Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

культурология

.pdf
Скачиваний:
23
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
560.49 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ Донбаська національна академія будівництва і архітектури

КАФЕДРА ІСТОРІЇ І ПОЛІТОЛОГІЇ

Богуславська В.Г., Волошенко В.О.

МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

ДО КУРСУ КУЛЬТУРОЛОГІЇ

(для студентів усіх спеціальностей заочної форми навчання)

№ кода 0102

Макіївка: ДонНАБА, 2008

Міністерство освіти і науки України

Донбаська національна академія будівництва і архітектури

КАФЕДРА ІСТОРІЇ І ПОЛІТОЛОГІЇ

Богуславська В.Г., Волошенко В.О.

МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

ДО КУРСУ КУЛЬТУРОЛОГІЇ

(для студентів усіх спеціальностей заочної форми навчання)

Затверджено на засіданні кафедри історії і політології Протокол № від . .08 р.

Затверджено на засіданні ради факультету гуманітарної підготовки Протокол № від . .08 р.

Макіївка: ДонНАБА, 2008

УДК 93 (477.6)

Методичні матеріали до курсу культурології (для студентів усіх спеціальностей

заочної форми навчання) / Укладачі: Богуславська В.Г., Волошенко В.О. –

Макіївка: ДонДАБА, 2008. - 28 с.

Складені у відповідності до програми курсу "Культурологія" в Донбаській національній академії будівництва і архітектури.

Укладачі: В.Г.Богуславська, доц., к.і.н. В.О.Волошенко, доц., к.і.н.

Відповідальний за випуск:

М.П. Парінов, проф., д.і.н.

Деякі загальні поради

Розпочинаючи вивчення курсу "Культурологія" студент заочної форми навчання повинен уважно ознайомитися з програмою курсу, приблизною тематикою контрольних робіт та методичними рекомендаціями.

Виконання письмової контрольної роботи, робота з навчальними посібниками, лекції, семінари та залік -

все це входить до комплексу підготовки студентів - заочників з даного курсу.

Під час екзаменаційної сесії для студентів-заочників читаються лекції з "Культурології". В них розглядаються головні та найбільш складні для засвоєння питання. Лекції складають основу для вивчення даного курсу.

При вивченні курсу радиться використовувати різні навчальні посібники, але треба уважно прислухатися до рекомендації викладача з цього питання.

Студент повинен виконати письмову контрольну роботу з курсу. Вона повинна надійти на перевірку не пізніше як за місяць до початку сесії. Викладач-консультант після подання роботи студентом проводить з кожним співбесіду. Якщо контрольна робота в зазначений термін не надійшла або, якщо робота не зарахована,

то студент не допускається до складання заліку.

В контрольній роботі студент розкриває основні питання теми згідно з планом. З цією метою він вивчає рекомендовану до теми літературу. В роботі повинні бути посилення на використані твори. Викладання мусить бути самостійним, не треба переписувати текст навчального посібника.

Обсяг контрольної роботи має бути не менше обсягу шкільного зошита (24-32 сторінки). На початку роботи необхідно привести план, вказати список використаної літератури.

РОБОЧА ПРОГРАМА КУРСУ

ВСТУП. Тема 1. КУЛЬТУРА ЯК СУСПІЛЬНЕ ЯВИЩЕ. “КУЛЬТУРОЛОГІЯ”

ЯК НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА.

(4 години)

Актуальність вивчення культурології. Предмет, методологія, література та джерела.

Культура як суспільне явище. Культурологічний підхід до аналізу культури. Класичні та сучасні концепції культури. Функції і сфери культури. Культура та природа. Культура та цивілізація. Культурно-історичні епохи. Традиції та новаторство. Генотипологія культур Заходу та Сходу.

Культура і людина в контексті соціально-економічного розвитку суспільства. Мистецтво як засіб творення особистості.

Методологічні засади розуміння національної культури.

Місце української культури у світовій культурі. Історичні етапи розвитку української культури.

