Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота.doc
Скачиваний:
183
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.68 Mб
Скачать

3.4 Висновок

В даному розділі було проведено програмне проектування модулів програми, яка шифрує текст за відомим криптографічним алгоритмом AES – 128, який з 2001 року признано основним державним криптографічним алгоритмом США. Програма написана на JavaScript, тому що в рамках курсової роботи найдоцільніше і найзручніше показати результати шифрування у всім відомому браузері. Внаслідок проектування і кодування програми було створено 5 модулів (aes.js, bits.js, ext.js, gf28.js, md5.js), в який відображена вся логіка роботи алгоритму та головну сторінку програми (aes.html), в якій відбувається введення та отримання результатів шифрування та дешифрування. Щоб протестувати всі модулі потрібно запустити головну сторінку та в полі введення тексту(даних) набрати текст, який потрібно зашифрувати. Після натиснення на кнопці Розшифрування, відбувається перетворення тексту на основі досліджуваного алгоритму, та подальшого його відображення в полі виводу шифрованого тексту, що розміщується в низу браузера. Результат тестування можна проглянути на рисунку 3.13.

Рисунок 3.13 – Результат тестування алгоритму

Отже результати тестування задовольняють вимоги до результату роботи алгоритму, що доводить його працездатність.

Висновки

В ході курсового проектування було виконано:

  1. Дослідження предметної галузі яке показало, що найбільш сучасним є проблема криптографічного захисту інформації;

  2. Аналіз існуючих методів захисту, від фізичного перехоплення інформації та програмного, через мережі та на локальних ПК, та програмні засоби, що показало, що в базовий метод може бути прийнято алгоритм криптографічного шифрування інформації AES. Вважається доцільно взяти за основу розробку цього алгоритму для отримання практичних навичок;

  3. Алгоритм шифрування текстової інформації AES був обраний тому, що він є найбільш ефективний серед криптографічних алгоритмів за останній час по всіх параметрах і обраним офіційним стандартом США для симетричного шифрування;

  4. Побудова алгоритму симетричного шифрування AES – 128;

  5. Проведена програмна реалізація на JavaScript та тестування програмних модулів в браузері.

Література

1   Зенін О. С., Іванов М. А. Стандарт криптографічного захисту – AES. Кінцеві поля. М.: КУДИЦ – ОБРАЗ, 2002. 176 с.

2   Ківі Берд. Конкурс на новий крипто стандарт AES. – Системи безпеки зв’язку і телекомунікацій, 1999, №27 – 28.

3   Столінгс В. криптографія і захист мереж: принципи і практика. М.: видавничий дім «Вильямс», 2001. 672 с.

4   Шнаєр В. Прикладна криптографія. Протоколи, алгоритми, вихідні тексти на мові С. М.: Видавництво «ТРИУМФ», 2002. 816 с.

5   Винокуров А. сторінка класичних блочних шифрів.

http://www.enlight.ru/crypto/

6 Berlekamp E., “Algebraic Coding Theory”, Aegean Park Press, 1984.

7 Brunner H., Curiger A., Hofstetter M. “On computing multiplicative inverses in GF(2n)”, IEEE Transactions on Computers Vol. 42, no. 8 (1993), pp. 1010 – 1015.

8 Biham E. New types of cryptanalytic attacks using related keys. Advances in Criptology, Proceedings Eurocrypt’93, LNCS 765, T. Helleseth, Ed., Springer – Verlag, 1993, pp 398 – 409.

9 Biham E., Sharmir A. Differential cryptanalysis of DES-like cryptosystems. Journal of Cryptology, Vol. 4, No. 1, 1991, pp. 3 – 72.

10 Daemen J., Rijmen V., The design of Rijndael, Springer, Berlin, 2002.