Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова по катеру.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

1.2. Аналіз конструкції на прикладі катеру Grizzly

Головною відмінністю катерів Grizzly є те, що вони зроблені не з пластику, а з алюмінієво-магнієвого сплаву (Рис.6) АМГ-5 М. Тому навіть популярна модель катери Grizzly 580 R з товщиною днища 4 мм і бортами (зігованнимі для додаткової жорсткості конструкції) 3 мм має рівну вагу в порівнянні зі своїм пластиковим аналогом.

Рис.6

Однак порівнювати міцність і довговічність цих двох матеріалів (металу і пластика) просто немає сенсу. Алюмінієвий катер витримує удари на високій швидкості про підводні валуни, яких на Ладозі вистачає, тоді як відомі випадки пробивання крихкого пластикового корпусу з сумними наслідками ... Конструкція корпусу всіх катерів Grizzly (Рис.7)дозволяє навіть при повному завантаженні катери легко ковзати по воді.

Рис.7

.Днище за формою нагадує крило чайки - така конструкція додає остійності на воді, маневреності, а також гасить вібрацію від невеликих хвиль. Верх катера (палуба) виготовлений з полірується пластику, виробленого за фінською технологією Gelocoat. У всіх катерах є безліч скриньок, бардачків і т. п., (Рис.8) що не можна не переоцінити - є куди покласти рибу, рюкзаки, провіант ... без побоювання, що речі намокнуть.

Рис.8

Але останнє - на любителя, а от поставити на катер сучасне навігаційне обладнання абсолютно необхідно (Рис.9). Для тих моделей катерів, де передбачена каюта, відмінною опцією є система опалення Webasto, працююча автономно.

Рис.9

2.Технологія виготовлення корпусу судна

Склопластикові катери COBRA (Рис.10) почали випускати в1999 році. Перші продажі і участь катерів COBRA в українських бот-шоу показали затребуваність цих плавзасобів на українському ринку. Пізніше продукція отримала визнання в Росії і Європі. Головні достоїнства, які підкреслювали всі незалежні експерти, які проводили тестування катерів COBRA в різних країнах: швидкість, комфорт, безпеку і відмінні ходові характеристики. Сьогодні модельний ряд катерів COBRA налічує більше десяти моделей. Всі катери виготовляються під наглядом Українського Регістру Судноплавства і мають відповідні сертифікати. Катери пройшли сертифікацію Російського Стандарту, Bureau Veritas (Франція) та отримали сертифікати відповідності міжнародним стандартам якості РЄ та IMCI.

Рис.10

В якості конструкційного матеріалу застосовується саме склопластик - матеріал (Рис.11) номер один в суднобудуванні, це обумовлено його високими питомими характеристиками міцності і жорсткості, при цьому він легше і дешевше металу і не схильний корозійному впливу води. Цей матеріал стійкий до негативної сонячному впливу, пружний, має низьку теплопровідність. У склопластику відмінні електроізоляційні властивості, низький коефіцієнт лінійного теплового розширення, він не чутливий до низьких температур. Досвід відновлення катерів COBRA і досвід реставрації корпусів рібовскіх моделей човнів BRIG доводить, що склопластик має дуже високу ремонтопридатність. Все це забезпечує катерам із стеклопластіковим корпусом більшу тривалість експлуатації. Надійність катерів COBRA і їх відповідність сучасним вимогам безпеки підтверджує досвід їх експлуатації приватними власниками, МНС України, базами відпочинку.

   

Рис.11

Усі виробничі процеси проводяться в одному місці (Рис.12), де зосереджені наступні ділянки: проектування і дизайну, моделювання, формування, збірки, ділянка металообробки, деревообробний ділянку, швейний ділянку; ділянка електромонтажу і обладнання. У процесі проектування корпуса одне з головних питань - обводи майбутньої моделі, від них у великій мірі залежать ходові характеристики катери, висока мореплавність, маневреність і остійність. Важливо також правильно спроектувати внутрішній простір. Тому наші конструктори завжди шукають компроміс між корисною площею, комфортом і зовнішнім дизайном надводної частини катера. Спеціальна форма днища і вітрові скла дають хороший захист кокпіта від бризок і вітру у всіх катерів COBRA, як відкритих, так і каютних моделей 

Рис.12

Коротко про основні етапи виробництва (Рис.13): на поліровану поверхню матриці наноситься гелькоут, поверх якого формується необхідна кількість шарів стекломата - складові частини склопластику. Після затвердіння гелькоута і стекломата виходить вже готова поверхня корпусу майбутнього катери. Одна з переваг такої технології - у склопластикових корпусів немає зварних або клепаних швів, які є місцями найбільше схильними корозії. Корпус катерів COBRA складається з відформованих (з поліефірного пластика) днищевой частини і палуби, які з'єднують між собою за спеціальною технологією. Палуба являє собою єдину деталь з великою кількістю вигинів, поднутрений і ніш, яка посилюється декількома шарами склотканини. Внутрішній простір нижній (днищевой) частини катери складається з двох герметичних відсіків, в яких встановлені роздільні автоматичні помпи для відкачування води. Конструкції катерів розроблялися таким чином, щоб забезпечити максимально вільну площу для людей і для монтажу додаткового обладнання.

Рис.13

Застосовуються комплектуючі від кращих світових виробників: Osculati, Taylor Made, Prelco, UltraFlex, Sunbrella, SIC Divisione, Polyplast, склопластикові матеріали Ashland і Scottbader, двигуни Volvo Penta, MerCruiser, Evinrude, Suzuki, Tohatsu. Для обробки внутрішнього простору катерів COBRA використовуються спеціальні матеріали, які можуть піддаватися впливу води і вологи без втрати своїх якостей. Вживана фурнітура як власного виробництва (релінги, трапи, килимові покриття), так і імпортного виробництва (качки, люки, ілюмінатори, фітинги і т.п.). Всі кріпильні елементи виконані з нержавіючої сталі. Для зручності пасажирів в кокпіті застосовуються рундуки, кришки яких оснащені замками і пружинними стійками. Постійно йде робота з удосконалювання дизайну (Рис.14)та інтер'єру (Рис.15), враховуючи нові світові тенденції і напрямки, а також відгуки про експлуатацію. 

 

 

 

 

  Рис.14 Рис.15