Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sukalova / Лабораторная работа_5.odt
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
52.38 Кб
Скачать

Теоретическая часть:

Тема1. Основні поняття

Мова програмування JavaScript була розроблена фірмою Netscape в співпраці з Sun Microsystems і анансована в 1995 році. JavaScript призначена для створення програмної підтримки html-документів, що виконується на боці клієнта. Основні галузі використання JavaScript: • Створення динамічних сторінок, тобто сторінок, вміст яких може змінюватися після завантаження. • Перевірка правильності заповнення форм користувача. • Рішення "локальних" завдань за допомогою сценаріїв. • JavaScript-код - основа більшості Ajax-додатків.

• JavaScript-код - основа сучасних JavaScript frameworks (jQuery, MooTools, Prototype…).

JavaScript дозволяє створювати додатки, що виконуються на стороні клієнта, тобто ці програми виконуються браузером на комп'ютері користувача

Мова JavaScript є платформонезалежною, тобто сценарії обробляються вбудованим в браузер інтерпретатором незалежно від типу операційної системи, що встановлена на комп’ютері клієнта. На жаль, не всі сценарії виконуються коректно у всіх браузерах, тому тестуйте свої javascript-програми в різних браузерах. Мова JavaScript є нетипізованою, тобто типи даних, що зберігаються в одній і тій самі відмінній можуть змінюватися в ході виконання програми , а явна об’ява типу відмінної перед використанням необов’язкова. Мова JavaScript є регістрозалежною, тобто заголовні і прописні букви алфавіту вважаються різними символами. Мова JavaScript є об’єктно-орієнтованною, тобто в мові реалізовано основні ознаки об’єктно-орієнтованного програмування (інкапсуляцію, поліморфізм та спадковість). Правила підключення JavaScript сценарію до гіпертекстового документа.

Розширення гіпертекстового документу, до якого підключено JavaScript сценарій не змінюється (*.htm, *.html)

Перший спосіб підключення – винесення скриптів в окремий фаїл (рис 1). Парний тег <script>…</script> відповідає за підключення скриптів до гіпертекстового документу. Документ зі скриптами створюється у звичайному текстовому редакторі або спеціалізованому редакторі. При вивчені програмування на JavaScript рекомендуємо використовувати інструмент Firebug, що інтегрується з браузером Firefox. Інструкції по використанню знаходяться на сайті http://firebug.ru/. Файли з скриптами на мові JavaScript мають розширення *.js

(рис 1)

Другий спосіб підключення – встроювання скриптів безпосередньо в гіпертекстовий документ (рис 2). Якщо Web-браузер не підтримує скрипти, наприклад, це занадто стара версія програми, або користувач відключив підтримку скриптів в налаштуваннях безпеки, то Web-оглядач проігнорує тег <SCRIPT> і виведе на екран текст скрипта.Щоб уникнути цього, скрипт всередині тега <SCRIPT> рекомендують укладати в коментар (<!--   -->).

(рис. 2)

Для написання сценаріїв необхідно ознайомитися з основними поняттями, такими як константи, змінні та вирази Константи Константи - це найпростіші дані з якими може працювати. • Константи цілого типу - цілі числа в поданні:

десятковому, наприклад: 15, 5, -174.

шістнадцятковому, наприклад: 0х25, 0хff. Шістнадцяткові числа включають цифри 0 - 9 і букви a, b, c, d, e, f. Записуються вони з символами 0х перед числом. вісімковому, наприклад: 011, 0543. Вісімкові числа включають тільки цифри 0 - 7. Записуються вони з символами 0 перед числом.

Константи дійсного типу - дробові числа. Ціла частина відділяється від дробової точкою, наприклад: 99.15, -32.45. Можлива експонентна форма запису, наприклад: 2.73e-7. У звичному вигляді це 2.73Х10-7, але в javascript знак множення і 10 замінюються символом-e-. • Логічні значення - є два: істина (true) і хиба (false). Число 0 або порожній рядок позначають хибне значення. Все решта - позначає істину (довільне число нерівне 0, або люба непуста строчка) Приклади:

