Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

МР украинозн стац 2014

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
363.67 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донбаська національна академія будівництва і архітектури

Кафедра прикладної лінгвістики та етнології Секція української мови та народознавства

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до самостійної роботи з курсу «УКРАЇНОЗНАВСТВО»

для студентів денної форми навчання усіх спеціальностей та напрямів підготовки

Затверджено на засіданні

Затверджено на засіданні

науково-методичної ради

секції української мови та

Протокол № 12 від 06.01.2014 р.

народознавства

 

Протокол № 7 від 23.12.2013 р.

Макіївка 2014

1

УДК 81.2 УКР

Рецензенти:

Кандидат педагогічних наук, доцент Міклашевич Н.В. (Донбаська національна академія будівництва і архітектури)

Кандидат історичних наук, доцент Богуславська В.Г. (Донбаська національна академія будівництва і архітектури)

Назар Р.М., Гапонова Т.М. Методичні рекомендації з курсу «Українознавство» для студентів денної форми навчання усіх спеціальностей та напрямів підготовки / За заг. ред. канд. філол. наук,

професора І.Є. Намакштанської. – Макіївка: ДонНАБА, 2014. – 20 с.

Навчально-методична розробка вміщує вимоги до знань студентів, критерії оцінювання їх практичних навичок з курсу, список рекомендованої літератури. Подається перелік тем, залікових питань із дисципліни та зразки контрольної роботи.

Якісне виконання та захист контрольної роботи дає можливість студенту автоматично отримати залікову оцінку з дисципліни.

УДК 81.2 УКР

Донбаська національна академія будівництва і архітектури, 2014

2

УКРАЇНОЗНАВСТВО

Мета курсу: ознайомити студентів із системою наукових інтегративних знань про Україну, світове українство як цілісність, як геополітичну реальність.

Завдання: на основi аналізу джерельної бази, всебiчного вивчення генези України й українства, самого українознавства як наукової системи висвітлити досвiд та iсторичнi уроки розвитку етнонацiї, української природи, мови, держави, культури, людини; формувати у студентів уміння системно аналiзувати тенденцiї розвитку сучасного українського суспільства, його проблеми й перспективи; виробити навички роботи з українознавчими джерелами, електронними ресурсами; сприяти формуванню високих суспiльних, державних, гуманiстичних, духовно-культурних iдеалiв, визначенню морально-етичних та естетичних критерiїв i принципiв життєдiяльностi людей мудрого серця i гуманного розуму, патріотівпрофесiоналiв свiтового рiвня.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати: основні теоретичні положення курсу українознавства; українознавчий термінологічний апарат кожного змістового модуля; джерельну базу науки; провідних учених, які розробляють проблематику кожного з концентрів українознавства.

уміти: робити системний аналіз проблем, пов’язаних з осмисленням феномену українства, закономірностей, досвіду і уроків його етно, націо, державотворення, матеріального й духовного життя; реферувати наукові праці з проблем українознавства; працювати з українознавчими електронними ресурсами; планувати роботу українознавчих експедицій, опрацьовувати зібраний матеріал, узагальнювати результати у вигляді презентацій.

3

Перелік тем з дисципліни «УКРАЇНОЗНАВСТВО»

Тема 1. Концепція, структура та завдання навчального курсу «Українознавство», історія, етапи розвитку.

Закономірний характер виникнення і розвитку українознавства як системи інтегративних знань про Україну і українство. Поняття Україна та українство, загальна характеристика термінів навчальної дисципліни. Витоки українознавства: вiд зарубiжних джерел (праць Геродота, Гіппократа та ін.) до «Велесової книги», Літопису Аскольда, «Повiстi минулих літ», «Iсторiї УкраїниРуси», «Енциклопедiї українознавства», сучасних концепцiй, програм, посібників, пiдручника з українознавства. Предмет, завдання і структура навчального курсу «Українознавство». Формування та розвиток українознавства як наукової системи знань, як методологiї i як навчальної дисциплiни. Від етно-, крає-, країно-, народо-, суспільство-, людинознавства до українознавства. Основні етапи розвитку українознавства – вітчизняного й зарубіжного. Iсторична зумовленість формування українознавства.

