Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

методички_1 / 3110_20MV_20do_20kontr_rob_t_20org_prats_20mene

.pdf
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
199.16 Кб
Скачать

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ВИКОНАННЮ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ ПО ДИСЦИПЛІНІ

«ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАЦІ МЕНЕДЖЕРА»

(для студентів спеціальності 6.050200 «Менеджмент організацій» денної та заочної форм навчання)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ДОНБАСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

Інститут економіки, менеджменту і права в будівництві Кафедра менеджменту організацій

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

по виконанню контрольної роботи по дисципліні

«Організація праці менеджера»

(для студентів спеціальності 6.050200 «Менеджмент організацій» денної та заочної форм навчання)

Затверджено на засіданні кафедри

менеджменту організацій Протокол № 4 від 14.11.2008р.

Макіївка ДонНАБА 2008

УДК 65.015.12 Методичні вказівки по виконанню контрольної роботи по дисципліні «Організація праці менеджера» для фахівців з узагальненим об’єктом діяльності 0502 «Менеджмент» для спеціальності 6.050200 «Менеджмент організацій» (для студентів заочної форми навчання) / Уклад.: Д.В. Кольцова,

Г.М. Шамонова. - Макіївка: ДонНАБА, 2008. – 24 с.

До методичних вказівок входять цілі та задачі контрольної роботи, тематика рефератів, вимоги, що пред’являються до контрольної роботи, основні критерії оцінки контрольної роботи, а також список літератури, що пропонується студенту для виконання контрольної роботи. Методичні вказівки призначаються для студентів заочної форми навчання.

Укладачі:

доц. Д.В. Кольцова

 

ас. Г.М. Шамонова

Рецензенти:

проф. Сьомкіна Т.В.

 

проф. Долгальова О.В.

Відповідальний за випуск:

проф. В.В.Дорофієнко

4

ЗМІСТ

 

 

Стор.

1.

Загальні положення

5

2.

Цілі і задачі контрольної роботи

5

3.

Завдання на виконання контрольної роботи

6

4.

Вимоги, що пред’являються до контрольної роботи

15

5.

Зміст контрольної роботи

15

6.

Організація виконання контрольної роботи

16

7.

Вимоги до оформлення контрольної роботи

16

8.

Захист контрольної роботи і критерії її оцінки

18

9.

Список рекомендованої літератури, що пропонується для виконання

19

контрольної роботи

 

10. Зведений покажчик періодичних видань (журналів), які пропонуються

21

для виконання контрольної роботи

 

11. Додатки

23

5

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Управлінська праця - це вид суспільної праці, основним завданням якого є забезпечення цілеспрямованої, скоординованої діяльності як окремих учасників спільного трудового процесу, так і трудових колективів в цілому. Ефективність діяльності організації визначається багатьма факторами. Одним з них є вміння менеджерів організовувати не тільки працю підлеглих, а й свою особисту працю. Тому в сучасних умовах підвищується актуальність питань, пов’язаних з раціональною організацією праці менеджерів. Основою для виконання контрольної роботи студентом по дисципліні є робочий навчальний план та завдання викладача. Контрольна робота:

це науково-практичне завдання студента по актуальній управлінській тематиці, направленій на рішення проблем раціональної організації праці менеджерів в ринкових умовах роботи підприємств будівництва та інших галузей господарської діяльності;

являється індивідуальною самостійною роботою, підраховуючи підсумок самостійного вивчення дисципліни студентом;

являється проміжним етапом контролю знань перед іспитом.

Перед тим як виконати контрольну роботу, студент повинен чітко зрозуміти її структуру і основний зміст.

2. ЦІЛІ І ЗАДАЧІ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Ціль - це закріплення знань, набутих під час лекційних та семінарських занять з курсу «Організація праці менеджера», їх поглиблення та осмислення, набуття навичок самостійної роботи з науково-літературними джерелами та офіційними документами (нормативними актами тощо), самостійне вивчення та аналіз теоретичних засад раціональної організації праці менеджерів.

Основна задача - це уміння студентом застосовувати теоретичні знання, одержані в процесі навчання на практиці.

