Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пшенична сльоза.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
61.95 Кб
Скачать

1.4 Вимоги до сировини та матеріалів

1.4.1 Для виробництва спирту етилового ректифікованого використовують таку харчову сировину:

— пшеницю згідно з ДСТУ 3768;

— жито згідно ГОСТ 27850, ГОСТ 16990, ГОСТ 16991;

— ячмінь згідно з ДСТУ 3769;

— овес згідно з ГОСТ 28673, ГОСТ 7757;

— картоплю згідно з ГОСТ 17421;

— буряк цукровий згідно з ДСТУ 3696;

— кукурудзу згідно з ГОСТ 13634;

— цукор-пісок згідно з ДСТУ 2316;

— цукор-рідкий згідно з ДСТУ 3357;

— фракцію головну етилового спирту згідно з чинними нормативними документами;

— спирт етиловий-сирець згідно з ДСТУ 131.

Дозволено використовувати для виробництва спирту етилового ректифікованого іншу цукро- і крохмалевмісну згідно з чинними нормативними документами, а також харчову сировину, дозволену Міністерством охорони здоров´я для цього виробництва.

Спирт етиловиий ректифікований «Пшенична сльоза» виробляють із пшениці або із суміші пшениці, жита і ячменю, в якій вміст пшениці становить не менше 60%.

Спирт етиловий ректифікований «Люкс» і «Екстра» виробляють із різних видів зерна (крім бобових) і суміші зерна і картоплі (кількість крохмалю з картоплі в суміші не повинна перевищувати 35% у разі виробництва спирту «Люкс» і 60% у разі виробництва спирту «Екстра»).

Спирт етиловий ректифікований «Вищої очистки» виробляють:

— із зерна, картоплі або із суміші зерна і картоплі;

— із суміші зерна, картоплі, цукрового буряка, меляси, цукру-сирцю та іншої цукро- і крохмалевмісної рослинної сировини в різних співвідношеннях;

— із меляси;

— із фракції головної етилового спирту.

Сорт спирту етилового ректифікованого, виробленого із спирту етилового-сирцю, повинен відповідати сировині, з якої одержують спирт-сирець.

Сировина, яка надходить для виробництва спирту етилового ректифікованого, повинна мати документ, що підтверджує її якість та показники безпеки згідно з чинними нормативними документами.

У виробництві спирту етилового ректифікованого застосовують допоміжні матеріали, які дозволені у спиртовому виробництві Міністерством охорони здоров’я України.

1.5 Пакування

1.5.1 Спирт етиловий ректифікований заливають у спеціально підготовлені залізничні вагони-цистерни, згідно з ГОСТ 10674, автомобільні цистерни, згідно з чинними нормативними документами, а також у бочки, згідно з ГОСТ 1395 та ГОСТ 6247.

1.5.2 Ступінь (рівень) заповнення цистерни та бочок спиртом етиловим ректифікованим встановлюють з урахуванням повного використання їх місткості (вантажопідйомності) та об’ємного розширення спирту етилового ректифікованого за умов перепаду температур під час транспортування та зберігання.

1.5.3 Можна розливати спирт також у бутлі і каністри, згідно з чинними нормативними документами, та інші вмістища, виготовлені з матеріалів, дозволених Міністерством охорони здоров’я для контакту з продуктом цього виду,які повинні бути закупорені. опечатані або опломбовані. Пакування та пакування тари з спиртом етиловим ректифікованим повинні забезпечувати його зберігання та відповідати вимогам ГОСТ 26319.

1.6 Маркування

1.6.1 Маркують залізничні цистерни, автоцистерни та контейнери відповідно до Правил перевезення небезпечних вантажів, що діють на даному виді транспорту.

Транспортне маркування здійснюють згідно з ГОСТ 14192 з нанесенням даних, що характеризують продукцію:

— маніпуляційні знаки «Вогненебезпечно», «Вибухонебезпечно», «Оберігати від нагрівання» та основні написи:

— найменування заводу-виробника, його товарний знак та код виробника;

— назва продукту, назва сорту спирту;

— номер партії;

— кількість спирту, в декалітрах;

— маса брутто, в кілограмах;

— позначення цього стандарту;

— маркування, яке характеризує транспортну небезпеку вантажу згідно з ГОСТ 19433 (клас 3, підклас 3.2, категорія 321, група 2, класифікаційний шифр 3212, індентифікаційний номер спирту

етилового ректифікованого як небезпечного вантажу за списком ООН-1170, код термінових заходів — 34 Е, креслення 3);

— дата відвантажування.