Тема 2. Історіографія, джерела українознавства, територія та природа України.

Зародження, джерельна база українознавства як процесу пiзнання України i українства. Iсторiографiя українознавства як визначальний чинник систематизацiї i осмислення знань, становлення науки українознавства. Наукове визначення понять «джерело» та «джерельна база» українознавства. Види джерел. Методи i прийоми їх iдентифiкацiї та використання. Науковий аналіз джерел. Пам’ятки матерiальної та духовної культури українського народу як джерела українознавства. Основнi групи джерел про Україну i українство (джерела передiсторичної, Київськоруської, козацькогетьманської доби, XIX–XX–ХХІ ст.). Загальна характеристика сучасного джерелознавства та iнформацiйних можливостей бiблiотечних i архiвних фондiв України та фондiв зарубiжжя.

Тема 3. Україна – етнос, вірування.

Науковi теорiї про походження й розвиток етносiв. Етнiчнi процеси на рiзних етапах розвитку людства. Визначальнi чинники формування етносу. Актуальнiсть та значення вивчення проблеми етногенезу українцiв у системi українознавства. Концепцiї i теорiї етногенезу в українознавствi. Основнi категорiї та поняття етнонацiогенезу. Український етнос: витоки та основнi етапи розвитку. Довкiлля, спосiб життєдiяльностi як визначальнi чинники етногенезу українцiв. Нацiогенез українцiв як вища форма розвитку народотворення, процесу консолiдацiї етносу, суспiльства, держави. Проблеми, перспективи розвитку українського етносу в Українi i зарубiжних країнах. Сучасний стан та перспективи розвитку української етнологiї. Еволюція вірувань українців.

4

Тема 4. Україна – нація, держава, поселення, житло.

Національна ідея. Нація. Націоналізм. Актуальнiсть дослiдження та вивчення проблеми нацiональної свiдомостi та самосвiдомостi в консолiдацiї української етнонацiї, становленнi державностi i подоланнi нетрадицiйних iдеологiчних впливiв i, зокрема, тоталiтарної iдеологiчної спадщини. Роль національної свідомості на різних етапах суспільного розвитку. Стан дослiдження нацiональної свiдомостi та самосвiдомостi у вiтчизнянiй та зарубiжнiй нацiологiї та iсторiософiї. Основнi концепцiї нацiональної свiдомостi. Державотворення в Україні як органічний чинник предмета українознавства. Проблема витокiв української держави та державних утворень на територiї України в сучаснiй науцi. Зародження перших державних утворень на територiї України. Вплив грецького, візантійського, арабського, індоєвропейського, римського та варязького чинникiв у формуваннi державотворчої традицiї. Роль козацтва в українському державотворчому процесі. Періодизація та тяглість процесу державотворення на українських землях. Державне самоутвердження України. Типи поселень і забудови по регіонах. Народне житло та інтер’єр. Особливості зведення житла.

Тема 5. Україна – культура, народні промисли і ремесла.

Поняття культури, нацiональної культури. Українська національна культура визначальний напрямок досліджень та життєдайних впливів українознавства. Матерiальна i гуманітарно-духовна культура українцiв. Складники i чинники: будівництво житла; ведення господарства, ремісництво, скотарство, рибальство, полювання та ін.; побутова культура; вірування, обряди та ін. Мистецтво. Право. Загальнолюдська універсальність культури та її національна специфіка. Українська нацiональна культура як цiлiсний феномен: змiст, специфiчна сутнiсть i форми вивчення. Нацiональна культура як визначальний чинник українства, простір цiлiсного образу нацiї. Українська культура на обширах планети як феномен етнонаціональної самоідентифікації. Художня словесність, архітектура, живопис, музика, театр та інші види мистецтв у системі українознавства. Міра культури як міра людяності індивіда й народу. Традиційні народні ремесла і промисли: ткацтво, гутництво, гончарство, килимарство, теслярство, столярство, стельмаство, гребінництво, ложкарство, бондарство, різьблення, плетіння, обробка шкіри, ковальство, писанкарство, вишивання.

