Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методичка ЖБК_укр

.pdf
Скачиваний:
242
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
11.89 Mб
Скачать

РОБОЧІ КРЕСЛЕННЯ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ВИРОБІВ

Теоретичний матеріал, методичні вказівки й варіанти завдань до виконання графічної роботи дисципліни Інженерна графіка для студентів всіх спеціальностей професійно-освітнього рівня Будівництво денної й заочної форми навчання.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНБАСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

КАФЕДРА «МІСТОБУДУВАННЯ І ІНЖЕНЕРНОЇ ГРАФІКИ»

РОБОЧІ КРЕСЛЕННЯ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ВИРОБІВ

Теоретичний матеріал, методичні вказівки та варіанти завдання до виконання графічної роботи дисципліни Інженерна графіка для студентів усіх спеціальностей професійно-освітнього рівня Будівництво денної й заочної форми навчання.

Затверджено на засіданні кафедри “Містобудування і інженерної графіки” Протокол №7 від 17.02.2010р.

Затверджено на засіданні комісії Вченої ради ДонНАБА з питань редакційно-видавничої діяльності Протокол №11 від 23.02.2010 р.

Макіївка 2010

УДК 744 (07)

Викладено теоретичний матеріал, дані методичні вказівки та варіанти завдання до виконання графічної роботи за темою: ”Робочі креслення залізобетонних виробів“ дисципліни Інженерна графіка для студентів усіх спеціальностей професійно-освітнього рівня Будівництво денної та заочної форми навчання. / Укладачі: Ж.В. Старченко, Є.В. Конопацький. - Макіївка: ДонНАБА, 2010. - 94 с.

У даному навчально-методичному виданні наведені основні положення по формуванню різних зображень залізобетонних виробів на кресленнях. Подані умовності і спрощення при зображенні арматурних каркасів і сіток. Показано оформлення креслень залізобетонних виробів на основі Державних українських стандартів і Єдиної системи конструкторської документації. По даній темі викладені зміст і наведені приклади поетапного виконання графічної роботи з урахуванням вимог нормативно-довідкових джерел. У додатку дані 30 варіантів завдання.

Укладачі: доц. Ж.В. Старченко, ас. Є.В. Конопацький.

Рецензенти: зав. каф. «Залізобетонних конструкцій», д.т.н., професор В.І. Корсун

зав. каф. «Архітектура промислових і цивільних споруд», к.т.н., доцент Г.В. Шамріна

Відповідальний за випуск: доцент Ж.В. Старченко.

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………………...4 Ціль завдання…………………………………………………………………………4

Загальні відомості…………………………………………………………………….4

Види арматури……………………………………………………...…........................4

Види залізобетонних виробів………………………………………………………..6 Складальні креслення елементів конструкцій…………………………………...8

Схеми армування………………………………………………………………........10

Робоча документація на будівельні вироби……………………………...............14 Позначення виробів і їхніх специфікацій………………………………...............16 Нанесення і заповнення основного напису……………………………………....17 Робочі креслення арматурних, закладних і сполучних виробів……................17 Загальні правила оформлення креслень залізобетонних виробів…………....19

Обсяг і зміст графічної роботи…………………………………….........................20 Приклад 1 виконання графічної роботи………....................................................20 Аркуш 1...……………………………………………………………………..20 Аркуш 2...……………………………………………………………………..20

Послідовність побудови креслення на аркуші 1...…………………............20 Послідовність побудови креслення на аркуші 2...…………………............25

Приклад 2 виконання графічної роботи …………………………...………........27

Послідовність побудови креслення...……………………………….............28

Список рекомендованої літератури…………………………………………........32

Додаток (варіанти завдання)………………………………………………............33

3

Вступ.

Виконання завдання ”Робочі креслення залізобетонних виробів“ є частиною модуля

Будівельне кресленняпрограми Міністерства освіти і науки України по дисципліни Інженерна графіка. У даному завданні розглядаються питання створення робочої документації залізобетонних будівельних виробів – плит, балок, колон, фундаментів.