Тема 2. РАННІ ФОРМИ КУЛЬТУРИ

(4 години)

Культура первісного світу. Зародження матеріальної культури. Сприйняття природи в первісній культурі. Міфологічна свідомість: єдність об’єкта і суб’єкта, предмета і знака. Прислів’я, приказки: зародки мистецтва.

Джерела вивчення культури стародавніх слов’ян. Основні етапи розвитку стародавньої культури східних слов’ян. Трипільська, скіфська, черняхівська культури. Релігійні вірування та міфологія східнослов’янських племен.

Розпад родового устрою та формування держав у країнах Стародавнього Сходу. Соціальні і світоглядні основи культури Стародавнього Сходу. Художні та естетичні особливості культури Стародавнього Сходу.

Тема 3. КУЛЬТУРА АНТИЧНОЇ ГРЕЦІЇ ТА СТАРОДАВНЬОГО РИМУ

(2 години)

Характерні риси давньогрецької культури. Етапи розвитку давньогрецької культури: крито-мікенський, архаїчний, класичний, елліністичний. Заняття та ремесла стародавніх греків. Особливості грецької міфології. Наука в античній Греції. Давньогрецька архітектура і пластичне мистецтво.

Етапи розвитку культури в Стародавньому Римі. Вплив грецької культури на культуру Стародавнього Риму. Громадянство та держава – домінанти римської культури. Римське право. Енциклопедичний стиль римської науки. Культура Стародавнього Риму (література, театр, цирк тощо).

Вплив античної культури на європейську та світову культури.

Тема 4. КУЛЬТУРА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

(2 години)

Періодизація культури Середньовіччя. Збереження античних традицій. Домінування християнської теології у свідомості. Народна культура. Мистецтво: вираження духовного буття світу й людини. Архітектура і мистецтво Візантії V – VIII ст. Вплив візантійської культури на європейську, в том числі і на слов’янську.

Романська культура: літургія та карнавал. Світська культура (рицарський моральний кодекс, куртуазна література). Готичний стиль і схоластика. Розвиток освіти і науки.

Тема 5. КУЛЬТУРА КИЇВСЬКОЇ РУСІ

(2 години)

Формування давньоруської держави – якісний етап в розвитку культури стародавніх слов’ян. Вплив візантійської культури на розвиток культури Київської Русі. Вплив християнства і двовір’я. Особливості світорозуміння людини часів Київської Русі. Мислителі Київської Русі; книжна справа. Зародження і розвиток шкільної освіти; наукові знання. Мистецтво: архітектура, іконопис, фреска, мозаїка, ткацтво, вишивка тощо. Театральне мистецтво.

Тема 6. КУЛЬТУРА ДОБИ РЕНЕСАНСУ

(4 години)

Соціально-економічні передумови становлення культури Відродження. Мійський характер ренесанської культури. Відродження гуманістичних античних ідеалів у нових умовах Європи. Нова концепція людської особистості і нова модель світу. Універсальний характер культури Відродження (наука, мистецтво, література тощо). “Титани” італійського Відродження. Північне Відродження. Криза гуманістичних ідеалів.

Розповсюдження ідей гуманізму в українських землях та пробудження ідей гуманізму в національній самосвідомості народу. Проникнення гуманістичних ідей в освіту. Основні осередки соціального і культурного життя. Освіта і книгодрукування. Полемічна література. Наука, архітектура і мистецтво.

Тема 7. ЄВРОПЕЙСЬКА КУЛЬТУРА ДОБИ АБСОЛЮТИЗМУ

І ЧАСІВ ПРОСВІТНИЦТВА

(2 години)

Реформація і контрреформація та їх слід у культурі. Раціоналізм нового часу. Італійська барокова школа. Іспанське, фламандське і голландське мистецтво ХVII ст.

ХVIІI сторіччя як “вік Просвіти”. Енциклопедія та енциклопедисти. Раціоналістична картина світу і людини в ідеології Просвітництва та її вплив на художню творчість. Класицизм як мистецтво героїчної громадянськості. Стильові і жанрови особливості мистецтва ХVIIІ ст. Розквіт театральної і музичної культури.

