Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
64
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
126.46 Кб
Скачать

Характеристика найбільш поширених шляхів струму в тілі людини

Шлях струму

Частота виникнення даного шляху струму, %

Частка потерпілих,

котрі втрачали свідомість протягом дії струму, %

Значення струму, що проходить через серце, % від загального струму, що проходить через тіло

Рука — рука

40

83

3,3

Права рука — ноги

20

87

6,7

Ліва рука — ноги

17

80

3,7

Нога — нога

6

15

0,4

Голова — ноги

5

88

6,8

Голова — руки

4

92

7,0

Інші

8

65

оцінити також за значенням струму, що проходить через серце: чим більший цей струм, тим небезпечніша петля. При найбільш поширених петлях в тілі людини через серце протікає 0,4—7% загального струму (четверта графа табл. 2.1).

Індивідуальні властивості людини. Відомо, що здорові та фізично міцні люди легше переносять електричні удари, ніж хворі та слабкі. Особливо сприйнятливими до електричного струму є особи, котрі нездужають на захворювання шкіри, серцево-судинної системи, органів внутрішньої секреції, легенів, мають нервові хвороби.

Важливе значення має психічна підготовленість до можливої небезпеки ураження струмом. В переважній більшості випадків несподіваний електричний удар навіть за низької напруги призводить до важких наслідків. Проте за умови, коли людина очікує удару, то ступінь ураження значно знижується. В цьому контексті великого значення набувають ступінь уваги, зосередженість людини на виконуваній роботі, втома. Кваліфікація людини також суттєво відбивається на наслідках впливу електричного струму. Досвід, вміння адекватно оцінити ситуацію щодо небезпеки, що виникла, а також застосувати раціональні способи звільнення від струму дозволяють уникнути важкого ураження. В зв'язку з цим правила техніки безпеки передбачають обов'язкову медичну перевірку персоналу, котрий обслуговує електроустановки при початку роботи та періодичні перевірки.

1Електротравматравма, викликана дією електричного струму чи електричної дуги.

2Розрізняють такі чотири ступені опіків: I  почервоніння шкіри; II  утворенняґ пухирів; III  омертвіння всієї товщини шкіри і IV – обвуглення тканин

34