Тема 6. Символіка українців, свята і обряди, звичаї, побут, одяг, страви.

Обрядова символіка. Символіка кольорів. Символіка орнаментів і візерунків. Рослинна символіка. Тваринна сиволіка. Державна символіка. Зимовий, весняний, літній і осінній цикли свят. Обрядовість українців (родильна, весільна, поховальна). Звичаєвість і традиції побуту українців. Чоловічий та жіночий одяг, його типи; взуття, прикраси. Традиційна народна кухня.

5

Тема 7. Україна – мова, художня словесність.

Мова як феномен. Роль мови в пізнанні і творенні України та українства. Глибина історичної мовної пам’яті українців, відображена в періодах розвитку мови. Гiпотези про походження i розвиток української мови в доiсторичнi часи. Формування української етномовної територiї. Етногенез, природа i мовний розвиток. Зв’язок мови з ментальнiстю етносу (етнiчнi в стереотипи). Мовна картина світу українців. Вiддзеркалення мовної свiдомостi в самоназвах українцiв (історiя назв «Україна», «Русь»). Духовокультурний, естетичний вплив природи на мову i на людину через мову. Мова як засiб збереження iнформацiї про природу. Мова як вираження сутностi й форма пiзнання свiту. Одиницi мови як мовноестетичнi знаки нацiональної культури. Мова як мiра духовностi людини i суспiльства. Мова, культура, мистецтво. Мовотворчість як феномен. Естетична функція мови. Мова в державотвореннi та нацiональнiй iдентифікації. Ознаки самобутностi української мови. Українська мова у свiтi. З’ясування ролі і місця художньої словесності в просторі (контексті) українознавства як інтегрованої науки. Людина, народ, цивілізація і мова (мови). Розкриття значення словесності для повноти знань про Україну й українство. Художнє слово як місткий образ буття, історії, характеру, долі, покликання та історичної місії України і світового українства. Література як засіб самовисвітлення, самовираження, самозбереження національної ідентичності українства. Художня словесність крізь призму національних чинників. Iндивідуальний стиль митця і національний тип художнього мислення, світовідчуття та світорозуміння, їх взаємозумовленість. Вплив інокультурного середовища на творчість і долю письменника. Особлива місія українського митця як виразника і захисника інтересів народу та речника української національної ідеї.

Тема 8. Ментальність, національна ідея українців.

Ментальність як вимір історичного та сучасного буття українського народу. Опис та аналіз застосування поняття ментального в історичних, соціологічних, філософських та політологічних дослідженнях з царини сучасного українознавства (персоналії та головні праці). Українознавство як осягнення національного буття, самовизначення та самоусвідомлення нації. Прояви національного українського менталітету в архетипах, стереотипах та монотипах національної культури. Межі застосування поняття ментального. Розгляд поняття ментального. Ментальне як душа, психологія, національний характер, вдача у поєднанні зі специфікою світосприйняття («картиною світу»), складом думок, умонастроєм, розумовими здібностями, етнічною єдністю, особливостями психологічного складу, національної ідеї. Роль характеру в долі людини і нації українців.

Тема 9. Донеччина – наш край: історія становлення, національний склад, видатні місця, традиції та звичаї.

Історія утворення Донеччини, етапи заселення. Національний склад, мовна політика у Донбасі. Традиції, звичаї, вірування національних етносів. Видатні місця Донеччини: ландшафтні парки, музеї, театри – традиції та сучасність. Спортивні досягнення Донеччини. Десять символів Донбасу.

6

Шановний студенте!

Відвідування та успішна робота на заняттях, якісне виконання робіт, індивідуальних завдань, модульного контролю дають Вам можливість автоматично отримати 26 та74 бали відповідно, що у сумі становить 100 балів.

Залік (не є обов’язковим) – 26 балів, модульний контроль – 74 бали = 100 балів.

