Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
80.9 Кб
Скачать

В4. Особливості курсу «Охорона праці в електроніці»

У даному лекційному курсі будуть розглядатися питання охорони праці при роботі на підприємствах електронної промисловості.

Оскільки електронна промисловість належить до найпрогресивніших і найбільш динамічних галузей народного господарства, у ній широко використовуються останні досягнення науково-технічного прогресу, передові технології. Усе це формує певні особливості для гарантування безпечних умов праці на таких виробництвах.

Електроніка — галузь фізикитатехніки, в якій досліджуються електронні процеси, що пов'язані з утворенням та керуванням руху вільнихелектронівта/або іншихзарядженихчастинокв різноманітних середовищах (вакуум,тверде тіло,газ,плазма) та на їх границях, а також проблеми і методи розробкиелектронних приладіврізного призначення.

Електронна промисловість  галузь промисловості, що виробляє електронні прилади (напівпровідникові, електровакуумні, п’єзокварцові прилади, вироби квантової, кріогенної і оптоелектроніки, інтегральної оптики), резистори, конденсатори, штепсельні роз’єднувачі та інші радіокомпоненти, спеціальне технологічне устаткування і апаратуру.

Характерним для технології в електронній промисловості є необхідність широкого використання новітніх методів і засобів: електроннопроменевої,ультразвуковоїілазерної обробкиізварювання,фотолітографії,електронноїірентгенівської літографії, електроіскрової обробки, іонної імплантації плазмохімії,молекулярної епітаксії,електронної мікроскопії,вакуумних установок, що забезпечуютьтискзалишкових газівдо 10 — 13мм рт. ст. Складність багатьох технологічних процесів вимагає виключення суб'єктивного впливу людини на процес, що обумовлює актуальність проблеми автоматизації виробництва електронних приладівіз застосуваннямЕОМ.

З вище наведеного зрозуміло, що на робітників підприємств електронного профілю зростає небезпека впливу психофізіологічних небезпечних та шкідливих виробничих факторів. Крім загального кола питань безпечної організації праці, типових для будь-якого сучасного виробництва, необхідно створити аналогічні умови на тих ділянках технологічного процесу, які є специфічними для підприємств електронної промисловості.

1ДСТУ  державні стандарти України.