Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЛЯ ПГС ГРАДОСТРОИТЕЛЬСТВО / МУ КП ПЛАНИРОВКА.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.99 Mб
Скачать

9. Організація житлової забудови групи житлових будинків.

Після завершення розрахункової частини, приступають до пророблення проектного плану території. Внутрішній простір житлових груп необхідно організувати таким чином, щоб забезпечувати комфортні умови для проживання й відпочинку населення. Із цією метою тут повинні бути запроектовані майданчики для ігор дітей, відпочинку дорослих, господарсько-побутових потреб жителів…

Благоустрій і озеленення території необхідно виконувати згідно ДБН Б.2.2-5:2011 «Благоустрій територій».

Нижче наведено загальні правила і норми з благоустрою та озеленення прибудинкових територій:

  • ширина пішохідних доріжок повинна бути кратної 0,75 м; основних - 2,5-3,0 м; другорядних - 0,75-1,5 м., при цьому трасування пішохідного руху здійснюється так, щоб забезпечити найкоротший шлях (найчастіше з відхиленнями від прямої лінії) і, по можливості, максимально озеленити двір (або кілька поєднуваних дворів);

  • допускається сполучення проїздів і пішохідних шляхів, причому загальна ширина повинна бути не менш 3,5 м.

  • тротуари повинні бути шириною не менш 1,5 м;

  • основні доріжки (с інтенсивністю руху 100 - 150 чол/год) повинні мати тверде покриття (асфальтове або із плиток).

Система транспортного руху складається з основних (із двома смугами руху) і другорядних (з однією смугою) проїздів. За засобом трасування проїзди підрозділяються на кільцеві, напівкільцеві й тупикові. При проектуванні проїздів необхідно дотримувати наступних правил:

ширина проїзду до груп житлових будинків при багатоповерховій забудові становить 6,0 м;

на проїздах шириною 3,5 м необхідно через кожні 75 м передбачати роз'їзні майданчики шириною 6 м і довжиною 15 м.

довжина кільцевого проїзду не повинна перевищувати 300 м;

тупикові проїзди довжиною не більше 150 м повинні закінчуватися поворотним тупиком розміром у плані не менш 12 х 12 м або кільцем з радіусом по осі проїзду не менш 10 м;

проїзди розміщають на відстані не ближче 5 м від будинків.

При проектуванні проїздів необхідно прагнути, щоб вони не перетинали основні пішохідні шляхи, забезпечували безпека руху, мали мінімальну площу асфальтового покриття. Так само необхідно забезпечувати можливість проїзду пожежних машин до житлових і суспільних будинків.

Відстань від краю проїзду до стін будинку, як правило, варто приймати 5 - 8 м для будинків до 9 поверхів і 8 - 10 м для будинків 9 поверхів і вище. У зоні між будинками й проїздами, а також на відстані 1,5 м від проїзду з боку, протилежної будинку, не допускається розміщати огородження, повітряні лінії електропередачі й рядову посадку дерев.

Для більше зручного й комфортного постійного зберігання автомобілів, можливо запроектувати підземні багатоярусні стоянки під двірським простором або під житловими будинками. Розмір одного машино-місця 7 м2.

На житлових територіях можливе улаштування газонів і квітників, посадок у вигляді чагарників і дерев. Мінімальна ширина газонів з однорядною посадкою дерев - 2 м, із дворядної - 5 м, з однорядною посадкою чагарників -0,8 м.

Мінімальні відстані від зовнішніх стін будинків до стовбурів дерев - 5 м, до чагарників - 1,5 м; від краю тротуарів і пішохідних доріжок до дерев - 0,7 м, до чагарників - 0,5 м; від краю проїзної частини до дерев - 2 м, до чагарників - 1,0 м; від підземних мереж газопроводу й каналізації до дерев - 1,5 м; від підземних мереж теплопроводу, водопроводу, дренажу, силових кабелів і кабелів зв'язку до дерев - 2,0 м, до чагарників - 0, 7-1,0 м.

Мінімальні розміри спортивних майданчиків для гри в бадмінтон - 13,4 х 6,1 м, у волейбол – 18 х 9 м, баскетбол – 26 х 14 м, а їхня відстань до вікон повинне бути не менш 25 м.

При відсутності достатньої площі для зазначених ігор можна передбачити місце для пінг-понгу або інших настільних ігор з мінімальною площею 12 м2 при мінімальному видаленні від вікон будинків 20 м.

Дитячі майданчики варто відокремлювати від майданчиків іншого призначення зеленою смугою, шириною не менш 5 м. Входи на них повинні бути організовані з пішохідних доріжок.

Майданчик для дорослих також повинен бути відокремленим від проїздів зеленою смугою завширшки 5 м. Бажано забезпечити інсоляцію майданчиків протягом світлового дня (не менш 5 год).

У роботі необхідно передбачити господарські майданчики: для чищення одягу й килимів; сміттєзбиральні (розмірами 4 - 25 м2 з мінімальним видаленням від вікон 20- 100 м).

Мінімальний розмір майданчика для контейнерів (сміттєзбиральні майданчики) - 4 м2; оптимальний варіант - контейнерні павільйони біля глухих зовнішніх стін або вбудована контейнерна.

Майданчики для сміттєзбиральників повинні мати асфальтове покриття (як у проїздів) і огородження у вигляді суцільної стінки із цегли або збірне залізобетонне висотою 1, 0-1,2 м.

Всі прийняті рішення повинні відобразиться на проектному плані графічної частини курсової роботи і в пояснювальної записці.

Мал. 7. Приклад виконання проектного плану території.