Розподіл балів, які отримують студенти

 

Поточне тестування та самостійна робота

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підсумковий

 

 

 

 

Змістовий модуль 1

 

 

 

 

 

 

Т 1-9 (у т.ч. індивідуальні

МК 1 – денна та заочна

 

 

тест (залік) –

Сума

 

 

завдання) – денна форма

 

форма

 

денна та заочна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

 

 

 

74

 

 

26

100

 

 

 

Шкала оцінювання: національна та ECTS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сума балів за

 

 

12-

Оцінка за національною шкалою

 

 

всі види

Оцінка

 

бальна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

для заліку

 

 

навчальної

ECTS

 

шкала

для екзамену

 

 

 

 

 

 

 

 

 

діяльності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

90 – 100

А

 

10-12

відмінно

 

 

 

 

 

 

82-89

В

 

9

добре

 

 

зараховано

 

 

74-81

С

 

7-8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

64-73

D

 

5-6

задовільно

 

 

 

 

 

 

60-63

Е

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

незадовільно з

 

не зараховано з

 

 

35-59

FX

 

2-3

можливістю

 

 

можливістю

 

 

 

повторного

 

 

повторного

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

складання

 

 

складання

 

 

 

 

 

 

незадовільно з

 

не зараховано з

 

 

 

F

 

 

обов’язковим

 

обов’язковим

 

 

0-34

 

1

повторним

 

 

повторним

 

 

 

 

 

 

вивченням

 

 

вивченням

 

 

 

 

 

 

дисципліни

 

 

дисципліни

 

7

Методичне забезпечення

1.Робоча навчальна програма складена на основі програми навчальної дисципліни „Українознавство”, 2013 р. (Інститут українознавство НАН України, «Українознавство». – 2008, № 2. – С. 122-130).

2.Ковальова Н.О., Новикова Ю.М. Навчальний посібник з українознавства. – Макіївка: ДонНАБА, 2005. – 190 с.

3.Намакштанська І.Є., Новикова Ю.М., Назар Р.М. Навчальні матеріали з українознавства (для студентів заочної форми навчання). – Макіївка: ДонНАБА, 2006. – 134 с.

4.Назар Р.М., Гапонова Т.М. Конспект лекцій з українознавства. – Макіївка: ДонНАБА, 2014 (електронний ресурс).

5.Намакштанська І.Є., Степаненко Н.О., Назар Р.М., Романова О.В., Новикова Ю.М., Вінтонів М.О., Шкут Л.Й., Новикова Ю.М., Атанова Г.Ю., Гапонова Т.М., Лещенко Л.М., Мовчан М.А. Україна і світ у часовому вимірі: 2008 рік. Довідкове видання. – Донецьк: Вебер, 2008. – 339 с.

6.

Намакштанська І.Є., Романова О.В., Атанова

Г.Ю., Назар Р.М.,

 

Новикова Ю.М., Лапиніна Н.М., Ковальова Л.В., Лещенко Л.М., Степаненко

 

Н.О., Вінтонів Т.М., Намакштанський Я.В., Гапонова Т.М., Мовчан М.А.,

 

Ковальова Н.О., Щербань О.В., Шкут Л.Й., Шурко І.Г. Україна і світ у

 

часовому вимірі: 2009 рік. Довідкове видання. – Донецьк: Норд-Прес, 2009.

 

– 699 с.

 

7.

Намакштанська І.Є., Романова О.В., Атанова

Г.Ю., Назар Р.М.,

 

Новикова Ю.М., Лапиніна Н.М., Ковальова Н.О., Намакштанський Я.В.,

 

Гапонова Т.М., Метка Л.О., Щербань О.В., Лещенко Л.М., Курочкіна О.Ф.

 

Україна і світ у часовому вимірі: 2010. Довідкове

видання. – Донецьк:

 

«Ноулідж» (Донецьке відділення), 2010. – 535 с.

