Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Сердюк%20БЖД%20лек%20у

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
671.54 Кб
Скачать

61

розлади, злоякісні пухлини. Навіть незначні дози діоксина приводять до народження дітей-виродків, катастрофічного падіння імунітету .Це дуже стійкі з'єднання

(витримує нагрів до 1200о, має період напіврозпад до 20 років). Нагромаджується діоксин в печінці, вилочковій залозі, кроветворних органах, придушує імунну систему, викликаючи мутації, злоякісні пухлини. Вміст діоксинів в продуктах,

рідинах і повітрі необхідно обмежувати. Для питної води концентрація діоксинів не повинна перевищувати 20• 10-12 г/л; смертельна доза діоксину для людини по розмірах не перевищує 1/3 таблетки аспірину. У 1995 р. в систему водоканалу Уфи попали феноли. Їх взаємодію з хлорованою водою привела до появи діоксинів і масового отруєння населення.

Діоксини були основним діючим елементом хімічної війни США в В'єтнамі, над територією якого було розпилено понад 45 млн. літрів дефоліант, який утворить діоксин. У цьому причина величезної кількості жертв і постраждалих від застосування «безпечних» дефоліант. Багато Хто з постраждалих і до цього дня розплачується за це своїм здоров'ям і здоров'ям своїх дітей. За меддопомогою звернулися понад 60 тисяч що був військових США з скаргами на різке погіршення здоров'я, появу «хлорного висипу» і злоякісних пухлин на шкірі, сильні головні болі,

хвороби шлунково-кишкового тракту, печінки, порушення координації рушення.

Фахівці охорони здоров'я підтверджують зв'язок цих захворювань з впливом хімічних речовин. По даних США, в 538 що були солдат, які мали контакт з діоксином,

народилося 77 дітей-кальок (глухі, сліпі), але особливо плачевні ці наслідки для В'єтнаму.

6.7. Мікроклімат в квартирі.

Навіть власна квартира не спасає від забрудненого повітря з вулиці. Проведені вимірювання показали, що забруднення повітря всередині приміщень, де людина проводить до 80% часу, в 1,8….4 раз вище, ніж на вулиці. Тут присутній більше 100

летючих хімічних речовин і металів у вигляді аерозолів (свинець, кадмій, ртуть,

62

цинк). Причина цього - «хімізація» будівництва і безконтрольне додання в будівельні матеріали шкідливих речовин і промислових відходів (таблиця)

Таблиця - Хімічні речовини, які виділяються з обробних матеріалів і меблів.

Найменування речовини

Джерело надходження

 

 

 

 

формальдегід

ДСП, ДВП, мастики, пластифікатори, шпаклівка,

 

мастильного масла для бетонних форм

 

 

 

 

 

фенол

ДСП, мастики, лінолеум, шпаклівка

 

 

 

 

стирол

Теплоізоляційні і обробні матеріали на основі

 

полістиролу

 

 

 

 

 

 

Бензол

мастики, лінолеум, клеї, цемент і бетон з добавками

 

відходів.

 

 

 

 

 

 

Ацетон, етилацетат

Лаки, фарби, мастики, шпаклівка, клеї,

 

мастильного масла для бетонних форм

 

 

 

гексаналь

Кістковий клей, цемент з добавками, мастильного

 

масла для бетонних форм

 

 

 

 

Пропілбензол

Клей АДМК, лінолеум ЛТЗ, мастики (ВСК, 51-Г-

 

18), шпаклівка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хром, нікель

Цемент,

бетон,

шпаклівка

з

добавками

 

промислових відходів

 

 

 

 

 

Кобальт

Барвники і будматеріали з добавками промислових

 

відходів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.8. Забруднення атмосфери автомобільним транспортом.

