ведення кадрових справ, гроші і потенційні можливості зростання в області інформаційних технологій.

3.2 Підсистема кадрового обліку

Відділ кадрів веде облік співробітників, що працюють на підприємстві. Кожен співробітник характеризується унікальним табельною номером, ПІБ, статью, датою народження, домашньою адресою і може мати домашній телефон. Співробітниками здійснюються певні кадрові операції (прийом, звільнення, переведення на іншу посаду, в інший підрозділ). Дата і зміст операції (текст до 500 символів) враховуються в особистій картці працівника. Кожен співробітник працює в одному з підрозділів підприємства на певній посаді. Співробітник може мати дітей. Кожна дитина характеризується ім'ям, підлогою і датою народження. Всі відомості про співробітника вводить кадровик.

16

Розробити ІС, яка формує звіти за інформаційними запитами: 1. Вивести на екран і друк список співробітників, прийнятих на роботу протягом зазначеного періоду на певну посаду і вказати всі їх характеристики, упорядкувавши список по ПІБ. 2. Вказати табельний номер, ПІБ, домашня адреса, посада і назва підрозділу для співробітників, що мають дітей до певного віку. Вивести всі відомості про дітей.

4 Створення моделі в стандарті IDEF0.

Рис. 4.1 - Контекстна діаграма IDEF0. Відділ кадрів університету.

Опишемо діаграму за допомогою звітів згенерованих AllFusion Process Modeler.

Model Name: ВідділКадрів

Status: PUBLICATION

Author Name: Калита Іван Юрійович Viewpoint: Начальник відділу кадрів

Purpose: Розглянути роботу відділу кадрів для створення автоматизованої системи управління БД даного підрозділу університету.

Arrow Name: Адміністратор

Arrow Status: PUBLICATION Arrow Source: { Border } Arrow Dest.: Авторизація

Arrow Name: Дані для звіту

17

Arrow Status: PUBLICATION

Arrow Source: Робота з оперативною інформацією

Arrow Dest.: Сформувати і виконати SQL-запит із заданими параметрами

Arrow Name: Довідники Arrow Status: PUBLICATION Arrow Source: { Border }

Arrow Dest.: Довідник підрозділів

Arrow Name: Документи Arrow Status: PUBLICATION Arrow Source: { Border } Arrow Name: Запити

Arrow Status: PUBLICATION Arrow Source: { Border }

Після опису контекстної діаграми проводиться функціональна декомпозиція.

Рис. 4.2 - Діаграма декомпозиції IDEF0.університету

Report for Diagram: A0, Ведення обліку працівників

Activity Number: A1

…………………………………..

Activity Number: A324

18

5 Створення моделі в ERwin

Рис. 5.1 – Логічна та фізична форма БД

За допомогою ERwin 4.0 програмного пакету було створено логічну та фізичну форму БД предметної області, побудовано «вигляд» та встановлено зв’язки між таблицями.

Засобами ERwin 4.0 створено звіт що міститься у додатку Г.

Висновки

Врезультаті розробки курсового проекту (роботи) була створена модель відділу кадрів університету.

Впроцесі розробки моделі була досліджена предметна область, розглянуті основні об’єкти які приймають участь у роботі даної системи.

Використовуючи CASE-засіб розробки AllFusion Process Modeler версії 4.1.1.4 і ERwin 4.0 була розроблена модель роботи системи використовуючи діаграми IDEF0.

За результатами роботи було створено звіт, який включає загальну інформацію про проведену роботу, а також вигляд діаграм і звітів згенерованих в BPwin та ERwin.

19

Список інформаційних джерел

1.Chen P.P. The Entity-Relationship Model: Toward a Unified View of Data. ACM Transactions on Database Systems, vol.1., # 1, 1976.

2.Вендров А. "CASE-технологии. Современные методы и средства проектирования информационных систем".

3.Горин С.В., Тандоев А.Ю. Среда разработки приложений PowerBuilder. DBMS/Russian Edition, №1, 1995.

4.Загоровська Л.Г., Бевз В.І. Моделювання систем: Лабораторний практикум для студентів спец. 6.080400“Інформаційні управляючі системи і технології” ден. форми навчання (Частина 1.) К. : УДУХТ, 1999 – 20 с.

5.Кодд Е.Ф. Реляционная модель данных для больших совместно используемых банков данных. СУБД # 1, 1995, с. 145-160.

6.Маклаков С. В. “ERwin и BPwin. CASE-средства разработки информационных систем” Москва «Диалг-МИФИ» 2001.

7.Маклаков С.В. CASE–средства разработки информационных систем. –

М. : Диалог – МИФИ, 2000 – 258 с.

8.Тандоев А.Ю. Архитектура продуктов клиент-сервер фирмы Sybase.

СУБД # 1, 1995, с. 62-69.

9.Гордієнко І. В. Інформаційні системи і технології в менеджменті: Навч.-метод. посібник для самостійного вивчення дисципліни – К.: КНЕУ, 2003. – 259 с.

10.Устинова Г. М. Информационные системы менеджмента: Основные аналитические технологи в поддержке принятия решений.: Учебное пособие.

– СПб: Издательство «ДиаСофтЮП», 2000. – 368 с.

11.Петров В. Н. Информационные системы. – СПб.: ПИТЕР, 2002. – 688 с.

12.Пономаренко В. С. . Проектування інформаційних систем .: Навч. посібник. – К.: Академія, 2002. – 544 с.

13.Пономаренко В. С. Інформаційні системи і технології в економіці: Навч. посібник. – К.: Академія, 2002. – 542 с.

14.Репин В. В., Елиферов В. Г. Процессный поход к управлению. Моделирование бізнес-процессов. – 5-е изд. – М.: РИА «Стандарты и качество », 2007. – 408 с.

15.Черемных С.В., Семенов И.О., Ручкин B.C. Моделирование и анализ систем. IDEF-технологии: практикум. – М.: Финансы и статистика, 2006. –

192с.

16.Бахтизин В.В., Глухова Л.А. Методология функционального проектирования IDEF0. – Мн.: БГУИР, 2003.

Марка Д.А., МакГоуэн К. Методология структурного анализа и

проектирования SADT. – М., 1993.

20