Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат по укр.doc
Скачиваний:
172
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
100.35 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки,молоді та спорту України

Донецький Національний університет економіки і торгівлі

ім. М.І.Туган-Барановського

Реферат на тему «Науковий етикет»

Виконала

студентка групи ГРС 10-Б

Дорошилова Яна

Перевірила

Огурецька Н.П.

Донецьк

2012 Р.

Зміст:

  1. Вступ

  2. Наукова переписка

  3. Мовний етикет української науки

  4. Спілкування на науковому заході

  5. Етика взаємовідносин науки і суспільства

  6. Порушення наукової етики

  7. Висновки

  8. Література

1.Вступ

Етикет - набір поведінкових стереотипів, що проявляються в тих чи інших ситуаціях. Науковий етикет - сукупність правил діяльності та поведінки, які забезпечують дотримання основних принципів наукової етики і сприяють створенню комфортних умов роботи вченого. Від чого він залежить? Як формувався? Мовний етикет існував і існує в сучасній українській науці. Він є результатом значних мовно-стилістичних процесів, які відбулися в царині українського наукового стилю. Ці процеси особливо помітні за останнє століття. Наука розвивалася під гаслом інтегрування, фахове мовлення науки тяжіло до уніфікації і стандартизації, тобто на засобах вираження мовного етикету суттєво позначилися відомі соціальні, тобто позамовні чинники. Це й спричинило, на думку вчених, те, що національне в мовному етикеті української науки нівелювалося, розчинилося (табл. 5).

Мовний етикет має велике значення в комунікації науковців, їх поведінка і мова залежать від того, з ким вони спілкуються: учений і його колеги спілкуються у власне науковому підстилі, а вчений і його учні — у науково-навчальному підстилі тощо.

Науковець, спілкуючись із колегами, використовує одні мовні формули (вітань, прощань, представлень, звертань тощо), а під час спілкування зі студентами — інші. Отже, засоби вираження мовного етикету залежать від того, з ким спілкується науковець, і мають вони певні диференційні ознаки (бо змінюється різновид наукового стилю).

2.Наукова переписка

Наукова переписка - окремий випадок ділового листування, правила якої викладені у багатьох публікаціях, наприклад:

Документи і діловодство. Справ, посібник / Т.В. Кузнєцова, М.Т. Лихачов, А.Л. Райх-цаум, А.В. Соколов. М: Економіка, 1991. 271 з.

Загорська О.П., Петроченко П.Ф., Петроченко Н.П. Письмовник для ведення ділової кореспонденції. М: Московський робітник, 1992. 247 з.

Теппер Р. Як оволодіти мистецтвом ділового листа: 250 записок на допомогу менеджеру. М.:

Аудит, 1996. 190 с. Котій Г.А., Гюльмісаров В.Р. Зразки ділового листування на англійській і російській мовах.

Практ. посібник. М: ИНФРА-М, 1995. 159 с.

Обов'язкові елементи офіційного листа або листи із зверненням до незнайомого адресата наступні:

- Шапка-заголовок (ім'я, прізвище та адресу відправника у верхній частині аркуша або фірмовий бланк організації);

- Дата складання листа;

- Адресу (адресат, до якого звертаються);

- Звернення;

- Текст;

- Підпис.

У посланнях, здійснюваних по електронній пошті, не всі ці елементи можуть бути реалізовані, проте елементи «звернення», «текст» (незважаючи на наявність будь-якого додатку (!)) І «підпис» залишаються обов'язковими.

До суто специфічним особливостям наукової листування, що характеризує її зміст, а не форму, відносяться вимоги: 1) обов'язковості відповіді на критику і 2) обов'язковості не затримувати відгуки та інші документи, покликані оцінити наукову або професійну спроможність інших вчених, їх проектів, публікацій та т . п.