Тема 8. КУЛЬТУРА УКРАЇНИ КОЗАЦЬКОЇ ДОБИ

(2 години)

Козацтво як явище в історії української культури. Нові процеси в духовному житті: реформування церкви та освіти, розвиток науки. Формування української національної мови. Українське бароко як нове світовідчуття і нове мистецтво. Специфіка національного варіанта бароко в літературі, театрі і музиці. Еволюція образотворчого мистецтва. Барокова класична архітектура.

Тема 9. ЄВРОПЕЙСЬКА КУЛЬТУРА ХІХ СТ.

(2 години)

Промисловий переворот і науково-технічний прогрес ХІХ ст. та їх вплив на свідомість людства. Новий соціальний і духовний досвід та його породження – індивідуалістична культура. Романтизм як світовідчуття і як напрямок у мистецтві. Національні різновиди романтизму. Формування історичного погляду на особу і зумовленого ним художнього методу реалізму. Філософський песимізм та творчість імпресіоністів та постімпресіоністів.

Тема 10. КУЛЬТУРА УКРАЇНИ ХІХ СТ.

(2 години)

Історичні умови та визначальні фактори розвитку культури України ХІХ ст. Формування української національної самосвідомості. Роль творчості Т.Г. Шевченка у становленні і розвитку української культури.

Українська суспільна думка: розвиток науки і освіти.

Успіхи у розвитку літератури, образотворчому мистецтві, музиці, театрі.

Тема 11. ЄВРОПЕЙСЬКА КУЛЬТУРА ХХ СТ. І ПОЧАТКУ ХХІ СТ.

(4 години)

Соціокультурні передумови художньої свідомості ХХ ст. Стиль модерн – поєднання традицій східного та західноєвропейського мистецтв. Модерн у художній культурі ХХ ст. і його особливості. Модерн як архітектурний стиль.

Загострення проблем гуманізму в житті і мистецтві.

Новий театр. Перегляд літературної форми. Авангардистський живопис і драматизм входження нового в культурний процес. Функціоналізм в архітектурі. Нові виражальні засоби в музиці.

Суспільство “масового споживання”. Новий етап НТР та перехід до інформаційної культури.

Тема 12. УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА ХХ СТ. КУЛЬТУРА В УМОВАХ НОВОЇ СОЦІАЛЬНОЇ

РЕАЛЬНОСТІ

(4 години)

Культура як умова відродження нації в українській естетичній традиції на початку ХХ ст. Гуманізм українського неоромантизму. Взаємовідносини особистості і світу в українському експресіонізмі. Український авангард.

Національно-культурне піднесення 20-х років в Україні як передумова розбудови освіти і науки. Література й театр на тлі нових національних і соціальних реалій. Український мистецький авангард. Українська культурна парадигма ІІ половини ХХ ст.

Формування нової соціокультурної дійсності та її риси. Національна культура в умовах зростання національно-культурної ідентичності.

Ідейно-гуманістична спадщина України і європейський вибір перспективного розвитку українського суспільства.

ЗАГАЛЬНИЙ СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ПІДРУЧНИКІВ:

Абрамович С.Д., Тілло М.С., Чікарькова М.Ю. Культурологія: Навч. посіб. – К.: Кондор, 2005.

Бичко А.К. Теорія та історія світової і вітчизняної культури. Курс лекцій. Навч. посіб. – К.: Либідь, 1993. Боконь В. Історія культури України. – К.: МАУП, 2001.

Теорія та історія світової та української культури. Конспект лекцій/ Уклад. В.Г.Богуславська. Макіївка: ДонДАБА, 2003.

Історія світової культури. Навч. посіб. – К.: Либідь, 1999.

Історія світової та української культури. Підр. для вищ. закл. осв. /В. Греченко, І. Чорний. – К.: Літера ЛТД,

2002.

