Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні ГК заоч..docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
110.99 Кб
Скачать

Розв’язання:

МБК=100-115+10=-5 ум. од.

Рз=200+75-5-25-60=185 ум. од.

Рв=185-75=110 ум. од.

Механізм грошово-кредитної мультиплікації

Процес грошово-кредитної мультиплікації – це процес створення нових банківських депозитів (безготівкових грошей) при кредитуванні банками клієнтури на основі додаткових (вільних) резервів, що надійшли в банк ззовні.

Грошово-кредитний мультиплікатор – це коефіцієнт, що зарактеризує зв’язок між збільшенням (скороченням) надлишкових резервів банківської системи і сумою нових кредитних грошей, яку вона може створити.

Ефект грошово-кредитного мультиплікатора грунтується на тому, що резерви, втрачені одним комерційним банком, внаслідок кредитування стають набутком іншого і використовуються ним також для кредитування. Отже, кожна грошова одиниця, випущена в оборот одним із комерційних банків, створює кредитні резерви для друго7го, другим для третього і т.д. Іншими словами, ефект мультиплікатора виникає тому, що резерви, які втрачають окремі банки при наданні позик, не втрачає банківська система в цілому. Внаслідок цього вона спроможна створювати кредитні гроші значно більші за її надлишкові резерви. Але така спроможність банківської системи обмежується через обов’язкове резервування комерційних банків. Величина обов’язкових резервів зумовлюється нормою обов’язкового резервування і регулюється у законодавчому порядку. Формування обов’язкових резервів робить джерелом кредитування лише надлишкові резерви. Саме тому грошово-кредитний мультиплікатор розкриває зв’язок грошоутворюючої здатності банківської системи з її надлишковими резервами, забезпечує банківській системі досить високу захищеність (ліквідність) у періоди несприятливої кон’юнктури; дозволяє державі через зміну резервної норми впливати на кредитоспроможність комерційних банків, а тоже регулювати масу грошей в обігу.

Розглянемо процес грошово-кредитної мультиплікації на прикладі.

Зробимо такі припущення:

  1. центральний банк прокредитував у цьому місяці тільки один комерційний банк А;

  2. комерційні банки на початок місяця не мають вільних резервів;

  3. банки використовують новостворені вільні резерви тільки для кредитування своїх клієнтів і тільки в безготівковій формі.

Нехай r = 10 %.

Рис. 1. Механізм грошово-кредитної мультиплікації

1000 гр. од. – грошова база;

R – резерв банку.

Теоретично депозити збільшуються порівняно з грошима, які надійшли до банку з самого початку, наступним чином:

де: m – коефіцієнт мультиплікатора;

r – норма обов’язкового резервування.

Оскільки мультиплікатор вказує, яку максимальну кількість нових грошей створить одна грошова одиниця надлишкових резервів при даній резервній формі, то для визначення всієї максимальної маси нових грошей, яку спроможна утворити банківська система при наявності надлишкових резервів необхідно надлишкові резерви помножити на грошово-кредитний мультиплікатор.

де: – приріст грошової маси у наслідок грошово-кредитної мультиплікації;

– початковий приріст резервів, що спричинив процес мультиплікації.

Задача 8. 8 квітня НБУ видав комерційному банку А позичку на суму 5 млн. грн. за рахунок кредитної емісії, загальний резерв банку А збільшився на цю суму. За рахунок вільного резерву банк А видав позичку консервному комбінаті на суму вільного резерву, яку перерахував на його розрахунковий рахунок. Консервний комбінат в той же день заплатив за сировину торговій організації, яка обслуговується банком Б. За рахунок свого вільного резерву банк Б надав позичку СТО на суму вільного резерву. СТО 15 квітня на суму позички закупила запчастини у машинобудівного заводу і перерахувала їх на розрахунковий рахунок банку В. Банк В на суму вільних резерві 19 квітня надав позичку молокозаводу, який в той же день на суму позики закупив молоко у СТОВ “Слава” і перерахував кошти на їхній розрахунковий рахунок у банку Г.

Показати процес грошово-кредитної мультиплікації, якщо норма обов’язкового резервування дорівнює 15 %.

Таблиця 2

Процес грошово-кредитної мультиплікації

млн. грн.

Банк

Залучені кошти (пасиви)

Рух резервів

Надані позички (активи)

Надходження

Витрачання

Обов’язкові

Вільні

НБУ

-

-

-

-

+5,0

А

+5,0

+0,75

+4,25

-4,25

+4,25

Б

+4,25

+0,64

+3,61

-3,61

+3,61

В

+3,61

+0,54

+3,07

-3,07

+3,07

Г

+3,07

+0,46

+2,61

-2,61

+2,61

Д

+2,61

+0,39

+2,22

-2,22

+2,22

Інші банки (разом)

+14,76

+2,22

+12,54

-12,54

+12,54

Усього

+33,3

+5,0

+28,3

-28,3

+28,3

; млн. грн.