Робочі креслення бетонних і залізобетонних конструкцій будинків і споруд виконуються відповідно до вимог Державних стандартів України (Системи проектної документації для будівництва): ДСТУ Б А.2.4-4-99 (ГОСТ 21.101-97), ДСТУ Б А.2.4-7-95 (ГОСТ 21.501-93), а

також вимог деяких ГОСТ Єдиної системи конструкторської документації (ЕСКД).

Ціль завдання

Залізобетонні конструкції широко застосовуються у промисловому та цивільному будівництві. У промислових споруд конструкції із залізобетону (ферми, колони, плити) є основними несучими елементами будинків. Житлове та цивільне будівництво теж активно використовує залізобетонні вироби, такі як плити перекриття, стінові панелі та інші.

При виконанні даного завдання студенти повинні ознайомитися із загальними відомостями по створенню та оформленню креслень залізобетонних конструкцій, тому що отримані знання по даній темі необхідні надалі при виконанні студентами креслень по інших дисциплінах, а також при розробці курсових і дипломних проектів.

Загальні відомості

Залізобетонними конструкціями і виробами називаються об'єкти, у яких спільно працюють бетон і сталь, як одне ціле. При цьому виникаючі розтягуючи напруги сприймаються арматурою, а стискаючі - бетоном.

Бетон – це штучний камінь, отриманий у результаті затвердіння суміші, що складається із в’язучого (цементу) і заповнювачів (піску, щебеню, води).

Арматура – сталеві стержні, сітки або каркаси, які розміщаються у бетонній масі. Арматура може бути жорсткою із прокатних профілів (кутники, швелери, двотаври) і гнучкою - зі стержнів круглого або періодичного профілю.

Види арматур

Залежно від роботи, що виконує в залізобетонних конструкціях арматура, розрізняють декілька її видів.

Робоча арматура - (розрахункова) сприймає всі напруги, що розтягують. До неї відносяться усі стержні, що перебувають у розтягнутій зоні виробу (Рис. 1).

Розподільна арматура укладається поперек робочої і служить для більш рівномірного розподілу навантаження на робочі стержні. Застосовують таку арматуру в каркасах і сітках.

Хомути та поперечні стержні забезпечують нерухоме проектне положення робочої арматури у період бетонування, а також сприймають частину розрахункових зусиль. Хомути застосовують у балках, колонах, арках і рамах.

Монтажна арматура необхідна для складання арматурних каркасів, вона забезпечує проектне положення хомутів і одиночних стержнів робочої арматури (Рис. 1).

4

Рис. 1

Зварені сітки застосовуються для армування плит і панелей.

Зварені сітки та каркаси виготовляють на спеціальних зварювальних машинах. У

конструкціях і виробах застосовують плоскі та рулонні зварені сітки (Рис. 2 а, б).

Рис. 2

У рулонних сітках стержні одного напрямку бувають робочими, а іншого - монтажними. Плоскі сітки можуть мати робочу арматуру в одному або у двох напрямках.

Зварені каркаси складаються з поздовжніх і поперечних стержнів, причому поздовжні стержні можуть розташовуватися в один або у два ряди (Рис. 3а). Поздовжні стержні можуть розташовуватися по одну або по обох сторін від поперечного стержня. Однобічне розташування переважніше, тому що спрощує зварювання та забезпечує краще зчеплення з бетоном.

Просторові каркаси утворюють із окремих плоских каркасів, з'єднуючи їх зварюванням (Рис. 3б), або згинаючи плоскі сітки.

Рис. 3

5

Закладні деталі призначені для з'єднання окремих будівельних виробів. Вони являють собою, закріплену в бетоні, смугову, куткову сталь або стержні (Рис 4).

Рис.4

Види залізобетонних виробів

У відповідності стандарту ДСТУ Б А.2.4-7-95 (ГОСТ 21.501-93) поняття «виріб» і «будівельна конструкція» розділяються. Під будівельною конструкцією розуміють частину споруди (каркас будинку, покриття, перекриття та інші). Під будівельним виробом розуміють елементи конструкції (колона, ферма, ригель, плита перекриття, панель стіни, арматурний каркас та ін.), виготовлені поза місцем його установки.

