Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodicheskie_ukazania_temy_referatov_i_SRS / SHCHerbina_N.M.,__Nefodova_YU.V._Regionalna_ekonomika._Metod._vkazivki.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
232.45 Кб
Скачать

Розділ 12. Проблеми розвитку і територіальної організації агропромислового комплексу Донецького регіону (апк).

Агрокліматичні умови Донбасу для розвитку сільського господарства. Значення АПК Донецького регіону в економіці України. Структура АПК. Найважливіша роль сільського господарства в АПК і в задоволенні потреб населення регіону в продуктах харчування, а в промисловості – сировиною.

Спеціалізація сільського господарства Донецького регіону і фактори, що її обумовлюють: грунтово – кліматичні умови, різке переваження міського населення, розміри і характер сільгоспкультур та ін.

Розвиток сільськогосподарського виробництва в Донецькому регіоні на різноманітних етапах розвитку. Тісний взаємозв’язок із місцевою важкою індустрією. Опори на кадри, передовий досвід і науку. Зміцнення матеріально – технічної бази і зростання капіталовкладень.

Земельний фонд, його структура і поліпшення. Розвито зрошення. “Наступ” промисловості і міст на сільськогосподарські угіддя. Рекультування земель. Зміна землекористування:збільшення частки приватних землекористувачів.

Рослинництво і його галузі:зернове господарство, технічні культури, кормові культури, овочівництво, садівництво та ін., проблема лугів і пасовищ.

Тваринництво: крупна рогата худоба, свинарство, вівця і кози, птахівництво, інші галузі. Рибне господарство. Підсобні галузі сільського господарства.

Роль присадибних ділянок у забезпеченні населення продовольством.

Підсобні господарства промислових підприємств.

Розвиток агропромислової кооперації і формування АПК на різних рівнях. Сільськогосподарські зони на території Донецького регіону і їхня характеристика. Широкий розвиток АПК приміського типу.

Реструктуризація і проблеми розвитку АПК. Охорона навколишнього середовища.

Харчова промисловість, її роль у забезпечення населення Донецького регіону продуктами харчування. Структура галузі. Розвиток в територіальна організація основних підгалузей харчової промисловості в Донецькому регіоні.

Реструктуризація і проблеми розвитку харчової промисловості, вироблені відповідно до комплексних програм.

Література:

  1. Бобко А. Економічні аспекти землекористування у лісівництві України та шляхи вдосконалення // “Економіка України” . – № 11. – 2010. – C. 14-15.

  2. Усачев Н.А. и др. Размещение производительных сил Донбасса. – Донецк.: Истоки. –1999. – 289 с.

  3. Фурдичко О. Питання економіки, землекористування в сільському та лісовому господарстві // “Економіка України”. – № 8 . – 2011. – с. 68-75.

  4. www.ukrstat.gov.ua

Розділ 13. Транспортний комплекс Донецького регіону.

Значення й етапи розвитку транспорту в Донецькому регіоні як відбиток прискореного розвитку продуктивних сил. Структура транспортного комплексу регіону.

Залізничний транспорт – основний вид транспорту Донецького регіону. Географія і густота мережі. Основні залізничні вузли і їхня спеціалізація. Розвиток НТП на Донецькій залізниці. Основні вантажопотоки.

Автомобільний транспорт, його специфіка і роль у перевезеннях вантажів на короткі відстані. Густота і протяжність автомобільних доріг. Основні напрямки й автотранспортні вузли.

Морський транспорт, його особлива роль у зовнішньоекономічних зв’язках. Маріуполь – центр Азовського морського пароплавства, морські ворота України і Донецького регіону. Структура вантажоперевезень.

Трубопровідний транспорт, його роль у постачанні Донецького регіону природним газом, нафтою і нафтопродуктами. Головні нафтопроводи і газопроводи.

Повітряний транспорт. Головні авіалінії.

Місце Донбасу в міжнародному поділі праці. Світогосподарська інтеграція України на основі вільних економічних зон. Створення ВЕЗ у Донецькому регіоні.

Реструктуризація транспортного комплексу.

Зовнішньоекономічні зв’язки Донецького регіону. Нові форми співробітництва з закордонними країнами. Структура експорту й імпорту зовнішньої торгівлі Донецького регіону. Головні торгові партнери регіони. Внутрішні економічні зв’язки Донецького регіону.