Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Desktop / 11930_урок Найважливіші відомості із синтаксису й пунктуації.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
600.58 Кб
Скачать

Методична розробка уроку з української мови на тему:

Тема: «Найважливіші відомості із синтаксису й пунктуації: словосполучення та речення, синтаксичні зв’язки в них. Класифікація речень за будовою».

Мета :

  • актуалізувати знання учнів про словосполучення та речення, синтаксичні зв’язки в них, класифікацію речень за будовою;

  • удосконалювати вміння визначати та аналізувати словосполучення й речення з погляду їх структури та комунікативного призначення, розвивати вміння доречно використовувати словосполучення та речення в писемному мовленні;

  • виховувати колективізм, вміння працювати в команді, почуття відповідальності за доручену справу, культуру ділового мовлення, потребу вдосконалювати своє мовлення.

Обладнання: дидактичний матеріал, мультимедійний проектор, відеопрезентації з теми, грамоти для нагородження переможців.

Очікувані результати: учні визначають особливості синтаксичних одиниць, уміють аналізувати словосполучення і речення з погляду їх структури, комунікативного призначення, доречно використовувати в усному й писемному мовленні словосполучення і речення.

Тип уроку: формування й удосконалення вмінь та навичок.

Форма проведення: урок - ділова гра.

Хід уроку.

I. Організаційний момент.

(Підготовка учнів до уроку)

Доброго дня шановні гості, колеги, учні! Ми раді вітати вас у нашому клубі «Успішні підприємці», який базується на такому принципі: «Чим більше знань віддаєш, тим більше отримуєш.»

ІІ Оголошення теми й мети уроку.

  1. Слово вчителя.

Шановні учні, сьогодні ми зібралися з вами в трохи незвичайній обстановці для того, щоб опрацювати тему нашого уроку:

«Найважливіші відомості із синтаксису й пунктуації: словосполучення та речення, синтаксичні зв’язки в них. Класифікація речень за будовою».

Крок за кроком ми з вами спробуємо досягати мети нашого уроку.

Опанувавши тему, ви перш за все:

  • актуалізуєте :

cвої знання про словосполучення та речення, синтаксичні зв’язки в них, класифікацію речень за будовою;

  • удосконалите:

свої вміння визначати та аналізувати словосполучення і речення з погляду їх структури та комунікативного призначення, розвивати вміння доречно використовувати словосполучення та речення в писемному мовленні;

  • будете:

виховувати в собі колективізм, вміння працювати в команді, почуття відповідальності за доручену справу, культуру ділового мовлення, потребу вдосконалювати своє мовлення.

Сьогодні наш урок, як я вже сказала, буде трохи незвичайний, це урок - ділова гра бізнесменів-початківців клубу «Успішні підприємці».

Уявіть на мить, що ви бізнесмени, які розпочинають свою справу. Щоб гра була цікавішою ми проведемо її у вигляді змагань, тому заздалегідь було сформовано дві команди бізнесменів: команда червоних, привітаємо їх, та команда жовтих та голова клубу....

Ви, шановні бізнесмени - початківці продемонструєте нам свої знання та здібності з теми, вміння парацювати в команді, заробляти грощі.

ІІІ Мотивація навчальної діяльності учнів.

  1. Робота з дошкою візуалізації.

Надписи і малюнки зроблені на окремих аркушах. Викладач задає питання, закріплює аркуш з надписом і малюнком на дошці. Прослуховує відповіді, записує їх на дошці і додає малюнок.

1. Для чого ви навчаєтесь?

Щоб отримати знання.

2. Навіщо потрібні знання?

Щоб бути освіченими людьми, отримати професію.

3. Для чого необхідно опанувати якусь професію?

Щоб влаштуватися на роботу.

4. Нащо людині робота?

Щоб отримувати заробітну платню, щоб втілювати у життя свої мрії, бажання.

ІV Сприйняття та засвоєння учнями навчального матеріалу. Формування вмінь та навичок.