Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова Вася.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
337.92 Кб
Скачать

29

ЗМІСТ

ВСТУП 2

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИВЧЕННЯ МІНЕРАЛЬНО-СИРОВИННИХ РЕСУРСІВ 3

1.1. Суть поняття мінеральні ресурси 3

1.2. Поняттєво-термінологічна система 4

1.3. Історія дослідження доступності мінерально-сировинних ресурсів 6

1.4. Методика дослідження 8

ДИНАМІКА ДОСТУПНОСТІ МІНЕРАЛЬНО-СИРОВИННИХ РЕСУРСІВ СВІТУ 10

2.1. Сучасний стан мінерально-сировинних ресурсів світу 10

2.2. Динаміка зміни вартості мінеральної сировини 15

2.3. Вплив науково-технічного прогресу на зміну доступності мінерально-сировинних ресурсів 20

ВИСНОВКИ 25

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 27

ДОДАТКИ

ВСТУП

Актуальність дослідження. Доступність мінерально-сировинних ресурсів – показник динамічний. Він істотно залежить від ступеня готовності запасів і ресурсів до використання і збільшується з просуванням до ринків і споживачів. Однак на зміну доступності в часі впливають і інші фактори. На відносно коротких проміжках часу природних технологічних змін не відбувається. Потреба суспільства в даному виді мінеральної сировини також істотно не змінюється протягом коротких інтервалів часу (пошук і створення альтернативних ресурсів і матеріалів-замінників – процес тривалий). Однак дисбаланс між попитом та пропозицією, а також спекулятивні угоди на сировинному ринку приводять до значних коливань цін на мінеральну сировину.

Мета дослідження: визначення особливостей динаміки доступності мінерально-сировинних ресурсів світу.

Виходячи з поставленої мети нам необхідно було виконати наступні завдання:

  • проаналізувати літературні джерела, які розкривають сутність поняття мінерально-сировинні ресурси;

  • розглянути історію вивчення мінерально-сировинних ресурсів;

  • проаналізувати сучасний стан мінерально-сировинних ресурсів;

  • охарактеризувати динаміку зміни вартості мінеральної сировини та дослідити вплив темпів науково-технічного прогресу НТП в часі на доступність запасів мінеральної сировини;

Об’єктом дослідження є мінерально-сировинні ресурси

Предметом дослідження є динаміка доступності мінерально-сировинних ресурсів

Методи дослідження: історичний, картографічний, системного аналізу, статистичний, фізико-географічного районування.

Розділ 1 теоретичні основи вивчення мінерально-сировинних ресурсів

1.1. Суть поняття мінеральні ресурси

Мінеральні ресурси чи мінерально-сировинні ресурси (MCP), які є об’єктом розгляду у даній роботі – один із видів природних ресурсів, що мав широке господарське використання у далекому минулому, відіграє суттєву роль на сучасному етапі розвитку людської цивілізації і збереже своє значення у віддаленій перспективі. Від інших природних ресурсів мінеральні відрізняються низкою специфічних ознак чи особливостей, серед яких основними є їх вичерпність, доступність і відносна невідновність [6].

Невідновлюваність ресурсів надр пов’язана з тим, що нинішній ресурсний потенціал планети створювався на протязі мільярдів років, а існуючі темпи видобутку можуть призвести до його виснаження вже у найближчі десятиліття. І хоча сучасні геологічні процеси також формують нові родовища корисних копалин, зрозуміло, однак, що приріст нових запасів у такі мізерні за геологічними мірками терміни як десятки чи сотні років неспівмірний із відповідними втратами [8].

Проблему вичерпності мінеральних ресурсів, однак, можна розглядати і в іншому ракурсі. Питання широко обговорювалося в світовій літературі у середині вісімдесятих років минулого століття. Дискутувалися три очевидні постулати: 1) ресурси мінеральної сировини обмежені; 2) мінеральні ресурси практично не відновлювані; 3) при збереженні їх споживання, яке зростає експоненціально, вони будуть у близькому майбутньому вичерпані, що почавить людство перед потребою вирішення складних проблем (концепція «меж розвитку». Наслідком проведених дискусій слід вважати такі висновки [12].

Людству не загрожує близьке вичерпання фізично наявних у надрах мінеральних ресурсів: в цілому вони практично невичерпні. Проте обмежено технічно доступна й економічно ефективна (за умовами залягання та якістю) частина ресурсів багатьох важливих видів корисних копалин. Швидке вичерпання якраз цієї частини і перехід до менш ефективних покладів і будуть означати серйозні випробування для економік багатьох країн. З іншого боку, загострення ресурсних проблем поставить людство перед гострою потребою впровадження новітніх технологій, які, дуже ймовірно, дадуть можливість використовувати менш ефективні (бідніші) ресурси (чи їх замінники) [14].

До інших специфічних особливостей мінеральних ресурсів відносять: а) мінливість у часі значення того чи іншого виду сировини залежно від промислового розвитку, появи нових технологій видобування чи переробки, нових можливостей видобування, кон’юнктури ринку і т. п.; б) взаємозамінність деяких видів мінеральної сировини у головних областях її застосування; в) збільшення з часом кількості видів сировини та її джерел у зв’язку з новими пошуками і розвитком технологій; г) поліфункціональність застосування ресурсів і пов’язані з нею різні вимоги, що пред’являються до однієї і тієї ж сировини різними галузями її використання; д) розбіжності у складі, якості, умовах залягання одного виду сировини, що зумовлює різні витрати на її виробництво [2].

Таким чином, наведений вище перелік специфічних особливостей мінеральних ресурсів дає уяву про них як про складний об’єкт дослідження, що характеризується певним ступенем невизначеності, складною структурою, багатофакторністю взаємозв’язків тощо. Комплексне вивчення мінеральних ресурсів включає дослідження цього об’єкту цілою низкою наукових дисциплін, а також окремими галузями промисловості, економіки і, навіть, політикою [9].