Історія української культури. /За загал. ред. І. Крип’якевича. – К.: Либідь, 1999. Історія української культури. /Ред.кол.ТолочкоП.П.таін.У5-тит.–К.:Науковадумка,2001. История европейской культуры: Учеб. пособие / Авт.: А.В.Пустовит. – К.: МАУП, 2002. Кармин А.С.Культурология. – С.Пб.: Питер, 2005.

Кордон М.В. Українська та зарубіжна культура. Курс лекцій. – К.: ЦУЛ, 2002.

Кормич Л.І., Багацький В.Р. Культурологія (історія і теорія світової культури ХХ ст.): Навч. посіб. – Х., 2002. Культурологія: навч. посіб. для студентів вищ. навч. закл. / Упоряд.: О.І.Погорілий, М.А.Собуцький. – 2-ге

вид. – К.: Вид. дім “Києво-Могилянська акад.”, 2005.

Культурология. Учеб. пособие для студентов высших учебных заведений. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2003. Культурология. Учебник для студентов технических вузов. /Под ред. Багдасарьян Н.Г. – М.: Высшая школа,

1999.

Культурология для технических вузов. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2001.

Культурология: Учеб. пособие для студентов вузов / А.И.Шаповал, И.Н.Колесников. – М.: Владос, 2003. Лосєв І.В. Історія і теорія світовоі культури. Європейський контекст. – К.: Либідь, 1995.

Подольська Є.А., Лихвар В.Д., Іванова К.А. Культурологія: Навч. посіб. – К.: Центр навч. літератури, 2003. Українська культура. Історія і сучасність. – Львів: Світ, 1994.

Українська та зарубіжна культура / Під ред. Л.Є.Дещинського. – Вид.4-те: Навч. посіб. – Львів:”Бескид Біт”,

2005.

Уманцев Ф.С. Мистецтво давньої України. Історичний нарис. – К.: “Либідь”, 2002. Хрестоматия по культурологии. /Под ред. Радугина А.А. – М.: Центр, 1998. Шевнюк О.Л. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник: Знання-Прес, 2002.

ТЕМАТИКА КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

Тема 1. ПОНЯТТЯ КУЛЬТУРИ ТА КУЛЬТУРА ЛЮДИНИ

ПЛАН

1.Розвиток уявлень та понять про культуру в історії людської думки.

2.Єдність та різноманітність культур.

3.Культура та особа. Що значить бути культурною людиною?

ЛІТЕРАТУРА

Абрамович С.Д., Тілло М.С., Чікарькова М.Ю. Культурологія: Навч. посіб. – К.: Кондор, 2005. – С.67-75. Белинский В.Г. Собр. соч. в 9-ти т. - М.: ХХ век, 1978. - Т.1. - С. 254-255.

Бичко А.К. Теорія та історія світової і вітчизняної культури. Курс лекцій. Навч. посіб. – К.: Либідь, 1993.

– 390 с.

Джонсон Д. Люси. Истоки рода человеческого. – М., 1984.

Кормич Л.І., Багацький В.Р. Культурологія (історія і теорія світової культури ХХ ст.): Навч. посіб. – Х.:

Одісей, 2002. – С.121-150.

Культурологія: навч. посіб. для студентів вищ. навч. закл. / Упоряд.: О.І.Погорілий, М.А.Собуцький. – 2-ге вид. – К.: Вид. дім “Києво-Могилянська акад.”, 2005. – С.5-47.

Культурология. Учебное пособие для студентов высших учебных заведений. – Ростов-на-Дону:

Феникс, 2003. – С.19-61.

Культурология для технических вузов. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2001. – 448 с.

Кууси П. Этот человеческий мир. – М., 1992. - С.77-81.

Лосєв І.В. Історія і теорія світової культури. Європейський контекст. – К.: Либідь, 1995. – С. 4-19. Малюга Ю.Я. Культурология. Учебное пособие. – М.: Инфра, 1998. – С. 9-34.

Подольська Є.А., Лихвар В.Д., Іванова К.А. Культурологія: Навч. посіб. – К.: Центр навч. літератури, 2003. – С.6-24.