 

8.Намакштанська І.Є., Романова О.В., Атанова Г.Ю., Новикова Ю.М., Лапиніна Н.М., Ковальова Л.В., Степаненко Н.О., Міклашевич Н.В., Назар

Р.М., Гапонова Т.М., Ковальова Н.О., Намакштанський Я.В., Славутська Т.П., Шкут Л.Й., Буга О.А., Чернишова Л.І., Мовчан М.А. Україна і світ у часовому вимірі: 2011 рік. Довідкове видання. – Донецьк: Донбас, 2011. –

383 с.

9.Горохов Є.В., Левченко В.М, Намакштанська І.Є., Романова О.В., Новикова Ю.М., Назар Р.М., Атанова Г.Ю., Лапиніна Н.М., Ковальова Л.В., Чернишова Л.І., Онацько М.О., Степаненко Н.О., Гапонова Т.М., Ковальова Н.О., Мовчан М.А., Намакштанський Я.В., Фіалков Л., Радіонов Т.В. Україна і світ у часовому вимірі: 2012 рік. Навч.-довідкове видання. – Донецьк : Донбас, 2012. – 628 с.

8

Рекомендована література

Базова

1.Богдан С.К. Мовний етикет українців: традиції і сучасність. – К.: Рідна мова, 1998. – 475 с.

2.Воропай О. Звичаї нашого народу. – К.: „Оберіг”, 1993. – 592 с.

3.Горохов Є.В., Левченко В.М, Намакштанська І.Є., Романова О.В., Новикова Ю.М., Назар Р.М., Атанова Г.Ю., Лапиніна Н.М., Ковальова Л.В., Чернишова Л.І., Онацько М.О., Степаненко Н.О., Гапонова Т.М., Ковальова Н.О., Мовчан М.А., Намакштанський Я.В., Фіалков Л., Радіонов Т.В. Україна і світ у часовому вимірі: 2012 рік. Навч.-довідкове видання. – Донецьк : Донбас, 2012. – 628 с.

4.Збірник наукових праць НДІУ МОН України. – К., 2003-2007.

5.Калакура Я.С. Історичні засади українознавства. – К., 2007.

6.Качкан В.А. Українське народознавство в іменах. Навч. посібник. /За ред. А.З.Москаленка. – К.: Либідь, 1994. – 336 с.

7.Ковальова Н.О., Новикова Ю.М. Навчальний посібник з українознавства. – Макіївка: ДонНАБА, 2005. – 190 с.

8.Ковальчук О.В. Українське народознавство. Книга для вчителя. – К.: Освіта, 1994. – 176 с.

9.Кононенко П. “Свою Україну любіть...” – К.: Твім Iнтер, 1996.

10.Кононенко П. Національна ідея, нація, націоналізм. – К.: Міленіум, 2005. 11.Кононенко П.П. Українознавство – наука любові, етики, життєтворчості:

Збірник наукових праць. – Львів: Сполом, 2006.

12.Кононенко П.П. Українознавство: Підручник. – К.: Либідь, 1996. 13.Кононенко П.П. Українознавство: Підручник. – К.: Міленіум, 2006. 14.Кононенко П.П., Кононенко Т.П. Освіта ХХІ ст. Філософія родинності. – К.:

Артек, 2001.

15.Кононенко П.П., Кононенко Т.П. Українська освіта у світовому часопросторі: Монографія. К., 2007.

16.Кононенко П.П., Кононенко Т.П. Український етнос: ґенеза і перспективи. –

К., 2002.

17.Кононенко П.П., Пономаренко А.Ю. Українознавство: Конспект лекцій. –

К.: МАУП, 2005.

18.Крисаченко В.С. Українознавство. Хрестоматія, посібник. У 2х т. – К.:

Либідь, 1996-1997.

19.Культура і побут населення України. /За ред. Наумко В.І., Артюк Л.Ф., Горленко В.Ф. та ін. – К.: Либідь, 1993. – 288 с.

20.Лозко Г.С. Українське народознавство. – 3-є вид. – Х.: “Див”, 2005. – 472 с. 21.Лозко Г.С. Українське народознавство. – К.: Зодіак – ЕКО, 1995. – 368 с. 22.Назар Р.М., Гапонова Т.М. Конспект лекцій з українознавства. – Макіївка:

ДонНАБА, 2013 (електронний ресурс).

