Скачиваний:
11
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
252.42 Кб
Скачать

2.3. Чисельність працівників

Згідно із розділом 3 Інструкції №286 середньооблікова кількість штатних працівників розраховується на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників, які повинні уточнюватися згідно з наказом про прийняття, переведення працівника на іншу роботу та припинення трудового договору.

Облікова кількість штатних працівників за кожний день повинна відповідати даним табельного обліку використання робочого часу працівників.

Середньооблікова кількість штатних працівників за місяць обчислюється шляхом підсумування кількості штатних працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1 по 30 або 31 число, включаючи вихідні (за останнім робочим), святкові та неробочі дні, та ділення отриманої суми на число календарних днів звітного місяця.

Формою Розрахунку передбачено, що в рядку 01 “Кількісний склад працівників за базовий податковий (звітний) період”дані зазначаються в цілих величинах, п. 1.9. Інструкції №286 також передбачено, що показники кількості працівників у формах державних статистичних спостережень відображаються в цілих одиницях. Виходячи з цього лист від 05.11.2002 р. №17084/7/15-3417 ДПАУ рекомендує при заповненні рядка 01 Розрахунку для округлення даних до цілих величин застосовувати правила елементарної математики, як і при заповненні форм державних статистичних спостережень.

2.4. Строки подання Розрахунку та сплати податку

Розрахунок комунального податку платники повинні подавати у строки, установлені п.п. 4.1.4. Закону №2181. Для місячного податкового періоду — протягом 20 днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду; для квартального — протягом 40 днів, а для річного — протягом 60 днів.

Як правило, органи місцевого самоврядування встановлюють як базовий податковий період квартал або місяць.

Сплачувати комунальний податок за базовий податковий (звітний) період необхідно у строки, установлені п.п.5.3.1. Закону №2181 — протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного звітного періоду граничного строку подання Розрахунку.

2.5. Філії, розташовані на іншій території

Трапляються ситуації, коли відокремлений структурний підрозділ (філія), що не має статусу юридичної особи, знаходиться на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж власне підприємство. Виникає запитання: до якого місцевого бюджету повинен сплачуватися комунальний податок за такий підрозділ?

Органи місцевого самоврядування в своїх положеннях про комунальний податок для збільшення прибуткової частини своїх бюджетів, як правило, передбачають, що відокремлені підрозділи, розташовані на їх території, є платниками комунального податку.

Податківці підтримують таку позицію місцевих органів влади. На їх думку, комунальний податок за працівників відокремленого структурного підрозділу, що не складає окремий баланс і не має поточного рахунку в банку, до місцевого бюджету територіальної громади за місцем його розташування має сплачувати головне підприємство — юридична особа (листи ДПАУ від 13.10.2006 р. №19126/7/15-0617 та від 13.10.2006 р. №11600/6/15-0616).

Таким чином, якщо це передбачено положенням про комунальний податок, прийнятим органом місцевого самоврядування за місцем розташування відокремленого безбалансового підрозділу, головне підприємство повинне зареєструватися (стати на облік) в органі державної податкової служби за місцем знаходження такого підрозділу як платник окремого виду податку (комунального податку) в порядку, передбаченому п.7.11 Порядку №80, подавати до такого податкового органу податковий розрахунок комунального податку, складений з урахуванням середньооблікової кількості штатних працівників такого підрозділу, та сплачувати комунальний податок до відповідного місцевого бюджету.

Соседние файлы в папке Otchetnost_predpriaty