Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы Чередникова.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
93.18 Кб
Скачать

19. Опишіть основні характеристики громадянського суспільства іі.

Громадянське суспільство 2 – середина 19 – друга половина 20 ст. Як елемент суспільної системи і як автономна щодо державних структур сфера публічного життя громадянське суспільство значною мірою зберігається. Але в багатьох країнах, де раніше була розроблена теорія громадянського суспільства, його якісні параметри тепер змінюються.

Суспільство „дичавіє”. На практиці це проявляється в загострені класових суперечностей, у пануванні насильницьких методів розв’язання конфліктів, загалом – у „нецивілізованоиу” поводженні на незбалансованому впливі тих, кого ми нині назвали б „олігархами”. Стають популярними соціалістичні концепції суспільного розвитку, серед них одна з найрадикальніших – марксизм.

На цей період припадає піднесення громадського життя в Центрально-Східній Европі. В умовах дотримання владою Австо-Угорської монархії принципів правової держави наприкінці 19 – початку 20 ст. відбувся злет громадянської свідомості та організованого громадського життя українців Галичини. Він сприяв відродженню їхнього економічного та політичного життя, зростанню національної гідності й спростував упереджені твердження щодо нездатності українців до державного життя, єднання і громадянської поведінки.

20. Опишіть основні характеристики громадянського суспільства ііі.

Антоніо Грамші досліджував феномен громадянського суспільства з метою позбутися поділу на громадянське суспільство і державу і побудувати так зване „регульоване суспільство”. Після Другої Світової війни особливо з настання 3 хвилі демократизації країн світу, твори Грамші послужили містком, який з’єднав майже розірвану традицію теорії та практики громадянського суспільства, а сам він став провісником наступного етапу в її розвитку – громадянського суспільства 3. Цей етап приніс відродження та осучаснення ідеї, впровадження її в життя нових країн і навіть континентів.

Надзвичайний успіх раніше забутої концепції громадянського суспільства в післявоєнний період, а особливо у 80-90-ті роки 20 ст. пояснювався тим, що за її допомогою спершу було розроблено нову „стратегію трансформуваня диктаторських режимів”, а відтак вона стала інсрументом пояснення, чому і як відбулося падяння комуністичних режимів та від чого туту залежитимуть успіхи в утвердження демократичних інчтитутів.

21. Функції громадянського суспільства.

Функції громадянського суспільства:

1) громадянське суспільсто є засобом самовиразу індивідів, їхньої саморганізації та самостійної реалізації ними власних інтересів;

2) інститути громадянського суспільства виступають гарантом непорушності особистих прав громадян, дають їм впевненістьу власних силах;

3) інститути громадянського суспільства систематизують, впорядковують, надають регульованості протестам і вимогам людей, які в іншому випадкумогли б мати руйнівний характер;

4) ці інститути виконують функцію захисту інтересів певної групи в її протиборстві з іншими групами інтересів.

22. Поняття та види громадських об’єднань.

Громадське об'єднання - це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

Громадське об'єднання за організаційно-правовою формою утворюється як громадська організація або громадська спілка.

Громадська організація - це громадське об'єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи.

Громадська спілка - це громадське об'єднання, засновниками якого є юридичні особи приватного права, а членами (учасниками) можуть бути юридичні особи приватного права та фізичні особи.

Громадське об'єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу. Громадське об'єднання зі статусом юридичної особи є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку.