Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UkrMovaLiter_mag.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
150.53 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді і спорту України

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор _________С. В.Мельничук

„___”______________2013 р.

ПРОГРАМА

ФАХОВОГО ІСПИТУ

для вступників на освітньо-кваліфікаційний рівень

магістр”

(повна форма навчання)

спеціальність – 8.02030301 “Українська мова та література”

Схвалено Вченою радою філологічного факультету

Протокол № 7 від „20лютого 2013 р.

Голова ради Бунчук Б. І.

Чернівці-2013

УКРАЇНСЬКА МОВА

ВСТУП

Українська мова – державна мова України. Українська мова серед інших мов світу. Українська мова як національна мова українського народу. Основні етапи розвитку української мови від найдавніших часів до наших днів. Назви "Україна", "український". Функціонально-стилістичне багатство української мови.

Літературна мова й діалекти. Територіальні діалекти української мови. Значення діалектів для розвитку літературної мови. Українська мова як унормована й опрацьована форма загальнонаціональної мови, її писемна й усна форми. Мовна норма та її соціальне значення. Основні тенденції розвитку української літературної мови на сучасному етапі.

Мова як суспільне явище. Функції мови. Мова – ієрархічна система. Синтагматичні та парадигматичні відношення мовних одиниць. Сучасна українська мова як об’єкт наукового вивчення. Специфічні риси української мови в галузі фонетики, лексики, морфології та синтаксису.

Історія українського правопису. Нова редакція українського правопису: основні засади українського правопису.

Фонетика і фонологія

Предмет фонетики і фонології, зв’язок з іншими лінгвістичними дисциплінами. Загальна характеристика фонетичної системи сучасної української мови.

Основні звукові одиниці мови: лінійні (сегментні) – звуки – та нелінійні (суперсегментні) – наголос, інтонація. Акустичні властивості мовних звуків. Три аспекти вивчення звука.

Голосні та приголосні звуки (загальна характеристика). Акустико-артикуляційна класифікація голосних звуків. Акустико-артикуляційна класифікація приголосних звуків: за способом і місцем творення, за ступенем палаталізації, за участю голосу і шуму. Додаткові артикуляційні ознаки приголосних звуків: подовження та подвоєння. Асиміляція і дисиміляція приголосних у потоці мовлення. Спрощення в групах приголосних.

Система фонем сучасної української літературної мови. Поняття про фонему. Диференційні ознаки та функції фонем. Поняття позиції у фонології. Головні вияви і варіанти фонем.

Фонетична і фонематична транскрипції.

Історичні чергування голосних фонем. Чергування о, е-і (з історичними коментарями). Чергування о, є з "нулем звука" (історичний коментар). Чергування е-о після шиплячих та й (з історичним коментарем). Найдавніші чергування голосних фонем. Чергування і-й; у-в в українській мові.

Історичні чергування приголосних фонем. Чергування г-ж-з’; к-ч-ц’; х-ш-с’ (з історичним коментарем). Чергування твердих і м’яких приголосних фонем. Взаємодія приголосних з j (з історичними коментарями).

Склад як одиниця фонетичної системи. Український складоподіл. Морфемне членування і складоподіл. Орфографічний і фонетичний складо­поділ. Український наголос, його функції та ознаки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]