Сьогодні людство живе на початку третього тисячоліття. Це змушує кожного із нас замислитись над ходом історії, здобутками і втратами в розвитку суспільства,

взаємовідносинах між людиною і природою. Кінець XX ст. ознаменувався тим, що внаслідок науково-технічної революції і урбанізації нашої планети навколишнє

63

середовище неухильно погіршується в результаті антропогенної діяльності, яка піддає його щораз більшій дії фізичних, хімічних і біологічних навантажень.

Найпоширенішою шкідливою домішкою повітряного середовища є моно оксид вуглецю (СО). При вдиханні цього газу наступає швидка втомлюваність, головний біль, запаморочення, порушення сну, лабільність настрою, ослаблення пам'яті,

порушення діяльності серцево-судинної системи та інших систем організму, що негативно відображається на самопочутті водія під час керування автомобілем і може призводити до створення небезпечних ситуацій на дорозі.

Найбільше забруднення атмосферного повітря надходить від енергетичних установок, що працюють на вуглеводневому паливі (бензин, газ, дизельне паливо,

мазут, вугілля, природний газ тощо). Кількість забруднення визначається складом, обсягом палива, що в спалюється і організацією процесу згорання.

Основні не токсичні компоненти, що викидаються в атмосферу при спалюванні різних видів палива в двигунах усіх видів: діоксид вуглецю СО2 і водяна пара Н20. Однак крім них в атмосферу викидаються і шкідливі речовини такі, як:

оксид вуглецю, оксиди сірки, азоту, сполуки свинцю, сажа, вуглеводні, у тому числі канцерогенний бензапірен, незгорілі частки палива тощо.

Автотранспорт є джерелом забруднення атмосфери, кількість автомобілів безупинно зростає, особливо у великих містах, а разом з цим зростає валовий викид шкідливих продуктів в атмосферу. Автотранспорт дає 70 % усіх токсичних викидів у атмосферу та 90 % шумового забруднення. В Україні зареєстровано більше 1,5 млн.

вантажних автомобілів та 6 млн. легкових (за даними 2004 року). Доля автотранспортного забруднення атмосфери в загальній їх кількості складає в Ужгороді

91%, Ялті, Полтаві — 88%, Сімферополі — 83 %, Львів — 79 %, Києві — 78 %,

Чернівцях — 75 % [3]. Токсичними викидами двигунів внутрішнього згорання (ДВЗ) є

відпрацьовані і картерні гази, пари палива з карбюратора і паливного баку. Основна частина токсичних домішок надходить в атмосферу з газами відпрацьованими ДВЗ. З

картерними газами і парами палива в атмосферу надходить приблизно 45 % СnНn від їхнього загального викиду.

64

Дослідження складу газів відпрацьованих ДВЗ показують, що в них міститься кілька десятків компонентів, основні з яких наведені в табл. 1. Діоксид сірки утворюється у відпрацьованих газах у тому випадку, коли сірка міститься у вихідному паливі (дизельне паливо).

Аналіз даних наведених у табл. 1 показує, що найбільшу токсичність мають викиди карбюраторних ДВЗ за рахунок великого вмісту в них СО, NОх, СnНm та ін. Дизельні ДВЗ викидають у великих кількостях сажу, що в чистому вигляді не токсична. Однак частки сажі несуть на своїй поверхні частки токсичних речовин у тому числі і канцерогенні. Сама сажа знаходиться в зваженому стані в повітрі, збільшуючи тим самим час впливу токсичних речовин на людину.

Кількість шкідливих речовин, що надходять в атмосферу в складі відпрацьованих газів залежить від загально-технічного стану автомобілів і особливо від двигуна, який є джерелом найбільшого забруднення. Так, при порушенні роботи карбюратора викиди збільшуються в 4-5 разів.

Застосування етилового бензину, що має у своєму складі сполуки свинцю,

сприяє забрудненню атмосферного повітря цими дуже токсичними сполуками.