23.Намакштанська І.Є., Новикова Ю.М., Назар Р.М. Навчальні матеріали з українознавства (для студентів заочної форми навчання). – Макіївка:

ДонНАБА, 2006. – 134 с.

9

24.Намакштанська І.Є., Романова О.В., Атанова Г.Ю., Назар Р.М., Новикова Ю.М., Лапиніна Н.М., Ковальова Л.В., Лещенко Л.М., Степаненко Н.О., Вінтонів Т.М., Намакштанський Я.В., Гапонова Т.М., Мовчан М.А., Ковальова Н.О., Щербань О.В., Шкут Л.Й., Шурко І.Г. Україна і світ у часовому вимірі: 2009 рік. Довідкове видання. – Донецьк: Норд-Прес, 2009.

– 699 с.

25.Намакштанська І.Є., Романова О.В., Атанова Г.Ю., Назар Р.М., Новикова Ю.М., Лапиніна Н.М., Ковальова Н.О., Намакштанський Я.В., Гапонова Т.М., Метка Л.О., Щербань О.В., Лещенко Л.М., Курочкіна О.Ф. Україна і світ у часовому вимірі: 2010. Довідкове видання. – Донецьк: «Ноулідж» (Донецьке відділення), 2010. – 535 с.

26.Намакштанська І.Є., Романова О.В., Атанова Г.Ю., Новикова Ю.М., Лапиніна Н.М., Ковальова Л.В., Степаненко Н.О., Міклашевич Н.В., Назар Р.М., Гапонова Т.М., Ковальова Н.О., Намакштанський Я.В., Славутська Т.П., Шкут Л.Й., Буга О.А., Чернишова Л.І., Мовчан М.А. Україна і світ у часовому вимірі: 2011 рік. Довідкове видання. – Донецьк: Донбас, 2011. – 383 с.

27.Намакштанська І.Є., Степаненко Н.О., Назар Р.М., Романова О.В., Новикова Ю.М., Вінтонів М.О., Шкут Л.Й., Новикова Ю.М., Атанова Г.Ю., Гапонова Т.М., Лещенко Л.М., Мовчан М.А. Україна і світ у часовому вимірі: 2008 рік. Довідкове видання. – Донецьк: Вебер, 2008. – 339 с.

Допоміжна

1.Альманах “Донбас”.

2.Баран В.Д., Баран Я.В. Історичні витоки українського народу. – К., 2005.

3.Баран В.Д., Баран Я.В. Походження українського народу. – К., 2002.

4.Баран В.Д., Козак Д.М., Терпиловський О.М. Походження слов’ян. – К.: Наук. думка, 1991.

5.Бичко А.К. Сократівська «внутрішня людина» в ментальності українців // Україна – Греція: історія та сучасність. – К., 1993.

6.Бойко Ю. Шлях нації // Філософсько-світоглядні засади українського націоналізму. – Париж; К.; Львів: Укр. слово, 1992.

7.Брайчевський М. Літопис Аскольда. – К., 2001.

8.Вовк Ф. Антропологічні особливості українського народу. – К., 1994.

9.Вовк Х.К. Студiї з української етнографiї та антропологiї. – К.: Мистецтво, 1995.

10.Горенко-Баранівська Л.І. Культура як українознавство. – К., 2003. 11.Горський В. С. Iсторiя української фiлософiї. – К., 1996.

12.Григоріїв Н.Я. Українська національна вдача. – Вінніпег, Манітоба, 1941. 13.Грушевський М. “Малоросійські пісні” Михайла Максимовича і їх роль в розвитку українознавства // Народна творчість та етнографія. – 1996. –

№ 56. – С. 27-37.

14.Грушевський М. Iсторія УкраїниРуси: В 11 т., 12 кн. – К.: Наукова думка, 1991-1997.

15.Грушевський М. Духовна Україна. – К.: Либідь, 1994. 16.Грушевський М. На порозі нової України. – К., 1991.

10