Всі залізобетонні конструкції за способом виготовлення розподіляються на монолітні та збірні.

Монолітні залізобетонні конструкції виконують повністю на будівельному майданчику в тому місці будинку, де вони передбачені проектом. На будівельному об'єкті влаштовується необхідна форма (опалубка), у яку укладають сталеву арматуру і заповнюють форму бетоном. Після досягнення необхідної міцності роблять розпалубку конструкцій.

Збірні залізобетонні конструкції складаються з виробів, які виготовляють на спеціальних заводах і доставляють до місця будівництва у готовому виді, а на будівельному майданчику здійснюють їхній монтаж.

Розглянемо перелік виробів будівельних конструкцій. що досить часто зустрічаються. Плити є найпростішим залізобетонним виробом. У нижню розтягнуту зону її укладають робочу арматуру, а поперек укладають розподільну арматуру. Розподільну арматуру діаметром 3-6 мм ставлять без розрахунку. Але в більшості випадків плити армують зваре-

ними сітками. Захисний шар бетону для плит повинен становити 10-15 мм (Рис. 5).

Рис. 5

6

Стінові панелі та блоки можуть бути одне та багатошаровими. Одношарові панелі виконують із легкого бетону, а багатошарові - з теплоізоляційним шаром.

Балки застосовують прямокутного, таврового та двотаврового перерізів. У сучасному будівництві балки найчастіше армують звареними каркасами, що складаються з робочих стержнів і поперечної арматури (Рис. 6б).

Колони споруджують квадратного, прямокутного або двотаврового перерізу. Розрізняють так само колони, як одно, так і двовіткові. Колони армують окремими стержнями або звареними каркасами. У першому випадку, крім робочої арматури, ставлять замкнуті хомути, прив'язані до неї дротом, а при армуванні каркасами - поперечні стержні. Захисний шар бетону 15-50 мм (Рис. 6а).

Рис. 6

Фундаменти залізобетонні є основною несучою конструкцією під колону. У плані вони мають звичайно квадратну форму. При нецентрових навантаженнях фундамент у плані має прямокутну форму.

У монолітних виробах частіше застосовують фундаменти східчастого і стаканного типів. У фундаментах стаканного типу у верхній частині влаштовують гніздо (стакан), куди встановлюють колону. Стінки стакану та нижню плиту фундаменту армують. Для армування нижньої плити частіше використовують сітки. Захисний шар бетону 30 -70 мм (Рис. 7).

Рис. 7

7

Складальні креслення елементів конструкцій

Елементи бетонних і залізобетонних конструкцій (балки, колони, панелі, плити, ферми та інші) зображуються на складальних кресленнях, які складаються з видів, розрізів і схем армування. Складні ділянки конструкцій (стосовно схем) зображуються в більшому масштабі. На складальному кресленні виробу або на його схематичному зображенні вказують місця приєднання піднімальних пристосувань (петлі для підйому). На кресленнях видів виробів показують контури та геометричні розміри виробу. На цих кресленнях повинні бути зазначені також всі отвори, ніші, борозни. Крім того, указують закладні вироби, риски, мітки та знаки, що забезпечують правильну орієнтацію виробу при монтажі. На Рис. 8 наведене складальне креслення колони К12. Колона представлена на кресленні своїм головним зображенням (фасад) і двома виносними елементами 1 і 2.

Рис. 8

8

Розташування арматури показують на схемах армування елемента, припускаючи, що бетон прозорий. На схемах армування та на стосовним до них перерізах (розрізах) тонкими суцільними лініями показують контур і габаритні розміри елементів, наносять розміри, необхідні для прив'язки арматурних виробів, указують товщину захисного шару бетону. Арматурні стержні зображують суцільною товстою основною лінією. На рис. 9 показана схема армування колони К12.

Рис 9

Для нескладних залізобетонних елементів конструкцій схему армування сполучають з видами елемента (Рис. 10).

9