6

3. ЗАВДАННЯ НА ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Контрольна робота з даної дисципліни має форму реферату.

Завдання видається викладачем на початку вивчення дисципліни по формі додатку Б. Тема надається у згоді з черговим номером студента у списку групи.

Тема 1. Функціональний аналіз діяльності менеджера

В роботі слід навести схему процесу роботи менеджера, розкрити процес реалізації функцій менеджера в процесі управління (планування, організації, координації, мотивації і контролю). Розкрити значимість різних функцій управління в діяльності менеджерів різних рівнів. Так як управлінська діяльність передбачає розподіл функцій, повноважень, відповідальності необхідно охарактеризувати адміністраторську, стратегічну, експертноконсультативну, представницьку, виховну, психотерапевтичну, комунікативнорегулюючу, інноваційну, дисциплінарну функції, які виконує менеджер. В роботі необхідно розглянути сфери комунікативної взаємодії керівництва з персоналом підприємства, причини неефективних комунікацій та запропонувати шляхи вирішення проблеми.

Література (2; 4; 5; 14; 16; 17; 18).

Тема 2. Управлінські ролі менеджера

В процесі написання роботи слід акцентувати увагу на тому, що діяльність менеджера, пов’язана з міжособистими комунікаціями, інформацією і прийняттям рішень. Необхідно охарактеризувати управлінські ролі менеджера такі як: між особисті, інформаційні та ролі стосовно рішень; навести класифікацію та опис управлінських ролей менеджера дав відомий фахівець з менеджменту Г. Мінцберг. Зробити висновок – з яких ролей складається робота менеджера, виділити їх взаємозалежність, важливість в залежності від рівня

7

управління.

Література (2; 14; 16; 17; 20).

Тема 3. Вимоги, які пред’являються до сучасного менеджера

Студенту необхідно розкрити професійні, особисті та ділові якості менеджера. Описати основні групи навичок, що складають основу професійної діяльності керівника, такі як: концептуальні, між особисті, спеціальні (технічні) та їх частки на рівнях управління. Дослідити тенденцію зміни вимог щодо рівня та характеру освіти менеджерів вищого рівня в СРСР та сучасній Україні та інших країнах; вимог до керівників на різних рівнях управління. У цих умовах доцільніше всього орієнтуватися на вимоги посадових інструкцій або паспорта робочого місця менеджера.

Література (2; 14; 16; 17; 20).

Тема 4. Сутність, принципи та напрямки наукової організації праці

Для розкриття темі необхідно розкрити напрямки впровадження наукової організації праці (НОП), окреслити основні задачі та принципи НОП. Пояснити які переваги надає застосування методів НОП на будівельному підприємстві. Також необхідно навести принципи організації праці керівника (делегування повноважень, спеціалізація, паралельність, пропорційність, ритмічність) та вимоги до організації робочого місця менеджера (матеріальна і моральна зацікавленість, зручність меблів, наявність засобів оргтехніки, раціональний режим праці і відпочинку, сприятливі санітарно-гігієнічні і естетичні умови праці). Завершенням роботи повинен стати комплексний план раціональної організації праці менеджера.

Література (1; 2; 3; 4; 5; 16; 17; 18).

Тема 5. Основні види розподілу та кооперації праці на підприємстві

Раціональна організація управлінської праці вимагає відповідних форм її розподілу і кооперації. Необхідно навести основні види розподілу

8

управлінської праці на підприємствах та їх сутність. Пояснити, що являє собою кооперація праці. В організації існують дві внутрішні форми розподілу праці горизонтальний та вертикальний розподіл праці, слід розкрити їх сутність. Наприкінці роботи необхідно розкрити фактори від яких залежить кількість функцій або підрозділів, які закріплюють за керівником.

Література (1; 2; 3; 4; 5; 17).

Тема 6. Розпорядча діяльність менеджера

Організаційні відносини, що становлять частину механізму управління та за їх допомогою реалізується одна з найважливіших функцій управління - функція організації, задачі організаційно-адміністративної діяльності полягають у координації дій підлеглих. Необхідно розкрити основну форму офіційних відносин у системі управління (розпорядження) та його види: за способом віддачі; в залежності від цілей. Розкрити моменти за допомогою яких можна мобілізувати ініціативу підлеглих при виконанні розпорядження.