Полікарпов В.С. Лекції з історії світової культури. Навчальний посібник. – К.: Знання, 1999. – С. 6-19. Теорія та історія світової та української культури. Конспект лекцій/ Уклад. В.Г.Богуславська. Макіївка: ДонДАБА, 2003. – с.4-35.

Українська та зарубіжна культура / Під ред. Л.Є.Дещинського: Навч. посіб. – Львів:”Бескид Біт”, 2005. –

С.5-27.

Хрестоматия по культурологии. /Под ред. А.А. Радугина. – М.: Центр, 1998. – С. 12-26. Шевнюк О.Л. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник: Знання-Прес, 2002. – С.17-98.

Тема 2. КУЛЬТУРА ТА ЇЇ МІСЦЕ В ЖИТТІ СУСПІЛЬСТВА

П Л А Н

1.Культура як захід творчого потенціалу суспільства.

2.Традиції та новаторство в культурі.

3.Культура та суспільний прогрес.

ЛІТЕРАТУРА

Абрамович С.Д., Тілло М.С., Чікарькова М.Ю. Культурологія: Навч. посіб. – К.: Кондор, 2005. – С.67-131. Бичко А.К. Теорія та історія світової і вітчизняної культури. Курс лекцій. Навч. посіб. – К.: Либідь, 1993. – С. 7- 64.

Історія світової культури. Навчальний посібник. – К.: Либідь, 1999. – С. 5-23.

Кормич Л.І., Багацький В.Р. Культурологія (історія і теорія світової культури ХХ ст.): Навч. посіб. – Х.:

Одісей, 2002. – С.121-150.

Культурологія: навч. посіб. для студентів вищ. навч. закл. / Упоряд.: О.І.Погорілий, М.А.Собуцький. – 2-ге вид.

– К.: Вид. дім “Києво-Могилянська акад.”, 2005. – С.5-47.

Культурология. Учебное пособие для студентов высших учебных заведений. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2003.

С.132-141.

Лосєв І.В. Історія і теорія світової культури. Європейський контекст. – К.: Либідь, 1995. – С. 37-53.

Подольська Є.А., Лихвар В.Д., Іванова К.А. Культурологія: Навч. посіб. – К.: Центр навч. літ., 2003. – С.185199.

Скворцова Е.М. Теория и история культуры. Учебник. – М.: Юнити, 1999. – С. 8-26.

Теорія та історія світової та української культури. Конспект лекцій/ Уклад. В.Г.Богуславська. Макіївка:

ДонДАБА, 2003. – с.4-35.

Хрестоматия по культурологии. /Под ред. А.А. Радугина. – М.: Центр, 1998. – С. 144-202. Шевнюк О.Л. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник: Знання-Прес, 2002. С.17-98.

Тема 3. РОЗВИТОК КУЛЬТУРИ

П Л А Н

1.Генезис та етапи культурної революції.

2.Культура і цивілізація.

3.Культурно-історичні епохи.

ЛІТЕРАТУРА

Бердяев Н.А. Смысл истории. – М., 1990.

Бичко А.К. Теорія та історія світової і вітчизняної культури. Курс лекцій. Навчальний посібник. – К.: Либідь, 1993. – С. 7-64.

Вернадский В.И. Философские мысли натуралиста. – М., 1988.

Джонсон Д. Люси. Истоки рода человеческого. – М., 1984.

Завадский С.А., Новикова Л.И. Искусство и цивилизация. – М., 1986.

Історія світової культури. Навчальний посібник. – К.: Либідь, 1999. – С. 24-31. Культурология для технических вузов. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2001. – С. 421-430.

Культурология. Основы теории и истории культуры. Учебное пособие. /Под ред. И.Ф. Кефели. – Санкт-

Петербург, 1996. – С. 59-66.

Лосєв І.В. Історія і теорія світової культури. Європейський контекст. – К.: Либідь, 1995. – С. 37-53. Массон В.М. Первые цивилизации. – М., 1989.

Павленко Ю. Історія світової цивілізації. – К., 1996. – С. 4-10; 15-165.

