Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Жеребйов Тема 9 Управлння якстю.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
164.35 Кб
Скачать

Тема 9. Досвід управління якістю будівництва в закордонних країнах

9.1. Європейський досвід управління якістю

За останні роки щодо питань управління якістю в країнах Європи, США, Японії та інших сформувався новий підхід і стратегія – комплексне управління якістю (TQM).

Таке управління характеризується наступним:

- забезпечення якості розуміють не як технічну функцію, що виконується підрозділами якості, а як безперервний процес, виконанням якого займаються всі служби і підрозділи підприємства. Цієї мети відповідає нова організаційно-функціональна структура підприємства, при якій:

- управління якістю здійснюється не тільки в процесі виробництва, але й в процесі розробок, маркетингових досліджень, експлуатації, технічному обслуговуванні, тобто по усьому життєвому циклу створення продукції;

- контроль якості продукції спрямований не на виявлення дефектів, а на їхнє попередження;

- якість повинна бути зорієнтована не на виробника, а на задоволення вимог споживача;

- всебічне підвищення якості може бути досягнуто тільки за умови участі та зацікавленості всього персоналу підприємства;

- підвищення якості повинно бути зростаючим, тому що якість – це – мета, що постійно змінюється;

- постійним процесом є навчання працівників і підвищення їхньої мотивації.

З початку 1980р. в європейських країнах спостерігається жвавий рух до високої якості.

Широко впроваджуються системи управління якістю на основі міжнародних стандартів серії ISO 9000. Була здійснена підготовка до утворення єдиного європейського ринку, який був проголошений 01.01.1993р., приведені у відповідність з стандартами серії ISO 9000 національні системи якості. Велика увага приділялася сертифікації систем якості на відповідність цим стандартам.

Для нормального функціонування європейського ринку продукція, що постачається, обов’язково сертифікується незалежною організацією у відповідності до вимог EN серії 45000. Також проводиться акредитація лабораторій та працівників, які здійснюють контроль та оцінку якості продукції.

В західно-європейських країнах функціонують системи управління якістю, що мають власні специфічні форми і охоплюють різні рівні управління.

Питаннями якості на закордонних підприємствах займаються заступники керівників, які мають власний апарат, що видає загально фірмові настанови з контролю та забезпечення якості.

В окремих випадках, наприклад, у Швеції деякі функції контролю якості здійснюються на державному рівні. З цією метою створюються державні інспекції з якості товарів, що експортуються.

В Англії схожі функції покладено на Британську промислову раду. На державному рівні функціонують також системи узагальнення та аналізу досвіду розробки, виробництва і застосування виробів воєнної продукції. Важливе значення в Англії надається забезпеченню ритмічності серійного виробництва шляхом чіткого випробування досвідних зразків, технології та плануванню, високій виробничій дисципліні, а також участі споживачів у перевірці випробувальних служб постачальників.

В Німеччині на державному рівні велику увагу надають науковій та інженерній спільноті, навчанню на всіх рівнях.

В європейських країнах надається велике значення статистичному контролю та регулюванню якості продукції на всіх етапах її виробництва. В цих країнах важлива роль також відводиться:

- підвищенню ступеня безпеки і надійності виробів;

- використанню новітніх досягнень науки з використанням комп’ютерної техніки на кожній технологічній операції;

- підготовці та кваліфікації кадрів (навчанню, дизайну, психологічним проблемам тощо);

- анкетному опитуванню споживачів і експертному аналізу якості продукції.

Особливостями європейського підходу до вирішення проблем якості є наступні:

- законодавча основа для проведення робіт з якості, її оцінки та підтвердженню якості;

- гармонізація вимог національних стандартів, правил і процедур сертифікації щодо відповідності стандартам серії ISO 9000.