Близько 70 % свинцю доданого до бензину з етиловою рідиною потрапляє в атмосферу з відпрацьованими газами, із них 30 % одразу осідає на землі, а 40 %

залишається в атмосфері. Один вантажний автомобіль середньої вантажопідйомності виділяє 2,5-3 кг свинцю за рік. Концентрація свинцю в повітрі залежить від умісту його в бензині:

вміст свинцю в бензині, г/л — 0,15; 0,20; 0,25; 0,50;

концентрація свинцю в повітрі, мкг/м3 — 0,40; 0,50; 0,55; 1,00.

Усвіті нині використовується біля 600 млн автомобілів і число їх щорічно збільшується на 250 тис. Встановлено, що 200 млн автомобілів щорічно викидають в атмосферу 200 млн т С0, 20 млн т оксидів азоту і 40 млн т вуглеводнів. За рік в атмосферу викидається 200 млн т твердих відходів (пил, зола тощо), 200 млн т S02, 700 млн т СО, 150 млн т NOх, 5 тис. т свинцю з вихлопними газами. Що в сумі складає біля 1 млрд т твердих речовин .

65

Виключити надходження високотоксичних сполук свинцю в атмосферу можна заміною етилованого бензину на мало етильований та зовсім не етилований, що давно практикується у великих містах ряду країн Західної Європи. В Україні поки, що використовують бензин із вмістом свинцю 0,36 г/л, тоді як в Англії, Німеччині та США — 0,013-0,15. Постанова Кабінету Міністрів України орієнтує на постачання не етилованого бензину, і його в 1991 році було вже поставлено 51 % від загальної кількості [2].

Світовим парком автомобілів із ДВЗ щорічно викидається, млн. т: оксиду вуглецю — 260; летучих вуглеводнів — 40; оксидів азоту — 20.

Частка участі автомобільного транспорту в забрудненні атмосферного повітря великих міст наведено в табл. 2.

У деяких містах концентрації СО за короткі періоди досягають 200 мг/м3 і

більше, при нормативних значеннях максимально допустимих разових концентрацій 40 мг/м3 (США) і 10 мг/м3 (Росія).

Не можна казати, що питанню забруднення транспортом не приділяється ніякої уваги. Все більше розробляється і вже випускається автомобілів на акумуляторних батареях, при сучасних темпах прогресу можна сподіватися, що незабаром з'являться екологічно чисті двигуни.

Вміст оксиду вуглецю та вуглеводнів у відпрацьованих газах автомобілів, не обладнаних та обладнаних системами нейтралізації відпрацьованих газів згідно ДСТУ 4277-04 не повинні перевищувати межі, наведені утабл.З, табл. 4.

Для автомобілів виготовлених до 1 жовтня 1986 р., допустимий вміст оксиду вуглецю становить 4,5 %.

Димність автомобілів (двигунів) згідно ДСТУ4276-04, не сертифікованих за ДСТУ Ш/ЕСЕ В 24-03 (Правилами ЗЕК 00Н № 24-03), не повинна перевищувати значень, наведених у табл. 5.

ВИСНОВКИ:

66

1.При вдиханні людиною забрудненого повітря наступає швидка втомлюваність,

головний біль, запаморочення, порушення сну, лабільність настрою, ослаблення пам'яті, порушення діяльності серцево-судинної системи та інших систем організму. 2.У водія при вдиханні надмірно забрудненого повітря знижується реакція на оцінювання сприйняття дорожньої ситуації, внаслідок чого можливе створення небезпечної ситуації.

3.Вплив людинина навколишнє середовище прийняло загрозливі масштаби. Для пок-

ращення положення знадобляться цілеспрямовані і продумані дії.

4.Висвітлена проблема потребує швидкого вирішення. Невідкладне вирішення соціоекологічної проблеми в Україні забезпечить майбутнє нашій молодій державі. 5. Для зниження токсичності відпрацьованих газів автомобілів необхідно використовувати нові типи силового устаткування в яких викид шкідливих речовин малий; здійснювати заміну конструкції робочих процесів з метою зниження токсичності відпрацьованих газів;

застосовувати пристроїв очищення та нейтралізації шкідливих викидів. 6.Зменшення шкідливості впливу відпрацьованих газів на навколишнє середовище може бути досягнуто різними методами, але головним із них є — вдосконалення двигуна.

