Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_4отв мнацак.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Робота та розрахунок болтів на дію зсувних зусиль

Для з'єднань, у яких елементи зсуваються один відносно іншого, може бути два види вичерпання несучої здатності: зріз стержня болта або зминання металу.

Рис. 4.14. Робота болтового з'єднання

При зминанні металу стержень болта згинається, що призводить до його видовження. з'являються значні розтягуючи зусилля. Тому руйнування відбувається у результаті обриву або голівки, або розриву стержня болта у місці різьби, тобто там, де є значні концентрації напружень. Можливе руйнування і елементів, що з'єднуються. Якщо товщина або міцність елементів невеликі, то у матеріалі з'єднуваних елементів можуть розвиватися значні пластичні деформації. Це призводить до руйнування елементів. Болт “прорізує” метал елемента.

Несучу здатність одного болта визначають:

за зрізом стержня ;за зминанням

де Rbs, Rbp – розрахункові опори болта відповідно на зріз та зминання.

Розрахунковий опір болта на зріз залежить від класу болта і знаходиться згідно з формулами табл. 5 СНиП. Значення Rbsвміщені у табл. 58 СНиП. Для класу 4.6Rbs=150 МПа, а для класу 10.9Rbs=400 МПа.

Розрахункові опори зминанню елементів Rbp залежать від тимчасового опору з'єднуваних елементів та класу точності отворів для болтів (болти підвищеної точності належать до класу точності А). Значення Rbpвміщені до табл. 59 СНиП.

в– коефіцієнт умов роботи з'єднання табл. 35 СНиП.

Для одноболтових з'єднань елементів конструкцій зі сталі з межею текучості до 285 МПа в=0,8, вище 285 МПав=0,75.

Для багатоболтових з'єднань при класі точності А значення в=1,0, інакшев=0,9;

А – розрахункова площа стержня болта, обчислена за його діаметром. Значення вміщені у таблицю 62 СНиП; ns – кількість площин зрізу; d – діаметр болта;t – найменша сумарна товщина елементів, які зминаються в одному напрямку.

Кількість болтів у з'єднанні обчислюється за формулою:

,

де Nmin – менше із значень розрахункових зусиль для одного болта, знайдене з умов зрізу стержня або зминання.

Обов'язково треба перевіряти міцність з'єднуваних елементів, враховуючи ослаблення перерізу отворами. Але допускається пружно-пластична робота матеріалу з'єднуваних елементів, що враховується коефіцієнтом умов роботи с, який має значення 1,05 – 1,1.

Робота і розрахунок з'єднань на високоміцних болтах

У з'єднаннях на високоміцних болтах зсувні зусилля передаються не через зріз стержня болта (або через зминання), а за рахунок тертя між поверхнями з'єднуваних елементів, стиснутих натягом болтів.

Несуча здатність болта визначається силами тертя.

Розрахункове зусилля, яке може бути сприйняте однією поверхнею тертя

,

де Rbh– розрахунковий опір матеріалу високоміцного болта розтягу; Rbh=0,7 Rbun; Rbun– найменший тимчасовий опір болта розриву, приймається залежно від діаметра різьби та сталі, з якої виготовлений болт, табл. 61 СНиП; Rbunзмінюється від 600 МПа до 1350 МПа;Аbn – площа болта нетто;b – коефіцієнт умов роботи з'єднання, залежить від кількості болтівn, необхідних для сприйняття розрахункових зусиль:

b=0,8 n

b =0,9n

b =1,0 n

n– коефіцієнт надійності для з'єднання на високоміцних болтах (табл. 36 СНиП);- коефіцієнт тертя

На несучу здатність болтового з'єднання дуже впливає стан контактних поверхонь. Поверхні, які додатково не підготовлені, мають найнижчі значення коефіцієнта тертя (=0,25). При ретельній обробці поверхонь ( наприклад обробка дробом) значення=0,58. Таким чином зростає і несуча здатність. Значення коефіцієнта тертя залежно від обробки поверхонь надані у табл. 36 СНиП. У цій же таблиці вміщені і значення коефіцієнта надійностіnзалежно від виду навантаження (динамічне чи статичне) та зазору між болтами та отвором, а також від способу регулювання натягу болтів. Значенняnзмінюються у досить великих межах: від 1,02 до 1,7.

Необхідна кількість болтів у з'єднанні, що знаходиться під дією зсувального зусилля, обчислюється за формулою

де К – кількість поверхонь тертя

Натяг високоміцних болтів треба робити осьовим зусиллям Перевірку міцності з'єднуваних елементів, ослаблених отворами під болти, виконують при динамічних навантаженнях – за площею перерізу неттоAn, а при статичних навантаженнях за площею брутто А, коли AnА, або умовною розрахунковою площею Ас= 1,18 An, якщо An0,85А.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]