Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodicheskie_ukazania_temy_referatov_i_SRS / SHCHerbina_N.M.,__Nefodova_YU.V._Regionalna_ekonomika._Metod._vkazivki.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
232.45 Кб
Скачать

Розділ 8. Машинобудівельний комплекс.

Загальна характеристика машинобудівельного комплексу Донецького регіону. Його склад, галузі, спеціалізації. Глибока технічна реконструкція і прискорений розвиток у передвоєнний і післявоєнний періоди.

Головна роль Донбасу в розвитку важкого машинобудування України.

Характеристика підгалузей і найкрупніших підприємств. Виробництво гірсько – шахтного і металургійного обладнання. Транспортне машинобудування (особливо залізничне). Верстатобудування (важке і складне). Енергомашинобудування й електротехнічна промисловість. Випуск сыльськогосподарської техніки, обладнання для ряду галузей обробної промисловості. Розвиток побутового машинобудування. Виникнення і розвиток точного й електронного машинобудування.

Проблеми спеціалізації і кооперування. Технічний прогрес у машинобудуванні Донецького регіону. Відновлення верстатного парку й основні фонди. Зниження металоємності виробів. Підвищення коефіцієнта змінності.

Металообробка і ремонт гірського, металургійного та іншого обладнання. Створення побутового машинобудування.

Участь машинобудування Донецького регіону у міжнародному поділі праці. Реструктуризація і проблеми розвитку машинобудування Донбасу.

Література:

    1. Заблоцький Б.Ф. Регіональна економіка: навч. посібник.–Л.: “Новий Світ - 2000”. – 2011. – 546 с.

    2. Савченко В.Ф. Регіональна економіка: навч. посіб. – К.:КОНДОР. –2011. – 342 с.

    3. Усачев Н.А. и др. Размещение производительных сил Донбасса. – Донецк.: Истоки . –1999. – 289 с.

    4. Фащевський М.І., Ольшанський О.В. та ін. Регіональна економіка: тексти лекцій. За загальною редакцією М.І. Фащевського. – К.: КНЕУ. – 2009. – 328 с.

    5. Чернюк Л.Г., Клиновий Д.В. Економіка та розвиток регіонів (областей) України. – К.: ЦУЛ. – 2002. – 644с.

    6. www.ukrstat.gov.ua

Розділ 9. Хіміко-лісовий комплекс.

Значення і роль хіміко-лісового комплексу в Донецькому регіоні. Його структура. Сировинна база, фактори виникнення і розвитку.

Хімічна промисловість. Історія розвитку. Особливе значення розвитку основної хімії: азотної, соляної, содової, фосфорної. Створення крупного виробництва хімії органічного синтезу. Розвиток нафтопереробної промисловості, побутової хімії. Науково – технічний прогрес і створення нових і новітніх підгалузей хіміко – фармацептичної, парфюмерної та ін. Питання комбінування виробництва. Утілізація відходів.

Реструктуризація і проблеми розвитку хімічної промисловості Донецького регіону.

Екологізація хімічного виробництва в регіоні.

Лісова і деревообробна промисловість комплексу – її особлива роль у задоволенні потреб населення регіону в товарах народного споживання. Структура галузі. Сировина база і фактори розвитку і розміщення.

Територіальна організація і розміщення основних підгалузей деревобробної промисловості.

Реструктуризація галузі, проблеми розвитку. Екологізація галузі.

Література:

  1. Бобко А. Економічні аспекти землекористування у лісівництві України та шляхи вдосконалення // “Економіка України” . – № 11. – 2010. – С. 14-15.

  2. Заблоцький Б.Ф. Регіональна економіка: навч. посібник.–Л.: “Новий Світ - 2000”. – 2011. – 546 с.

  3. Савченко В.Ф. Регіональна економіка: навч. посіб. – К.:КОНДОР . –2011. – 342 с.

  4. Усачев Н.А. и др. Размещение производительных сил Донбасса. – Донецк.: Истоки . –1999. – 289 с.

  5. Фащевський М.І., Ольшанський О.В. та ін. Регіональна економіка: тексти лекцій. За загальною редакцією М.І. Фащевського. – К.: КНЕУ. – 2009. – 328 с.

  6. Фурдичко О., Дребот О. Лісовий сектор економіки України: проблеми і перспективи розвитку // “Економіка України”. – № 3. – 2012. – С. 70-80.

  7. Фурдичко О. Питання економіки, землекористування в сільському та лісовому господарстві // “Економіка України”. – № 8. – 2011. – С. 68-76.

  8. Чернюк Л.Г., Клиновий Д.В. Економіка та розвиток регіонів (областей) України. – К.: ЦУЛ, 2002. – 644с.

  9. www.ukrstat.gov.ua