Таблиця 1. – Склад відпрацьованих газів

Компоненти

Склад компоненту, %

Примітка

шкідливих викидів

 

 

 

Карбюраторні ДВЗ

Дизельні ДВЗ

 

 

 

 

 

N2

74-77

76-78

не токсичний

 

 

 

 

O2

0,3-8

2-18

 

 

 

 

 

H2O (пари)

3,0-5,5

0,5-4,0

 

 

 

 

 

СО2

5,0-12,0

1,0-10,0

 

 

 

 

 

H2

0-5,0

--

 

 

 

 

 

СО

0,5-12,0

0,01-0,50

токсичний

 

 

 

 

NOx

до 0,8

0,0002-0,5

 

 

 

 

 

67

CnHm

0,2-3,0

0,009-0,5

 

 

 

 

 

Альдегіди

до 0,2 мг/л

0,001-0,09 мг/л

 

 

 

 

 

Сажа

0-0,4 г/м3

0,01-1,1 г/м3

 

 

 

 

 

Бензапірен

до 10 мкг/м3

до 10 мкг/м3

 

 

 

 

 

Таблиця 2. – Забруднення атмосферного повітря великих міст світу автомобільним транспортом, %

Міста

 

Компоненти

 

 

 

 

 

 

Оксид вуглецю

Оксиди азоту

Вуглеводні

 

 

 

 

Москва

96,3

32,6

64,4

 

 

 

 

Санкт-Петербург

88,1

31,7

79

 

 

 

 

Токіо

99

33

95

 

 

 

 

Нью-Йорк

97

31

63

 

 

 

 

Таблиця 3. - Гранично допустимий вміст оксиду вуглецю та вуглеводніву

відпрацьованихгазах автомобілів, необладнанихнейтралізаторами

Паливо, на

Частота

Оксид вуглецю,

Вуглеводні, об'ємна частка млн-1,

 

 

 

 

якому працює

обертання

об'ємна частка,

для двигунів з числомциліндрів

 

 

%

 

 

двигун

 

до 4, включно

більше ніж 4

 

 

 

 

 

Бензин

nмін

3,5

1200

2500

 

 

 

 

 

 

nпідв

2,0

600

1000

 

 

 

 

 

Газ природний

nмін

1,5

600

1800

 

 

 

 

 

 

nпідв

1,0

300

600

 

 

 

 

 

Газ нафтовий

nмін

3,5

1200

2500

зріджений

 

 

 

 

nпідв

1,5

600

1000

 

 

 

 

 

Таблиця 4. - Гранично допустимий вміст оксиду вуглецю та вуглеводнів у

відпрацьованих газах автомобілів, обладнаних нейтралізаторами

68

 

Частота

 

 

 

 

 

Автомобілі з трикомпонентними

 

 

 

 

 

 

 

 

обертан-

Автомобілі з окислювальними

 

 

 

нейтралізаторами

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ня

нейтралізаторами

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оксид вуглецю,

Вуглеводні,

 

Оксид вуглецю,

Вуглеводні,

 

 

об'ємна частка,

об'ємна

 

об'ємна частка,

об'ємна частка

 

 

%

 

часткамлн-1

 

 

%

млн-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nмін

1,0

 

600

 

 

0,5

100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nпідв

0,6

 

300

 

 

0,3

100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 5. – Гранично допустимий показник ослаблення світлового потоку

 

 

 

 

 

 

Об'єкт випробовування

Гранично

допустимий

 

Гранично допустимий

 

 

 

натуральний

показник

 

коефіцієнт ослаблення

 

 

 

 

ослаблення світлового

 

світлового потоку Nдоп, %

 

 

 

 

потоку Кдоп, м-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

автомобілі з дизелями:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

без наддуву

 

 

 

2,5

 

 

 

 

66

 

з наддувом

 

 

 

3,0

 

 

 

 

73

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

автомобілі з газодизелями:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

без наддуву

 

 

 

1,7

 

 

 

 

52

 

з наддувом

 

 

 

2,0

 

 

 

 

58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТЕМА 7. БЕЗПЕКА ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

План

7.1. Види комерційної інформації, що потребують захисту.