Подольська Є.А., Лихвар В.Д., Іванова К.А. Культурологія: Навч. посіб. – К.: Центр навч. літ., 2003. – С.9-13; 27-34.

Тейяр де Шарден П. Феномен человека. – М., 1987.

Теорія та історія світової та української культури. Конспект лекцій/ Уклад. В.Г.Богуславська. Макіївка:

ДонДАБА, 2003. – с.4-35.

Українська та зарубіжна культура / Під ред. Л.Є.Дещинського: Навч. посіб. – Львів:”Бескид Біт”, 2005. – С.1315.

Хрестоматия по культурологии. /Под ред. А.А. Радугина. – М.: Центр, 1998. – С. 27-143. Шевнюк О.Л. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник: Знання-Прес, 2002. С.17-98.

Тема 4. КУЛЬТУРА І ЕКОЛОГІЯ

ПЛАН

1.Природні фактори розвитку культури.

2.Екологічна культура в структурі людської діяльності.

ЛІТЕРАТУРА

Гиренок Ф.И. Экология. Цивилизация. Ноосфера. – М., 1987.

Історія світової культури. Навчальний посібник. – К.: Либідь, 1999. – С. 5-23. Келле В.Ж. Наука как компонент социальной системы. – М., 1988.

Качановский В.В. История культуры Западной Европы. – Минск: ИП «Экоперспектива», 1998. – С. 117-138. Кормич Л.І., Багацький В.Р. Культурологія (історія і теорія світової культури ХХ ст.): Навч. посіб. – Х.: Одісей, 2002. – С.121-127.

Культурология. Учебник для студентов технических вузов. /Под ред. Н.Г. Багдасарьян. – М.: Высшая школа, 1999. – С. 36-56.

Лосєв І.В. Історія і теорія світової культури. Європейський контекст. – К.: Либідь, 1995. – С. 4-19.

Сапронов П.А. Курс лекций по теории и истории культуры. Культурология. – Санкт-Петербург: Союз, 1998. – С. 47-63.

Скворцова Е.М. Теория и история культуры. Учебник. – М.: Юнити, 1999. – С. 8-26. Сорокин П.А. Человек. Цивилизация. Общество. – М., 1992.

Сучасна НТР та мистецтво. – К.: Наукова думка, 1975. – 297 с.

Хрестоматия по культурологии. /Под ред. А.А. Радугина. – М.: Центр, 1998. – 297 с.

Тема 5. КУЛЬТУРА І ЕКОНОМІКА

ПЛАН

1.Зміст економічної культури.

2.Структура економічної культури.

3.Тенденції розвитку економічної культури.

ЛІТЕРАТУРА

Культурологія: навч. посіб. для студентів вищ. навч. закл. / Упоряд.: О.І.Погорілий, М.А.Собуцький. – 2-ге вид.

– К.: Вид. дім “Києво-Могилянська акад.”, 2005. – С.195-236.

Культурология для технических вузов. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2001. – С. 5-23.

Культурология. Учебник для студентов технических вузов. /Под ред. Н.Г. Багдасарьян. – М.: Высшая школа, 1999. – С. 195-209.

Культурология. Учебное пособие. /Под ред. А.А. Радугина. – М.: Центр, 1998. – С. 12-22.

Лосєв І.В. Історія і теорія світової культури. Європейський контекст. – К.: Либідь, 1995. – С. 4-19. Оучи У. Методы организации производства: японский и американский подходы. – М., 1984. Пигалев А.И. Культурология. Учебник. – Волгоград: Либрис, 1999. – С. 4-21.

Полікарпов В.С. Лекції з історії світової культури. Навчальний посібник. – К.: Знання, 1999. – С. 6-19. Радугин А.А., Радугин К.А. Введение в менеджмент: социология организаций и управления. – Воронеж, 1995. Рюттенгер Р. Культура предпринимательства. – М., 1992.

Тема 6. ПОЛІТИЧНА КУЛЬТУРА: ТРАДИЦІЇ І НОВАЦІЇ

П Л А Н

1.Політична культура і політична свідомість.

2.Зміст політичної культури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]