Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_4отв мнацак.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Зєднання на кутових швах

Зєднання кутовими швами виконуються внапуск, в тавр, кутом, за допомогою накладок. Зєднання може бути виконане фланговими чи лобовими швами, а також їх поєднанням.

Зєднання внапуск

Рис. 4.5. До розрахунку кутових швів

У зєднаннях на флангових швах характер розподілу напружень як по ширині зєднання, так і по довжині – нерівномірний. Основна частина зусилля передається поблизу кінців шва і при довгих флангових швах їхня середня частина не бере участь у передачі зусиль. Руйнування швів відбувається від кінців до середини. Лобові шви передають зусилля по ширині з'єднуваних елементів більш рівномірно. Найбільша концентрація напружень спостерігається у корені шва біля щілини. Зменшити напруження можна збільшенням глибини провару або шляхом влаштування пологих (а) та вгнутих швів (б).

Рис. 4.6. Методи зменшення концентрації напружень в кутових швах

Ще одним шляхом зменшення напружень у лобових швах є механічна обробка елементів з метою плавного переходу від одного елемента до іншого.

Рис. 4.7

Внаслідок значних концентрацій напружень у шві його руйнування є крихким.

Руйнування флангових і лобових швів може відбуватися:

  • за наплавленим металом (переріз 1-1)

  • за межею сплавлення металу шва з основним металом (переріз 2-2)

Рис. 4.8. До розрахунку кутових швів

Розрахунок кутових швів відбувається залежно від умовного зрізу металу на одній з площин перерізу (тобто за наплавленим металом або за межею сплавлення).

Розрахунок на умовний зріз за наплавленим металом шва

.

Розрахунок на умовний зріз за межею сплавлення

,

де N – зусилля (розтягуючи або стискуючи), які діють в елементах; Кf – катет шва; lw = (l-2Kf) – розрахункова довжина кутового шва з урахуванням непровару на кінцях шва, l – геометрична довжина шва; f z – коефіцієнти переходу від катета шва Kf до ширини відповідної площини руйнування.

Значення коефіцієнтів f та z залежить від виду зварювання, положення шва у просторі, катета шва, діаметра дроту для зварювання. Значення коефіцієнтів вміщені у СНиП II– 23-81* табл. 34 стор. 39. Діапазон зміни коефіцієнтів становить f=0,7…1,10; z=1,0…1,15.

wf wz – коефіцієнти умов роботи шва дорівнюють 1, якщо зєднання працює при температурах вищих -40С. При нижчих температурах wf = wz = 0,85.

Rwf, Rwz – розрахункові опори металу шва відповідно за наплавленим металом та межею сплавлення.

Формули для розрахунку цих опорів наведені у табл. 3 та 4 СНиП II-23-81*.

Згідно з нормами приймають такі розрахункові опори

;

Rwun – нормативний опір наплавленого металу шва, який залежить від типу електродів чи марки зварювального дроту (табл. 4, СНиП II-23-81*); Run – нормативний опір основного металу за межею міцності (тимчасовий опір); wm – коефіцієнти умов роботи металу шва; wm = 1,25 при значеннях Rwun  490 МПа; wm = 1,35 при значеннях Rwun  490 МПа

Значення розрахункових опорів металу шва (Rwf) зєднань з кутовими швами наведені у табл. 56 СНиП II-23-81* відповідно до типу електрода та марки зварювального дроту. Значення Rwf змінюється від 180 МПа до 340 МПа.

Перевіряючи міцність флангових швів, необхідно пам'ятати, що розрахункова довжина не повинна перевищувати граничних значень

Матеріали для зварювання вибирають згідно з табл. 55 СНиП II-23-81* залежно від групи конструкцій, сталей, які зварюються, виду зварки.

У формулах невідомі значення Kf та lw. Однієї з цих величин треба надати значення, а значення іншої величини знайти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]