Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачи_карты_землеустроители.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.51 Mб
Скачать

45

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ І СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНБАСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

Кафедра “Інженерна геодезія”

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ

«Рішення задач по топографічним планам та картам»

(для студентів спеціальності «Землеустрій та кадастр»

денної і заочної форми навчання)

кода 1902

Затверджено на засіданні

кафедри інженерної геодезії.

Протокол № 1 від 2.09.2011

Зав. кафедрою Лобов М.І.

Макіївка, 2011 р.

УДК 528.521(07)

Методичні вказівки „Рішення задач по топографічним планам та картам” до виконання лабораторних робіт з курсу «Геодезія». (для студентів спеціальності "Землеустрій та кадастр" денної і заочної форм навчання) / Соловей П.І., Анненков А.О., Переварюха А.М., Живогляд А.В., Садовська І.Г., Маліков С.С. Макіївка: ДонНАБА, 2011. – 30 с. № кода 1902.- / варіант: друкований/

Розглянута методика рішення задач по топографічним картам та планам, що найбільш часто зустрічаються в практиці інженерів будівельних спеціальностей.

Надано короткий опис змісту топографічних карт та планів, показана послідовність рішення задач при визначені географічних та прямокутних координат, позначок точок, побудови профілю місцевості по заданому напрямку, визначенні крутизни схилу та при проектуванні лінії з заданим ухилом.

Укладачі: Соловей П.І. – доцент

Анненков А.О. – доцент

Переварюха А.М. – доцент

Живогляд А.В. – асистент

Садовська І.Г. – асистент

Маліков С.С. – асистент

Відповідальний

за випуск: професор Лобов М.І.

Рецензент: доцент Ламбін В.М.

Зміст

Зміст 3

1. Мета роботи 4

2. Порядок виконання роботи 4

3. Зміст роботи 5

4. Зміст топографічних карт і планів 5

5. Вхідні дані та необхідні прилади 11

6. Порядок виконання роботи 12

Площа ділянки 1, 2, 3,…, n, що має прямолінійні контури може бути обчислена за координатами його вершин за допомогою формул: 32

32

де 1, 2, 3,…, і,…, n – вершини ділянки. 32

Формулу слід читати так: площа ділянки дорівнює половині суми добутків ординат кожної точки на різницю абсцис попередньої і подальшої точок або половині суми добутків абсцис кожної точки на різницю ординат попередньої і подальшої точок. 32

7. Оформлення роботи 41

8. Перелік питань для захисту роботи 42

Література: 43

1. Мета роботи

Ознайомитись з геометричною сутністю картографічного зображення поверхні Землі на картах і планах, класифікацію і характеристикою топографічних карт і планів, що застосовуються в геодезії, розграфленням і номенклатурою топографічних карт, системами координат, що застосовуються в геодезії.

Оволодіти методикою вирішення задач по топографічним картам та планам, що найбільш часто зустрічаються під час виконання робіт з землевпорядкування.

Навчитись вирішувати задачі по визначенню номенклатури листа карти, географічних та прямокутних координат, позначок точок, довжин ліній та орієнтовних напрямків, побудови профілю місцевості по заданому напрямку, визначенні крутизни схилу та при проектуванні лінії з заданим ухилом, а також по визначенню площ ділянок планіметром і аналітичним способом.

2. Порядок виконання роботи

На початку заняття проводять опитування студентів з метою визначення їх підготовки до виконання роботи. До виконання лабораторної роботи мають дозвіл тільки ті студенти, що в достатній мірі вивчили теоретичний матеріал. Лабораторна робота виконується усіма студентами у наступній послідовності:

  1. Кожен студент отримує індивідуальну топографічну карту із завданням до вирішення задач, бланк до лабораторної роботи, циркуль-вимірювач та транспортир.

  2. Усі студенти разом вивчають структуру топографічної карти, її зміст, умовні позначення, рельєф місцевості і т.п.

  3. Кожен студент виконує рішення задач по своїм топографічним картам. Отримані результати задач записують у бланки лабораторної роботи, та виконують побудову необхідних креслень, які наведені у завданні.

  4. У визначений термін кожен студент повинен представити оформлені результати лабораторної роботи до захисту.