Література (1; 2; 3; 4; 5; 17; 20).

Тема 7. Комунікаційно-інформаційні аспекти розпорядчої діяльності менеджера

При виконанні теми необхідно розкрити умови виконання розпоряджень; способи звернення керівників до працівників; комунікативні типи керівників по їхній орієнтації на спілкування з підлеглими. Наприкінці контрольної роботи навести напрямки удосконалення комунікаційно-інформаційних аспектів розпорядчої діяльності менеджера на підприємствах.

Література (2; 3; 4; 5; 17; 20).

Тема 8. Особливості планування особистої праці менеджера

Головна перевага планування роботи полягає в тому, що воно приводить до значної економії часу в цілому. Потрібно пояснити в чому полягає практичне значення планування особистої роботи менеджера та виділити

9

складові планування. Необхідно звернути увагу на вимоги, яким повинні відповідати цілі менеджера; на етапи процесу встановлення особистих цілей менеджера. В роботі також слід навести етапи процесу планування особистої праці менеджера, та приклади раціоналізації витрат часу на регулярно повторювані роботи та на нерегулярні і непередбачені роботи

Література (1; 2; 3; 4; 5; 15; 17).

Тема 9. Вибір пріоритетних справ менеджера

Внаслідок значного перевищення обсягу функцій, покладених на керівників, над їхніми можливостями реалізувати ці функції, керівникам доводиться приймати рішення про першочерговість завдань і справ. У цьому випадку прийняття рішення означає визначити пріоритетність. В роботі необхідно розкрити методи та принципи за допомогою яких може здійснюватись вибір пріоритетних справ.

Література (1; 3; 4; 5; 15; 17; 27).

Тема 10. Делегування повноважень в діяльності менеджера

Делегування є необхідним, оскільки керівникові не вистачає часу для ефективного виконання покладених на нього завдань. Тому невипадково вміння делегувати розглядають як одну з найважливіших якостей менеджера. В процесі написання роботи необхідно розглянути метод делегування повноважень та навести переваги та недоліки методу делегування повноважень з точки зору керівника. Слід навести напрямки за якими може здійснюватися Практична реалізація принципу делегування повноважень; виділити фактори, що перешкоджають активному делегуванню повноважень.

Література (1; 3; 4; 5; 15; 17; 28).

10

Тема 11. Нормування управлінської праці, облік та аналіз робочого часу менеджера

При виконанні теми необхідно навести вимоги, що пред'являються до нормування управлінської праці; методи, які застосовують при нормуванні управлінської праці; надати пояснення переваг процесу розробки науково обґрунтованих норм управлінської праці. В роботі доцільно виділити види норм, з урахуванням специфіки праці менеджера та методи нормування управлінських робіт; також класифікацію видів робіт при аналізі змісту роботи менеджера та методи за допомогою яких проводиться аналіз витрат робочого часу (з метою удосконалення організації управлінської праці). Наприкінці роботи слід навести основні причини витрат часу в діяльності менеджера та надати пропозиції щодо їх усунення.

Література (2; 3; 4; 14; 15; 18).

Тема 12. Сутність організації робочого місця менеджера. Обладнання робочого місця

Від того, яким чином організоване робоче місце, багато в чому залежить ефективність праці керівників усіх категорій незалежно від тієї посади, яку вони займають. Завдання раціональної організації робочих місць керівників включає в себе не тільки устаткування його усім необхідним відповідно до змісту та характеру роботи, яка виконується, але й раціональне його розміщення, створення комфортних умов праці. При виконанні роботи слід акцентувати увагу на певних вимогах, яким має відповідати робоче місце менеджера. Необхідно вказати, що передбачає процес організації робочого місця менеджера; розглянути нормативи для кабінету керівників (форма, площа, освітлення, колір, оформлення, місце розташування і т.д.). Наприкінці роботи слід визначити ступінь впливу організації робочого місця на продуктивність праці.

Література (2; 3; 4; 5; 14; 28).