Строкові константи - послідовність символів, укладена в одинарні або подвійні лапки. Наприклад: "ваше ім'я", 'ваші знання'. Змінні Змінні використовуються для зберігання даних. Змінні визначаються за допомогою оператора var, після якого слідує ім'я змінної (ідентифікатор). Ім'я змінної має починатися з букви латинського алфавіту або з символу підкреслення. Саме ім'я може включати літери латинського алфавіту, цифри і знак підкреслення. Наприклад: var test; var _test; var _my_test1; Кожній змінній можна присвоїти значення або при її ініціалізації (оголошенні), або в коді самої програми. Оператор присвоювання позначається знаком рівності (=), але знак рівності тут не має свого прямого значення. У даному випадку він лише вказує на те, що данній змінній привласнили значення. Наприклад: var a = 15; var b = 23.15; var c = 'виконано'; var s = true; Кожна змінна має тип, що визначається значенням змінної. Так у нашому прикладі: змінні a і b мають тип integer, змінна c має тип string, а змінна s - логічний тип. Вирази Вирази будуються з літералів, змінних, знаків операцій і дужок. У результаті обчислення виразу виходить єдине значення, яке може бути числом, рядком або логічним значенням. Вирази, результатом обчислення яких є логічне значення, є логічними або умовними виразами Вирази, результатом обчислення яких є числове значення, є арифметичними виразами У виразі a * b, a і b називаються операндами, а * - знак операції. У javascript визначені наступні операції:

 

операція

назва

+

складання

-

віднімання

*

множення

/

ділення

%

Залишок від ділення цілих чисел

++

Збільшення значення операнда на одиницю (інкримента)

--

Зменшення значення операнда на одиницю (декримента)

Операції у виразі обчислюються зліва направо відповідно до пріоритетів арифметичних операцій. Змінити порядок обчислення можна за допомогою дужок. Для кожного з арифметичних операторів є форма, в якій одночасно із заданою операцією виконується присвоювання:

оператор

эквивалентний оператор присвоювання

X+=Y

X=X+Y

X-=Y

X=X-Y

X*=Y

X=X*Y

X/=Y

X=X/Y

X%=Y

X=X%Y

У даному випадку спочатку обчислюється правий операнд, а потім отримане значення привласнюється лівому операнду. Для того, щоб можна було порівнювати два значення в javascript визначені операції порівняння, результатом яких може бути тільки логічне значення: true або false:

операція

назва

<

меньше

<=

меньше або рівно

==

рівно

!=

не рівно

>=

більше или рівно

>

більше

У javascript визначені логічні операції: && - Логічне І (AND), || - Логічне АБО (OR), ! - Логічне НЕ (NOT). Результати дії логічних операторів на різні комбінації значень операндів показані в таблиці:

A

B

A&&B

A||B

!A

true

true

true

true

false

true

false

false

true

false

false

true

false

true

true

false

false

false

false

true

Простіше кажучи, значення виразу A && B істинно, якщо істинні обидва оператори, і хибне в іншому випадку. Значення виразу A || B істинно, якщо значення хоча б одного операнда істинно, і хибне в іншому випадку. Якщо значення операнда А істинно, то !A - хибне і навпаки. Для строкових констант визначена операція конкатенація рядків, тобто їх об'єднання. Позначається ця операція знаком плюс (+). Результатом виконання операції є також рядок. Приклад: var st1="Перший"; var st2="урок"; var st3=st1+st2; У результаті у змінній st3 буде значення "Перший урок". Наприкінці наведемо таблицю пріоритетів операцій в порядку їх зменшення. Пріоритет операцій визначає порядок, в якому виконуються операції у виразі.

назва

означення

інкримента, декримента

++, --

заперечення

!

унарний мінус (унарний мінус повертає математичне заперечення свого операнда).

-

множення, ділення, остаток від ділення

*, /, %

Складання, віднімання

+, -

Порівняння

<, >, <=, >=, ==,!=

кон'юнкція

&&

дез'юнкція

||

присвоювання

=, +=, -=, *=, /=, %=, !=

Приклади:

Арифметичні та строкові вирази.
a = 2+5;     // a получило значення 7 (число)
b = "2"+"5"; // b получило значення "25" (строка)
c = ""+2+5+6;// b получило значення "256" (строка)             
c = 2+5+""+6;// с получило значення "76" (строка)

Логічні вирази

0

хибне значення - число 0

""

хиба - пуста строчка

"0"

істина - непуста строчка

"1 > 100"

істина - непуста строчка

1 > 100

хиба

23 > 3

істина

"23" > "3"

хиба - строчка "23" іде раніше, ніж рядок "3"

(1 > 100) || "Хиба"

істина

(a != 5) || (a != 10)

істина (не зважаючи на значення а)

(a < 5) && (a > 10)

хиба

Соседние файлы в папке sukalova