7.2.Засоби захисту комерційної інформації. Екосесент.

7.3.Особливості економічної й організованої злочинності, її види і рівні.

7.4.Причини економічної й організованої злочинності і її небезпека для бізнесу.

69

7.1. Види комерційної інформації, що потребують захисту.

Однієї з головних особливостей дійсного часу є перехід від індустріального товариства до інформаційного. У цьому товаристві інформація стає навіть більш важливим ресурсом, чим матеріальні або енергетичні ресурси.

Серед багатьох речей, що належать фірмі, велику цінність має її власна інформація. До неї належать плани діяльності, списки клієнтів, фінансові звіти,

інформація про нові технології, засіб керування виробництвом, хімічна формула,

технологічний процес, аналіз конкурентноздатності.

Рівень конкурентноздатності залежить від уміння захистити ділову і технологічну інформацію від викрадення, несанкціонованого використання, зміни,

знищення, комерційного шпигунства. Для того, щоб не нести збитків, багато підприємств займаються вивченням питань захисту інформації. З'являються спеціалісти в області безпеки економічної діяльності.

З погляду ділової людини, інтелектуальною власністю є знання, що допомагають їй ефективно розробляти і виготовляти нову продукцію, вигідно продавати товар,

збільшувати свій прибуток.

Комерційна таємниця - інформація, розголошення якої завдає значні збитки підприємству або приватній особі, тобто веде до зменшення прибутку і навіть банкрутства .

Недовговічність інформації - наслідок науково-технічного прогресу, що робить розробки постарілими ще до того, як вони виходять на ринок. Ця обставина змушує конкурентів полювати, насамперед, за новими ідеями. Комерційна інформація

допомагає відповісти на два питання: як планувати одержання грошей і як їх одержувати.

Предметом комерційної інформації можуть бути індивідуальні деталі комерційної діяльності, ділові зв'язки, місця закупівлі сировини і товарів, довідки про постачальників, про гадані прибутки, методики установки цін. Володіння потрібною інформацією дозволяє фірмам успішно конкурувати один з одним.

70

Нижче приведені види комерційної інформації, що можуть бути отримані в результаті комерційного шпигунства:

1)інформація про кредити і різноманітні банківські операції; 2)зведення про висновок контрактів або пропозицій по їхньому висновку; 3)список клієнтів; 4)аналіз конкурентноздатності;

5)система заходів щодо маркетингу;

6)ділове листування;

7)заробітна плата співробітників;

8)бухгалтерські і фінансові звіти; 9)інформація особистого характеру, що може бути використана проти.

Засоби одержання інформації можуть бути найрізноманітніші: від законних, до шантажу і здирства. Особливо обережно потрібно ставитися до зведень, що можуть бути надруковані в газетах, часописах, на виставках. До засобів одержання секретної інформації ставляться різноманітні технічні пристосування і системи. Зараз випуск такого оснащення є одним із самих прибуткових. Тому багато підприємств і фірм розробляють такі пристосування.

7.2.Засоби захисту комерційної інформації. Екосесент.

Серед багатьох наукових напрямків є наука про економічну безпеку підприємства

- екосесент.

Ціль екосесента - це економічний стан підприємства, стійке до зовнішніх і внутрішніх змін фінансово-господарського середовища.

Щоб забезпечити захист комерційної інформації необхідно провести її аналіз.

Ціллю аналізу є: по-перше, оцінити уразливість інформації; по-друге, вид і потенційну цінність інтелектуальної власності; по-третє, прогнозувати можливість погрози.

При цьому важливо встановити:

яка інформація потребує захисту;